Verslag Spiel Essen 2016

Uiteraard heb ik ook dit jaar Spiel in Essen bezocht. Afgezien van tweemaal een uur in de file, was het wederom een geweldige ervaring. We hebben veel spellen gespeeld, sommige super, sommige minder.

Een lijst van de gespeelde spellen met een korte beschrijving en mijn indruk ervan vind je in een andere post. Die zal deze week online gaan. Hier vind je mijn persoonlijke indruk van de beurs.

Parkeerperikelen

Het feest begon op donderdag. We waren pas om half 12 in de hal. Een samenloop van omstandigheden: werk aan de weg + minder parkeergelegenheden + fout in het parkeersysteem, zorgden voor lange files op de snelweg richting Messe Essen. Uiteindelijk konden we ons felbegeerde parkeerplekje in P5 niet bemachtigen en moesten we helemaal terug naar P10 om vervolgens weer met de shuttlebus naar het beursgebouw te gaan.

Maar eenmaal binnen gingen we los!

Professioneel design

Om de sfeer op te snuiven van de beurs en mij een beetje orienteren, ben ik eerst door de hallen van de kleinere uitgeverijen gelopen. Wat mij opviel, was het niveau van het design van de spellen. In voorgaande jaren zagen de spellen in deze hallen eruit als halve prototypes. Nu doen ze er qua design niet onder voor (soms juist nog veel mooier) de spellen van de ‘grote’ jongens.

In ieder geval, was het veel, heel veel. Ik was er een beetje overdonderd van. Je kon echt merken dat de beurs een extra hal er bij had. Het was breed opgezet en elke spellenstand had veel plaats. Mijn eerste indruk was dus erg positief.

Weer file

Dag twee begon zoals de eerste: met file! We hadden gedacht, dat ze het wel in de hand zouden hebben. Maar nee dus. Gelukkig waren we er iets vroeger dan dag 1 en waren we net na de opening van de deuren binnen.

Op dag 1 was ik vooral in de hallen van de kleine uitgeverijen geweest. Vandaag wilde ik meer van de grotere zien. Ik was onder de indruk van de kleinere stands, maar de stands van de grotere uitgeverijen waren nog indrukwekkender. Het wordt elk jaar steeds groter en professioneler. Uitgeverijen die een paar jaar geleden nog klein waren (Pegasus, Iello) hebben nu grote stands. Repos had zelfs een hele stand alleen maar voor 7 Wonders Duel, in ieder geval meer dan 15 tafels.

Drukte

Het leek er echter op, dat het ook op vrijdag druk begint te worden. Het was erg moeilijk om ergens een tafeltje te vinden. En wij hebben het geduld niet om bij een stand te wachten op een vrij tafeltje. Al met al hebben we toch weer een aanzienlijke hoeveelheid spellen gespeeld, met enkele leuke en minder leuke spellen ertussen.

Zaterdag en zondag is het ons altijd te druk en gebruiken we om de vergaarde spellen thuis nog eens op ons gemak te spelen. Het was in ieder geval weer een plezier om op Spiel Essen te zijn.

Een dezer dagen zal ik een lijst met gespeelde spellen online zetten. Alvast een kleine greep:

Wat is Spiel Essen eigenlijk?

Het grootste spellenevenement van de wereld is elk jaar in de tweede week van oktober bij ons om de hoek, in het Duitse Essen. Het is niet een plaats om over naar huis te schrijven, maar bij spellenliefhebbers erg geliefd. Honderden spellenauteurs en -uitgeverijen presenteren hun nieuwste bordspellen aan het gretige publiek. Die kan, als ze een plekje kunnen bemachtigen, de bordspellen uitproberen. Vervolgens worden deze gekocht aan de stand van de uitgeverij zelf of aan een van de vele vele shops die op de beurs staan. Niet alleen spiksplinternieuwe spellen worden te koop aangeboden, er staan ook tal van stands die (oude) tweedehandsspellen aanbieden.

 

About Jelle

Het begon met Monopoly in zijn jonge jaren en herontdekte enkele jaren geleden het betere bordspel. Houdt het liefst van spellen waarin je met niets begint en met een machtig imperium (of boerderij) eindigt.

View all posts by Jelle →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *