Brugge – Review

spelmateriaal Auteur Stefan Feld
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2-4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 34.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links White Goblin Games
   

SPELVERLOOP

In Brugge proberen de spelers zoveel mogelijk punten te verzamelen. Dit doen ze door vooruitgang te boeken op een ontwikkelingsspoor, te bouwen aan het kanaal, meerderheden te bezitten of belangrijke personen aan te trekken.
Er worden verschillende ronden gespeeld waarbij elke ronde op dezelfde manier verloopt:

  • Elke speler vult zijn hand aan tot 5. Je kiest daarbij telkens de bovenste kaart van één van beide trekstapels.
  • De startspeler gooit de dobbelstenen en legt ze op het spelbord. Voor elke 5 of 6 die gegooid wordt, krijgen de spelers een overeenkomstige noodlotfiche. Als je een derde noodlotfiche in een zelfde kleur moet trekken, slaat het noodlot toe.
    noodlotfiches
  • De spelers beslissen of ze vooruitgaan op het ontwikkelingsspoor. Dit kost evenveel gulden als de som van de gegooide ‘1-en + 2’en.
  • Om beurt 1 kaart spelen en een actie uitvoeren. Elke speler voert 4 acties uit. In principe biedt elke kaart 6 verschillende mogelijkheden:
    • neem twee arbeiders in de kleur van de gespeelde kaart.
    • neem evenveel goudstukken als de waarde van de dobbelsteen die dezelfde kleur heeft als de gespeelde kaart.
    • leg een noodlotfiche in dezelfde kleur van de kaart af.
    • bouw een kanaalfiche. Leg een kaart in de juiste kleur af (elk kanaaldeel heeft een eigen kleur) en betaal de bouwkosten (goud).
    • bouw een huis door de kaart gedekt op tafel te spelen, leg een arbeider in dezelfde kleur af.
    • leg een kaart open op een eigen leeg huis en betaal de nodige kosten om een persoon aan te trekken. Personen leveren 0 tot 4 punten op en leveren tijdens het spel voordelen op. Soms is een voordeel eenmalig, soms moet je een arbeider inleveren om het voordeel te activeren, andere voordelen zijn permanent en worden geactiveerd als je een bepaalde actie uitvoert. Personen met een laurierkrans kunnen extra punten opleveren aan het eind van het spel.
      0 punten
      1 punt
      2 punten
      3 punten
      4 punten
  • Als je als enige een meerderheid bezit (je staat verst op het ontwikkelingsspoor, je bezit het meest personen en/of je hebt het meest kanaal delen gebouwd), mag je de overeenkomstige fiche draaien. Dit levert op het einde van het spel 4 punten op.
    persoonlijke fiches
  • De startspeler schuift door.

Het spel eindigt aan het eind van de ronde waarin de laatste kaart van één van beide trekstapels getrokken is. Elk speler ontvangt punten voor personen, huizen, voordelen van personen, meerderheidsfiches, kanalen en ontwikkeling. De speler met het meeste punten wint.

MIJN GEDACHT

Brugge is een spel waarvan ik hoge verwachtingen had. Ten eerste omdat Stefan Feld één van mijn favoriete auteurs is. Ten tweede omdat ik Brugge een fantastische stad vind. Ten derde omdat het artwork mij erg aanspreekt en ten laatste omdat elke kaart 6 verschillende functies heeft.
Hoge verwachtingen worden meer niet dan wel ingevuld en helaas voldoet ook Brugge niet. Het spel speelt heel vlot en is vrij makkelijk aan te leren maar de link met Brugge (afgezien van het artwork op het spelbord en de speldoos) kan ik maar niet vinden. Elke kaart biedt zes mogelijkheden maar in werkelijkheid schieten daar vaak slechts 2 bruikbare mogelijkheden van over. Dit is zeker het geval als de dobbelstenen weinig inkomsten genereren. Als er wel een zes gegooid wordt, moet je dan het geluk hebben dat je de juiste kaartkleur getrokken hebt, wat dikwijls niet het geval is. Ik vraag mij af waarom er niet meer trekstapels zijn en waarom er niet eerst gedobbeld wordt. Mijns inzien zou dit de geluksfactor gevoelig verlagen.
Nu, wat onze eerste ervaring echt om zeep geholpen heeft is onderstaande combinatie.

dodelijke combinatie
Na een aantal ronden had elke speler (4) eindelijk een tweetal personen kunnen spelen. De ronden daarvoor bestond 70% van de acties uit het verzamelen van geld wat net niet slaapverwekkend was. Elke speler had het gevoel dat het ‘echte’ spel eindelijk kon beginnen toen één van de spelers de Moordenaar speelde terwijl hij de Astronoom reeds bezat. Daardoor was voor 2 spelers het spel eindelijk al om zeep. Niks is saaier dan het einde van een spel moeten afwachten omdat jouw overwinningskansen 0% zijn.
De ontgoocheling is dus vrij groot maar ik heb het gevoel dat ik Brugge een tweede kans moet geven. Ten eerste omdat ik vermoed dat het spel door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet tot zijn recht kwam en ten tweede omdat ik van spelers die mijn smaak delen wel positieve kritieken hoor. Zelf vind ik Brugge niet slecht, maar als je eenmaal hoge verwachtingen hebt, ben je vaak dubbel ontgoocheld. Voorlopig houd ik het op een zes.

NOOT: bij een aantal kaarten is de goudwaarde niet ingevuld. Vermenigvuldig het puntenaantal met 3 om de kost van de kaart te berekenen.
foutje
Brugge samengevat
samenvatting.

April 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *