Basilica – Review

Auteur
Lukasz M. Pogoda
Uitgever Rebel.pl
Aantal spelers 2
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 24.10€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links REBEL.pl

SPELMATERIAAL

De speldoos die wat groot is, bevat 58 dubbelzijdige kathedraaltegels, 8 blokkeertegels, 12 glasramen, 8 dubbelzijdige fiches (4 per speler), 2 zilverstukken, 2 scorefiches, 12 werkers (6 per speler), 1 koning, 1 spelbord en de spelregels in het Duits, Engels en Pools.

SPELBESPREKING

Inleiding

2 spelers bouwen samen een gigantische basiliek. De ene in opdracht van de bisschop, de andere in opdracht van de koning. Voor de goede vrede sluiten beide heren een overeenkomst. Toch zal alleen de ijverigste architect beloond worden.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd.

Elke speler ontvangt het spelmateriaal in zijn kleur en 1 zilverstuk.
De kathedraaltegels worden geschud en gestapeld met de actie zijde naar boven.
3 kathedraaltegels worden met de actie-zijde naar boven op de bovenste rij van het spelbord gelegd.
3 kathedraaltegels worden met de kamer-zijde naar boven op de onderste rij van het spelbord gelegd.
Het overige spelmateriaal wordt binnen handbereik gelegd.

Spelverloop

Om beurt krijgen de spelers 3 acties. Daarmee kunnen ze een actie van een kathedraaltegel activeren, een kamer bouwen of werkers inzetten. Aangrenzende kamers die dezelfde kleur hebben, vormen gebieden. Als de koning komt piepen, scoor je hoog als jouw werkers het ijverigst zijn.

Acties?

De meest eenvoudige actie is het bouwen van een kamer. Neem een tegel uit de onderste rij van het spelbord en leg hem in de basiliek. Alle kamers moeten horizontaal of verticaal grenzen. De eerste kamers moeten aan de onderkant van het spelbord grenzen. Zo ontstaat een basiliek die maximaal 5 tegels breed is.
Na het plaatsen van een kamer mag je er een eigen werker op plaatsen. Dit geldt eveneens als één actie. Spelers kunnen ook één van de tegels uit de bovenste rij activeren. De tegel wordt afgelegd en de afgebeelde actie wordt uitgevoerd.

De koning op bezoek.

Als een speler een kamer met een kroontje bouwt, schuift de koning 1 plaats verder op het scorespoor. Als de koning veld 10, 20 en 30 bereikt, volgt een telling. Daarvoor wordt gekeken hoeveel werkers er in elk gebied aanwezig zijn. De speler die het meeste werkers bezit, krijgt 1 punt voor elke kamer in dit gebied. De speler met het minste werkers krijgt 1 punt per eigen werker. Punten worden met een werker op het scorespoor bijgehouden. Na de telling worden de bovenste twee rijen uit de Basiliek verwijderd. Alle werkers keren terug naar huis.

Extraatjes?

Tussen de tegels zitten er ook 18 met twee kleuren, daardoor kunnen ze op het zelfde moment tot twee verschillende gebieden behoren. Deze tegels mogen echter nooit aan elkaar grenzen.
De verschillende kamers.

Als de spelers een kamer bouwen, wordt de lege plaats in de onderste rij van het spelbord opgevuld met de tegel die er boven ligt. Die tegel moet natuurlijk omgedraaid worden zodat zijn ‘kamer zijde’ zichtbaar wordt. Op de lege plaats in de bovenste rij wordt een nieuwe tegel gelegd. Leg ook een nieuwe tegel als een speler een tegel uit de bovenste rij activeert.
De acties die je verkrijgt door tegels te activeren lopen vrij uiteen. Er zijn er waarmee je werkers op het spelbord kunt plaatsen of verwijderen, waarmee je delen van de Basiliek kunt blokkeren of net opwaarderen. Eén actie laat toe dat de je een eigen fiche in het spel brengt. Daarmee kan je de waarde van een gebied verdubbelen of een werker sterker maken.
De 6 verschillende acties.

Elke speler bezit een zilverstuk. Daarmee kan hij in een aantal gevallen acties kopen of beïnvloeden terwijl hij niet aan de beurt is. Dit zilverstuk gaat dan naar de tegenspeler. Het is als vanzelfsprekend dat deze mogelijkheid vervalt als je geen zilverstuk bezit.

De winnaar

Het spel eindigt als de koning het laatste veld van het scorespoor bereikt of als de stapel kathedraaltegels voor een tweede keer uitgeput raakt. De speler met het meeste punten na de laatste telling wint.

 

SPELBEOORDELING

Basilica lijkt op het eerste zicht sterk op Carcassonne. Toch zijn er een aantal verschillen waardoor er een totaal ander spel ontstaat. In Basilica heb je de keuze uit 6 tegels. Als je een tegel kiest, zie je meteen door welke tegel die vervangen wordt. Dit verlaagt de geluksfactor en biedt meer tactische mogelijkheden. Het feit dat je 3 acties na elkaar mag uitvoeren verhoogt dit effect.
Het plaatsen van arbeiders in Basilica is dan weer en stuk eenvoudiger. Je plaatst die op de tegel die je zonet gelegd hebt en daarmee is de kous af. Struikrovers, boeren, kasteelheren en paters doen in Basilica niet mee. Arbeiders blijven arbeiders die eventueel wat extra macht kunnen krijgen door de fiches van de spelers. Deze fiches zijn daardoor een heel belangrijk element uit het spel. Deze actie laat je best niet aan je neus voorbij gaan. Als je een paar van die tegels mist, kan je door handig schuiven en verplaatsen de schade nog altijd beperken. Als je wat minder goed voor de dag komt, ben je niet op voorhand een vogel voor de kat. Na elke telling worden de arbeiders terug van het spelbord genomen waardoor je telkens met een nieuwe lei begint. Basilica vind ik daardoor een evenwichtig spel.
Basilica heeft een aantal leuke afwijkingen ten opzichte van Carcassonne, maar het blijft natuurlijk wel een vergelijkbaar spel. Tegels plaatsen en gebieden controleren, vernieuwend kan je dat niet echt noemen. Ik kan begrijpen dat er mensen zijn die dit liever links laten liggen, toch is Basilica mij goed bevallen. Voldoende diepgang in combinatie met eenvoudige spelregels en een eenvoudig scoresysteem, mij hoor je niet klagen.

December 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *