Aquasphere – Review

speldoos Auteur Stefan Feld
Uitgever Quined Games
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 90 tot 120 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 38.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.5/10
Links Quined Games
   

kort gesteld

In een onderzoeksstation diep in de zee berg je kristallen en verricht je baanbrekend onderzoek. Vanuit een bovengronds hoofdkwartier programmeer je robots die de opdrachten onder de zeespiegel zo goed mogelijk voor je uitvoeren. Welkom in AquaSphere.
spelmateriaal
foto boardgamegeek Ender Wiggins

Elke speler krijgt 4 ronden de tijd om zo veel en zo goed mogelijk onderzoek te verrichten. In een ronde voeren de spelers om beurt een actie uit tot alle spelers hebben gepast. Stefan Felds’ gewijs volgt dan een tussentelling. Na de 4de tussentelling volgt een eindtelling.
In je beurt heb je 3 opties: ofwel programmeer je een robot ofwel voer je een actie uit met een geprogrammeerde robot ofwel moet je passen.
Een robot programmeren doe je in het hoofdkwartier. Je verplaatst je ingenieur 1 veld in de richting van één van de twee pijlen. Het programmafiche in de kamer waar je terecht komt, bepaalt het programma. Plaats een robot vanop je spelersbord op het gekozen programma bovenaan het spelersbord. In principe kan je deze actie 3 keer per ronde uitvoeren.
Om een actie uit te voeren met een geprogrammeerde robot, verplaats je een robot naar de AquaSphere. Deze bestaat uit 6 sectoren. Je kiest zelf in welke sector je de actie uitvoert maar alleen jouw wetenschapper (elke speler bezit één wetenschapper in de AquaSphere) kan jouw robot activeren. De wetenschapper verplaatsen naar andere sectoren kost tijd.
Als je past, verplaats je jouw ingenieur op het eerste vrije veld van het passpoor.
Robots kunnen 7 verschillende acties uitvoeren:

  • Neem de bovenste labuitbreiding van de sector waar je wetenschapper (en robot) zich bevinden. Op die manier verhoog je de capaciteit van je basislab. Op zo’n uitbreiding staat ook een letter, je mag voor elke letter één eigen robot van je spelerbord in de controlekamer van die sector plaatsen.
    Basislab (1 per speler)
    basislabs
    Labuitbreidingen (max. 5 per speler)
    labuitbreidingen
  • Neem de aanwezige tijdfiches: je basislab geeft aan hoeveel tijdfiches je maximaal kan bijhouden.
  • Neem de aanwezige kristallen: je basislab geeft aan hoeveel kristallen je maximaal kan bijhouden.
  • Vang octopussen: maximaal zoveel als je capaciteit toelaat. Voor het vangen van octopussen krijg je kennispunten.
  • Plaats een duikboot: per sector mag je slechts 1 duikboot bezitten. Je ontvangt kennispunten.
  • Neem een onderzoekskaart: de bovenste van de sector waar je wetenschapper staat. Je ontvangt kennispunten.
    onderzoekskaarten
  • Programmeer een nieuwe robot: overeenkomstig de sector waar je wetenschapper staat.

Als alle spelers gepast hebben, start de tussentelling. Voor elke duikboot in de AquaSphere ontvang je 1 tijdfiche. Eventueel kan je nu de eigenschap van onderzoekskaarten gebruiken. Daarna berekenen de spelers hun totaal aantal kennispunten. Je ontvangt punten voor het meeste robots in de controlekamers van de AquaSphere, voor het aantal ingezette robots en duikboten, en voor het aantal kristallen in je voorraad. Je verliest punten als er octopussen zwemmen in de sectoren die je met je robots controleert. De score wordt aan je puntentotaal op het scorespoor toegevoegd. Als je een rode lijn passeert, moet je een kristal afgeven of een geprogrammeerde robot terugnemen. Als dat niet lukt, stop je voor de rode lijn.
Na de vierde tussentelling start de eindtelling waarbij spelers punten ontvangen voor verschillende letters in hun lab en tijdfiches. Bovendien is er een bonus voor spelers met een compleet lab en spelers die al hun duikboten hebben ingezet.

MIJN GEDACHT

AquaSphere is een typische Feld. Dat wil zeggen dat er op heel wat verschillende manieren punten te verdienen zijn (Daarbij schuwt Feld het wiskundig rijtje 1 3 6 10 15 21 in geen geval!) en dat je een vooraf bepaalde tactiek tijdens het spel vaak wat moet aanpassen.
Hoewel ik de spelregels niet vanaf de eerste lezing doorhad, speelt AquaSphere verrassend vlot. De mogelijke acties zijn duidelijk, overzichtelijk en staan ‘icoonsgewijs’ op het spelerbord. Hetzelfde geldt voor de scoremogelijkheden.
spelerbord
Dit spel winnen is een ander paar mouwen. Er is zoveel waar je rekening mee moet houden en er zijn zoveel zaken die door toedoen van andere spelers veranderen dat je bij een eerste kennismaking vaak vergeet waarmee je bezig was.
Punten scoren is één ding, maar je moet over voldoende diamanten beschikken om die vooruitgang te betalen. Bovendien moet je investeren in duikboten en labuitbreidingen om niet achterop te hinken. Onderzoekskaarten zijn natuurlijk het voordeligst als je ze zo vroeg mogelijk aankoopt, maar dat kost je wel een actie en je hebt er al zo weinig. Als je een sector controleert, verwijder je best ook de octopussen maar wie zegt dat een andere speler daarna de sector niet inneemt? Eigenlijk zou ik in die andere sector een actie willen uitvoeren, maar heb ik daar wel voldoende tijd(fiches) voor? Welke acties kies ik deze ronde, er zijn er immers maar 3 die je kan uitvoeren. Bovendien bepaalt het hoofdkwartier de combinaties. Het gebeurt vaak dat je maar één van de twee acties die je echt wilde uitvoeren, kunt activeren. Vooruit plannen en veel opties openhouden is de boodschap.
Deze explosie aan mogelijkheden zorgt er soms voor dat je een détail uit het oog verliest en daardoor niet goed uit de verf komt.
Contradictorisch genoeg is dit net ook de sterkte van AquaSphere. De eenvoud van spelen in combinatie met een gevarieerd, steeds veranderend en uitdagend spelbord biedt een uitdaging om U tegen te zeggen. De stevige portie interactie zie ik als kers op de taart. En de pluim voor het prachtige spelmateriaal mag Quined alweer op de hoed steken. Thematisch gezien zijn er een aantal zaken die niet kloppen, maar daar maal ik niet om. Het kleine foutje in de speluitleg op pagina 9 (zwart moet groen zijn in het voorbeeld), bedek ik met de mantel der liefde.

sector

November 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *