Bohnaparte – Review

Auteur Uwe Rosenberg, Hanno Girke
Uitgever Amigo Spiele
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Amigo Spiele

SPELMATERIAAL

In het handige kaartdoosje schuilen 50 kaarten en 72 markeerfiches.

SPELBESPREKING

Inleiding

Liberté! Egalité! Bohnité! boonanza voor de kleine Napoleons. Er heerst paniek in bonenland. De spelers gebruiken gewonnen thalers voor het kopen van land. Alleen de landen leveren op het einde punten op.
Dit spel is enkel speelbaar met het basisspel boonanza. Elke verandering in de regels wordt aan de hand van rode tekst duidelijk gemaakt.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 5 kaarten, de volgorde waarin ze die kaarten ontvangen mag niet gewisseld worden. Voor de speler liggen 2 ‘fictieve’ bonenvelden.
Volgens een vast patroon worden de gebouwkaarten van de uitbreiding in het midden op tafel gelegd. Tussen die kaarten zitten ook kampen. De spelers kiezen een kamp en krijgen 12 markeerfiches in die kleur. Eén fiche leggen ze op hun kamp.

Spelverloop

Een beurt van een speler bestaat uit vijf fasen.

Fase 1 : bonenkaarten uitspelen.

De speler moet de eerste kaart uit zijn hand op één van zijn bonenvelden uitspelen. Daarna mag hij eventueel een 2de kaart uitspelen. Per bonenveld mag maar één soort bonen gespeeld worden. Komt de kaart die je moet spelen niet op een bonenveld voor, dan moet je eerst oogsten.
Als een speler een munitiedepot bezit, mag hij daar ook kaarten op leggen.

Fase 2: Handelen en weggeven.

De speler trekt 2 kaarten van de gedekte stapel, hij beslist of hij de kaarten wil verhandelen of houden. Kaarten die hij wil houden, legt hij eventjes opzij. Kaarten die hij wil verhandelen, biedt hij aan de medespelers aan. Er mag alleen gehandeld worden met de actieve speler! Er mag gehandeld worden met de kaarten die je op handen hebt, ook kaarten die niet vooraan zitten mogen verhandeld worden.Je mag ook kaarten schenken aan je medespelers. (Dit kan handig zijn als er kaarten bij jouw in de weg zitten.) Geschenken aannemen is niet verplicht. Kaarten die verkregen zijn door handel leg je ook opzij, je neemt ze dus nooit op handen!

Fase 3: bonen verbouwen.

Alle spelers leggen nu de verkregen bonenkaarten op hun bonenvelden. De volgorde mogen de spelers zelf bepalen, tussen het leggen mag ook geoogst worden. Als een speler verkregen bonensoorten niet kan afleggen, is hij verplicht eerst te oogsten, bonenvelden waar zich maar 1 boon bevindt, mogen alleen worden geoogst als ook het andere veld maar 1 boon bezit.
Bonen kunnen terug op een munitiedepot gelegd worden.

Fase4: aanvallen.

De speler kan tegen betaling van 1 thaler een gebied aanvallen. Als de aanval lukt, legt hij een markeerfiche van zijn kleur op het betreffende land. Er kunnen alleen aangrenzende gebieden aangevallen worden. De aanvaller legt een kaart gedekt voor zich. Dit mag een handkaart, een kaart uit het munitiedepot of een kaart van de trekstapel zijn. De verdediger doet hetzelfde. Neutraal land wordt verdedigd door de bovenste kaart van de trekstapel. De aanvaller wint alleen als zijn kaart hoger is dan de kaart van de verdediger.
De verschillende gebieden, hebben verschillende mogelijkheden zoals meer verdedigingskracht, een grotere aanvalskracht, meer opbrengst, meer kaarten of meer punten.

Fase 5: kaarten trekken.

De speler eindigt zijn beurt door het trekken van 3 kaarten. De volgorde mag daarbij wederom niet gewijzigd worden.

Opmerking: bonen oogsten, derde bonenveld.

Als een speler bonen wil oogsten moet hij alle bonen van een bonenveld oogsten. Afhankelijk van het soort en het aantal bonen levert dit 1 tot 4 bonenthalers op. Daartoe draait de speler evenveel bonenkaarten om en neemt die in bezit als bonenthalers. Oogsten mag gelijk wanneer in het spel door iedereen gedaan worden.
1 maal in het spel mogen de spelers een 3de bonenveld kopen dit kost 3 thalers. Je hoeft daarvoor niet aan de beurt te zijn.
Voor drie thalers kan een speler ook een munitiedepot kopen.

De winnaar

Het spel eindigt als de gedekte stapel voor de 4de keer op is, de speler met de meeste overwinningspunten wint het spel. Elk veroverd gebied levert één punt op, een steengroeve levert 2 punten op.

 

SPELBEOORDELING

Bhonaparte is een uitbreiding met veel positieve en weinig negatieve elementen.
Eerst en vooral zorgt de uitbreiding voor een opwaardering van de bonen die minder thalers opleveren zoals de blauwe boon en de chiliboon. Die zijn immers belangrijk tijdens de gevechten. Een aantal blauwe bonen in jouw munitiedepot zal de tegenstanders voldoende afschrikken.
De uitbreiding zorgt er ook voor dat het handelen nog bitsiger en strijdvaardiger verloopt.
Het gaat er ook niet alleen om thalers te verdienen, je moet ze ook verstandig investeren. De verschillende gebouwen leveren meerdere wegen naar de overwinning. Het spel bevat ook nog een variant met handelaars en ruiters, wie inventief is kan ook zelf wel variaties bedenken.
Het spel wordt wel wat ingewikkelder en duurt wat langer. Al bij al de moeite om eens met boonanza te combineren.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *