Bloqs – Review

Auteur Hyo-Jong You & Patrick Zuidhof
Uitgever PLAYthisONE
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.5/10
Links PLAYthisONE

SPELMATERIAAL

doosde blokken

De speldoos bevat 32 stevige plastieken kubusdelen, 20 schijven, 1 spelbord, 4 pionnen, 1 dobbelsteen, 54 kaarten en de spelregels in het Nederlands, Duits, Frans en Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer als eerste een kubus van 3 op 3 op 3 te bouwen.

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden en stapel er alle kubusdelen op.
Schud alle schijven en leg ze gedekt op de cirkels van het spelbord.
Elke speler kiest een kleur en zet zijn pion op de startcirkel van zijn kleur.
Alleen bij Bloqs Maestro: schud de kaarten en geef er 3 aan elke speler.
Voorbereiding bij 4 spelers.
voorbereiding 4 spelers

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen. Verplaats daarna jouw pion evenveel vakjes in een richting naar keuze (Turn2-variant). Als je op een gedekte schijf eindigt, moet je die opendraaien. Nu zijn 2 verschillende situaties mogelijk:

  • Op de schijf waar je staat, staan geen andere pionnen: voer de actie van de schijf uit. Dit is ofwel de afgebeelde vorm bouwen ofwel de afgebeelde actie uitvoeren. Er zijn twee acties: een vorm stelen van een andere speler en een vorm naar keuze bouwen.
  • Op de schijf waar je staat, staan wel andere pionnen: je moet nu eerst een ruilactie uitvoeren met de betrokken spelers. De actieve speler beslist zelf welke vorm hij weggeeft en welke hij daarvoor in de plaats wilt. Een kubus mag door een actie stelen of ruilen nooit instorten of verschuiven. Na het ruilen mag je de actie van de schijf waarop je staat alleen uitvoeren als het geen kubusschijf (= afgebeelde vorm bouwen) is.

In de ‘Maestro’-variant krijgt elke speler 3 kaarten op handen. Deze kaarten kunnen ingezet worden tijdens het spel. Er zijn 4 soorten kaarten.
Van links naar rechts: gooi niet met de dobbelsteen maar verwissel van plaats met een andere speler, een actie ruilen/wisselen gaat niet door, speel deze vorm als je op dezelfde schijf staat en kies welk deel je bouwt, verplaats 1 vak.
kaarten
Telkens als een speler een volledige laag bouwt, mag hij een extra kaart trekken. Je verliest een kaart als de laag niet meer compleet is.

De winnaar

Het spel eindigt als een speler er in slaagt een kubus van 3 op 3 op 3 te bouwen. Die speler wint!
Het spel eindigt ook als er geen kubusdelen meer in het midden van het spelbord liggen of als alle schijven op het spelbord open liggen. De winnaar is dan de speler die het meest complete lagen gebouwd heeft.

 

SPELBEOORDELING

Over het uitzicht van Bloqs zijn de meningen nogal verdeeld. Er zijn er die de blokken prachtig vinden, maar evenveel reacties zijn minder lovend. Ik weet niet wat ik er precies moet van vinden. Ik weet wel dat de blokken handig stapelen en stevig in de hand liggen. De actiekaarten die flinterdun zijn, contrasteren mooi met de robuuste blokken. De doos openen en sluiten vergt een combinatie van geduld en behendigheid. Misschien is het deksel net iets te klein, misschien is de materie niet glad genoeg, in elk geval staat deze doos bovenaan de top 10 wat betreft moeilijk te openen dozen. Eerlijkheidshalve moet ik daar aan toevoegen dat deze top 10 alleen dozen van gezelschapsspellen bevat. Ik hoor het u al denken: “de ‘milieubox’ openen, vergt toch ook een grote inspanning!”
Gelukkig blijkt de doos openen het grootste karwei. Het spel klaarzetten en uitleggen verloopt heel wat vlotter. De spelregels vind ik niet 100 procent duidelijk wat betreft de bouwregels. Mag je wel of geen onvolledige lagen maken? Mag een blok langs de zijkant uitsteken? Ik veronderstel van niet.
Bloqs spelen gaat heel vlot en ik heb de indruk dat kinderen Bloqs leuk vinden. Mijn dochter en zoon zijn in elk geval verlekkerd op de kleurrijke blokken. Zelf ben ik minder enthousiast wat Bloqs betreft. Geluk is de overheersende factor en vaak is de startspeler de winnaar. In een ‘2-speler’-spel is de spanning verre van te snijden. Bloqs komt het best tot zijn recht bij 4 spelers.
Bloqs is een spel dat ik samen met de kinderen speel. Als ik met volwassenen speel, kies ik een ander tussendoortje of dessert.

Januari 2013

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *