Augsburg 1520 – Review

Auteur
Karsten Hartwig
Uitgever Alea
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 19.75€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Alea
Bijzonderheden 3de spel in de Alea ‘Medium Box’ serie

SPELMATERIAAL

Een spelbord, 5 spelerborden, 5 spelerpionnen, 2 neutrale pionnen, 90 kaarten (10 privilegekaarten en 80 invloedkaarten), 27 niveautegels, 30 rechtentegels en 72 geldtegels passen netjes in de middelgrote Alea-doos.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers starten het spel als simpele burgers. Door verschillende edelen te beïnvloeden proberen de spelers privileges te bekomen. Met deze privileges klimmen ze hoger op de sociale ladder. Hoe beter hun status, hoe meer prestige ze verzamelen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel geplaatst.
De niveautegels worden naar kleur gesorteerd en goed bereikbaar op tafel gelegd. Hoe minder spelers, hoe minder tegels er uitgelegd worden.
Eén neutrale pion wordt aan de startspeler gegeven, de andere wordt op het spelbord gezet om de rondes aan te geven.
De rechttegels worden naar kleur en type gesorteerd. Zo ontstaan er 6 verschillende stapels. Tegels waarop waarden staan, worden gesorteerd van hoog naar laag zodat de tegel met de hoogste waarde bovenaan ligt.
De 10 privilegekaarten worden geschud en 5 ervan worden open naast het spelbord gelegd.
Elke speler ontvangt een spelerbord en een pion in dezelfde kleur. Ze krijgen eveneens 1500 Guilders (= geld), en 2 jokers.

Spelverloop

Voorbereiding en verduidelijking.

  • Op elke invloedkaart staat op de achterkant een bedrag. Dit bedrag heeft aan hoeveel de kaart kost. In het begin van het spel krijgen de spelers 7 invloedkaarten, ze mogen zelf kiezen hoeveel ze er houden zolang ze het bedrag op de kaarten kunnen betalen. De voorkant van de invloedkaart toont een kleur (geel, bruin, groen, of paars) en een getal van 1 tot en met 17.
  • In het midden van het spelbord staan 5 edelen afgebeeld. De foto’s hebben respectievelijk een bruine, een gele, een paarse en een groene achtergrond. De laatste foto bezit de 4 kleuren. Onder de foto’s staat een rondespoor waarop de rondes aan de hand van een neutrale pion bijgehouden worden. Rondom de foto’s loopt een scorespoor.
  • Een spelerbord is opgedeeld in 3 categoriën handel (geel), burgerlijke stand (oranje) en ambt (paars). Deze 3 kolommen tonen de verschillende niveaus die de spelers kunnen bereiken. In de 3 categoriën starten de spelers onderaan. Boven de tweede en de derde kolom is er plaats voor de verschillende rechtentegels.

Priveleges winnen.

Eén voor één worden de edelen afgelopen. Telkens dingen de spelers aan de hand van hun invloedkaarten naar de gunsten van de edelen. De startspeler brengt een bod uit, dit bestaat uit een aantal kaarten. Deze kaarten moeten dezelfde kleur hebben als de achtergrond waarop de edele staat afgebeeld. De andere spelers kunnen ofwel passen, ofwel evenveel kaarten bieden ofwel meer kaarten bieden. Elke speler komt slechts eenmaal aan bod. De speler die de meeste kaarten heeft geboden, of in geval van gelijkstand de speler met de hoogste kaart, legt de kaarten van zijn bod af en kiest een privilegekaart. Spelers die evenveel kaarten geboden hebben, mogen hun kaarten terug op handen nemen en krijgen ter compensatie respectievelijk 100 en 50 guilders van de bank.
De privilegekaarten tonen 3 verschillende privileges. Daarvan mag de speler die de kaart gewonnen heeft er 2 uitvoeren. Aan de hand van deze privileges kan een speler eventueel geld, prestigepunten, of invloedkaarten winnen. De meeste privileges echter, zorgen ervoor dat je de volgende niveautegel in de betreffende categorie mag nemen. Ligt deze tegel niet meer in de algemene voorraad, dan mag je hem van een ander spelerbord nemen. De getroffen speler ontvangt 1 punt of 100 Guilders.
Voorbeeld van privilegekaarten.

Bereikt een speler een bepaald niveau binnen een categorie, dan mag hij in plaats van een vooruitgangtegel ook een rechttegel nemen. Deze tegels leveren extra punten of voordelen op. Voor de bouw van een kerk of kathedraal moet betaald worden. (De duurst beschikbare tegel!). In plaats van een niveau te stijgen in de categorie handel, mag je ook 300 Guilders nemen uit de bank.
Niveau- en rechttegels. Op de nieveaukaartjes (bovenste drie rijen) is telkens te zien welke rechten (onderste twee rijen) er beschikbaar zijn. Een zunftmeister heeft bijvoorbeeld geen rechten, een Ratsherr kan een Muntzmeister in dienst nemen.

Geld, prestigepunten en invloedkaarten ontvangen.

Nadat de 5 privileges uitgevoerd werden, ontvangen de spelers geld, prestigepunten en invloedkaarten. Hoe hoger het bereikte niveau binnen een categorie, hoe hoger de beloning. De categorie handel levert geld op, de categorie burgelijke stand prestigepunten en de laatste categorie invloedkaarten. Let wel de invloedkaarten die een speler wenst te houden, moet hij terug betalen.
Een speler kan nooit meer dan 25 punten bezitten, tenzij hij reeds een kerk heeft gebouwd. Een speler moet een kathedraal bezitten om voorbij de 45 punten te gaan.

De winnaar

Het spel eindigt, afhankelijk van het aantal spelers, na een aantal ronden, de speler met de meeste punten wint het spel. In geval van gelijkstand wint de speler met de duurste kathedraal (of kerk als geen van deze spelers een kathedraal bezit).

 

SPELBEOORDELING

Over deze derde (na Louis VIX en Palazzo) telg uit de ‘Alea middelgrote doos’ reeks is al heel wat gezegd en geschreven. Heel wat spelers vinden dat geluk het spel domineert, anderen vinden het dan weer te ingewikkeld. Ik moet toegeven dat ik de spelregels ook meer dan één keer heb moeten doornemen om het concept te begrijpen. Maar eenmaal je zover bent, blijkt Augsburg 1502 toch heel wat kwaliteiten te bezitten.

  • Het feit dat het aantal kaartjes dat je biedt belangrijker is dan de waarde van de kaarten zorgt ervoor dat ook de lagere kaarten waardevol zijn. Bovendien kosten kaarten met lagere waardes ook heel wat minder.
  • Aangezien elke speler slechts eenmaal kan bieden, is het startbod cruciaal. Bied je slechts één kaart en gaan de andere spelers mee, dan zal inderdaad de speler met de hoogste kaart winnen en kan je te veel geluk als argument inbrengen. Bied je twee kaarten of meer, dan zijn spelers met alleen hoge kaarten niet meer in het voordeel want die kaarten kosten heel veel geld.
  • De niveaukaartjes zijn niet eindeloos voorradig. Vanaf het derde niveau gebeurt het dikwijls dat je de kaartjes van andere spelers moet afnemen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het spel telkens moet rekening houden met een mogelijke terugval wat toch een beetje inzicht vereist.
  • De punten die de spelers zullen scoren zijn duidelijk af te lezen op de burgerlijke stand kolom. Op elk moment kan je dus voorzien hoeveel alle spelers zullen scoren, je kan dus vrij snel reageren.
  • Hoewel prestigepunten belangrijkst zijn, heb je ook invloedkaarten nodig om aan privileges te geraken. Met deze privileges kan je resoluut voor de prestigepunten gaan, maar zonder kerk en kathedraal zul je niet ver geraken. Invloedkaarten, kerk en kathedraal kosten heel veel geld dus ook handel is belangrijk. De drie kolommen zijn door elkaar verweven, aan de spelers om te ontdekken hoe de plaatjes in de puzzel passen.
  • Timing is vrij belangrijk in dit spel. Een kerk bouwen net voor je de 25 punten bereikt en een kathedraal bouwen net voor je 45 punten bereikt is ideaal. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je een hele ronde geen punten kan verdienen. Voor een spel dat maximum 5 rondes duurt, is dit een ramp. Te snel een kerk of een kathedraal kopen is ook niet verstandig want dan betaal je gegarandeerd te veel. De eerste kerk, kathedraal zijn namelijk een stuk duurder dan de laatste.

Deze factoren zorgen ervoor dat Augsburg 1520 wel degelijk heel wat te bieden heeft. Het is een spel dat je een paar keer gespeeld moet hebben vooraleer je de ware kracht ervan ontdekt. De samenhang met het thema is echter minimaal en er zijn heel wat spelregels waarmee je rekening moet houden. Toch verloopt het spel vrij vlot na één of twee rondes omdat alles vrij logisch in elkaar steekt en het spelerbord de nodige informatie verschaft. Het is ook zo dat dit spel meer tot zijn recht komt met meerdere spelers, wat normaal is voor een biedspel.

Maart 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *