Army Of Frogs – Review

Auteur
John Yianni
Uitgever Gen Four Two
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
20 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 21.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 1.0/10
Links Gen Four Two
Homepage

SPELMATERIAAL

De kubusachtige speldoos bevat 40 bakelieten kikkers (10 per kleur) en 4 bakelieten spelerschijven (1 per kleur). De kikkers passen in een stevige buidel. Het spelmateriaal is heel leuk en zal niet vlug verslijten.

SPELBESPREKING

Inleiding

De aangroei van de kikkerpopulatie zorgt ervoor dat een plaatsje op het eiland steeds meer bevochten wordt. Jouw eigen territorium bewaken is één van de belangrijkste zaken. Verzamel daarvoor jouw leger van kikkers!

Voorbereiding

Elke speler krijgt een spelerschijf, die de kleur van die speler aanduidt. De kikkers worden in de buidel gestopt. Elke speler trekt 2 kikkers uit de buidel en plaatst ze voor zich op tafel.

Spelverloop

Een spelbeurt.

Wie aan de beurt is overloopt 3 fasen. De volgorde van die fasen staat vast.

 1. Verplaats één van jouw eigen kikkers .
  Spring met één van jouw kikkers over tenminste één andere steen naar de eerst volgende vrije plaats. Op deze manier mag je meerdere sprongen uitvoeren. Het is verboden te eindigen op de plaats waar je begonnen bent.
 2. Voeg een kikker toe.
  Neem één van de kikkers die voor je op tafel staat en plaats hem bij de groep kikkers in het midden van de tafel. (Als je de eerste speler bent, plaats dan een kikker in het midden van de tafel.) De kikker moet tenminste met één zijde aan een andere kikker grenzen. Kikkers in de eigen kleur moeten naast één of meerdere vreemde kikkers geplaatst worden.
 3. Neem een nieuwe steen uit de buidel.
  Je mag echter nooit meer dan 2 kikkers bezitten.

Regels op kikkereiland.

 • Kikkers mogen niet verplaatst worden als daardoor meerdere eilanden zouden ontstaan.
 • Kikkers mogen niet verplaatst worden als daardoor een ketting van 4 enkele kikkers ontstaat.

De winnaar

De speler die er in slaagt al zijn kikkers op het eiland met elkaar te verbinden wint op voorwaarde dat deze groep uit minstens 7 kikkers bestaat.

 

SPELBEOORDELING

Het zou niet de eerste keer zijn dat een invasie van kikkers het nieuws haalt. Niet verwonderlijk dus dat dit thema nu ook in spellenland (eigenlijk wereld) opduikt. De auteur van dit spel schakelt met dit spel over van ongewerveld (Hive) naar gewerveld (Army of Frogs). Een overstap die volgens Darwin met evolutie te maken heeft. Evolutie wordt gekenmerkt door aanpassingen aan het milieu, verbetering, survival off the fittest enz…
Helaas kan met Army of Frogs ten opzichte van Hive niet echt over een evolutie gesproken worden. Het woord degeneratie is hier misschien beter geplaatst. Army of Frogs bevat weinig diepgang en de willekeur waarop de kikkertjes uit de buidel springen zorgt dikwijls voor een ongelijke strijd.
Nu moet ik mijn woorden wel wat wikken en wegen want ik heb de kikkerplaag nog maar 3 keer op mijn speltafel losgelaten. De eerste keer won blauw omdat de speler ervan als enige 7 kikkers in het spel had en zowat kon doen wat hij wou. De tweede keer won rood door een stomme fout van geel. De derde keer kon er wat meer spanning waargenomen worden en leek het spel iets leuker.
Tot nu toe werkt het gespring en gekwaak iets te veel op mijn zenuwen, afwachten wat de volgende sessie zal geven.
Intussen heb ik nog een paar sessies met mijn kwakende vrienden achter de rug. Nu ben ik 100% zeker dat dit spel nooit meer op tafel komt. Ik citeer een stukje uit de spelregels: “…there are two special rules that control this structure and keep the game flowing.” Daar zou aan toegevoegd moeten worden on and on and on. De één eiland regel zorgt er immers voor dat blokken een fluitje van een cent is waardoor het spel maar niet eindigt als je met even sterke kandidaten aan tafel zit. Laatst hebben wij het spel 45 minuten gespeeld nadat alle kikkers hun intrede hadden gedaan. Uit pure frustratie zijn we dan maar gestopt.
Eindigen doe ik met een positieve noot. Ben je iemand beu, heb je ruzie of komt onverwacht een inbreker jouw huis binnen, gooi dan gerust een paar van die bakelieten amfibieën naar hun hoofd. Ze zullen gegarandeerd anders kwaken.

Januari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *