Bombay – Review

Auteur
Cyril Demaegd
Uitgever Ystari
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 36.25€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 5.0/10
Links Ystari

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat voldoende plaats voor:

  • 5 olifanten (1 per kleur),
  • 25 paleizen (5 per kleur),
  • 5 schermen (5 per kleur),
  • 1 buidel met 17 kleine blokjes = zijde (3 gele, 4 paarse, 5 blauwe en 5 oranje),
  • 12 grote blokjes = vraagkubussen (3 per kleur),
  • 75 munten (waarden van 10, 5 en 1 roepie),
  • 5 actiefiches,
  • 8 paleisfiches,
  • 8 handelfiches,
  • 16 stadfiches,
  • 16 klantfiches,
  • 1 spelbord,
  • en de spelregels in het Nederlands, Frans en Spaans.

Het spelmateriaal is van prima kwaliteit. De olifanten en de paleizen zijn prachtig.

SPELBESPREKING

Inleiding

Met jouw trouwe viervoeter, een olifant in dit geval, trek je door Bombay. Koop zijde aan de handelsposten en verkoop dat zo lucratief mogelijk in de steden. Voorbijgangers leveren geld op als ze jouw paleizen kruisen. Rijkdom is de sleutel naar succes!
Pas op begeef je niet op glas ijs.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel. Stop de kleine kubusjes in de buidel en leg die naast het spelbord.

Elke speler ontvangt het materiaal in zijn kleur en 2 roepies.
Leg paleisfiches, handelfiches op de aangegeven plaatsen van het spelbord.
Leg de stadfiches bij de overeenkomstige steden. Telkens 1 minder dan het aantal spelers.

Leg de klantfiches naast het spelbord.
Plaats de vraagkubussen in 4 kolommen zoals aangeduid in de spelregels. Plaats deze kolommen willekeurig op de 4 steden.
De startspeler krijgt 4 actiefiches(3 bij 5 spelers en 5 bij 3 spelers).

Spelverloop

Elke ronde start met een bevoorrading, daarna volgen een aantal beurten waarin de spelers actiepunten kunnen besteden. De startspeler bezit een aantal actiefiches. Hij start met het inzetten van zo’n fiche waarna hij als eerste 3 actiepunten mag besteden. De andere spelers volgen in wijzerzin. Telkens de startspeler aan de beurt komt, legt hij een actiefiche opzij. Als hij geen actiefiches meer bezit, eindigt de huidige ronde (wat in de spelregels een set genoemd wordt). De actiefiches worden doorgegeven en een nieuwe ronde (= set) start.

Bevoorrading.

Er worden 9 balen zijde (=kubusjes) uit de buidel getrokken. Ze worden per kleur gesorteerd en op de markten geplaatst. De meest voorkomende kleur links, de op één na meest voorkomende kleur in het midden en de overige kleuren rechts.
Deze volgorde bepaalt de prijs van de zijde.
Voorbeeld van een bevoorrading: blauwe zijde kan voor 1 roepie en 1 actiepunt gekocht worden. Gele zijde kost 2 actiepunten en 2 roepies.

Actiepunten.

  • Voor 3 actiepunten mag je 1 roepie uit de bank nemen.
  • Voor 1 actiepunt mag je jouw olifant naar een aangrenzende locatie verplaatsen. Eindig je op een heuvel, dan kost de verplaatsing zelfs 2 actiepunten.
  • Als je bij een handelsnederzetting staat, mag je 1 baal zijde kopen. De kleur van de zijde moet overeen komen met de kleur van de handelsnederzetting. De prijs hangt af van de markt waar de baal ligt (zie bevoorrading).
  • In een stad mag je zijde verkopen. Na de verkoop ontvang je de stadfiche van de betreffende stad als je die nog niet bezit. De volgorde van de vraagkubussen in die stad bepalen de verkoopprijs. Verander daarna de volgorde van de vraagkubussen. Zet de kleur van de verkochte baal onderaan.
    • De bovenste kleur brengt 4 roepies op.
    • De middelste kleur brengt 3 roepies op.
    • De onderste kleur brengt 1 roepie en een klantfiche op.
    • De verkoop van een gele baal brengt altijd 1 extra roepie op, de verkoop van een paarse baal brengt altijd 1 extra klantfiche op.
  • Voorbeeld van een lucratieve verkoop: de verkoop van oranje zijde levert 4 roepies op. Na de aanpassing van de prijs zal de verkoop van paarse zijde 4 roepies en een klantfiche opleveren.
  • Als je op een vrije locatie staat, mag je daar voor een actiepunt en een baal zijde een paleis plaatsen. Je ontvangt direct de bijhorende paleisfiche (= bonusfiche). Bovendien ontvang je 1 roepie uit de bank als een andere speler de locatie van jouw paleis betreedt.
    De paleisfiches van links naar rechts: een extra klantfiche, 2 roepies, een extra stadfiche, één baal zijde van de goedkoopste markt.

De winnaar

Het spel eindigt afhankelijk van het aantal spelers na 4, 3 of 5 ronden. De spelers met het meeste paleizen en klantfiches worden beloond met extra roepies. Spelers met 3 of 4 stadfiches verdienen ook extra roepies. De speler die daarna het meeste roepies bezit, wint.

 

SPELBEOORDELING

Het oog wil ook wat en daar speelt Bombay handig op in. Het spelmateriaal en de tekeningen zijn werkelijk prachtig. De visuele kennismaking is voor herhaling vatbaar. Eigen aan echte mannen is dat ze verder kijken dan de verpakking, ook het innerlijke is belangrijk. Een eerste diepgaande kennismaking met Bombay levert een warm hartje op. Nu we elkaar wat beter kennen, vrees ik dat de liefde een beetje over is.
Eigenlijk bevalt er met Bombay niet zoveel te beleven. Goederen kopen, verkopen en paleizen zetten zijn zowat de enige activiteiten. Het spreekt voor zich dat je zo goedkoop mogelijk wilt kopen en zo duur mogelijk wilt verkopen. Paleizen leveren meer op als je ze op drukke kruispunten zet en verkoop aan verschillende steden levert de broodnodige stadfiches op. Wie wat attent is, zal vanaf het begin al weten waaraan hij zijn actiepunten wil besteden. Andere spelers kunnen roet in het eten gooien, maar de opties zijn zo beperkt dat je vrij zeker kunt inschatten wat hun plannen zijn.
Een nieuwe ronde start met de bevoorrading van de markt. Als je op dat moment dicht bij een goede handelspost staat, sta je sterk in het voordeel. (Vooral in een spel met 3 spelers waar maar van elke kleur één handelspost is.)
Al bij al vallen bovengenoemde mechanismen wel nog mee. Wat mij verveelt is dat je zoveel actiepunten verliest door het verplaatsen van jouw olifant. Van een handelspost naar een paleis lopen en terug kost je bijna altijd een volledige beurt. Als je dan nog koopt en verkoopt, is de ronde half weg en zoveel heb je dan nog niet gedaan. Het nut van de heuvels ontgaat mij ook helemaal. Een heuvel oplopen kost 2 actiepunten. Via een heuvel naar een andere locatie lopen kost daardoor 3 actiepunten. Rond de heuvel lopen kost eveneens 3 actiepunten. Een heuvel kan je gebruiken om een paleis van een medespeler te ontwijken maar wat is het nut van die paleizen dan nog?
Bombay is liefde op het eerste gezicht. Liefde die in mijn geval wegebt naarmate de kennismaking intenser wordt. Weinig variatie, voorspelbaar, duur… niet echt de eigenschappen die mij boeien. Vrienden wil ik wel blijven, maar dan niet met de bedoeling elkaars deur elke dag plat te lopen.
De Nederlandse vertaling bevat ook een fout: in een spel met drie spelers moet de oranje kant (niet de gele) van de paleisfiches bovenaan liggen. Hoe men erin slaagt ‘orange’ door ‘geel’ te vertalen, begrijp ik niet zo goed.

De schermen met een samenvatting op de achterkant.

Januari 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *