Auteur
|
Walter Obert |
Uitgever | Tenkigames |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur |
60 minuten
|
Jaar van uitgave | 2007 |
Prijs | 33.70€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 8.3/10 |
Links | Tenkigames Boosterbox |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat 4 dubbel gedrukte spelborden, 1 scorebord, 24 actiefiches (6 per kleur), 15 Chinese fiches, 15 Mongoolse fiches, 56 enkele muurblokken (14 per kleur), 4 torenblokken (1 per kleur), 4 dubbele muurblokken (1 per kleur), 1 Chinafiche, 3 keizerfiches, 4 gebeurtenisfiches en 4 scorepionnen (1 per kleur). In de speldoos is voldoende ruimte voorzien om het spelmateriaal, dat van hoge kwaliteit is, op te bergen.
SPELBESPREKING
Inleiding
De spelers bouwen aan de Chinese Muur. De speler die het meeste stenen binnen een regio plaatst verdient de punten. Helaas moet die speler meestal ook de Mongoolse aanvallen afweren. Actiefiches bieden extra mogelijkheden.
Voorbereiding
2 spelborden worden naast elkaar op tafel gelegd. 6 Chinese fiches worden open op de voorziene vakken van het spelbord gelegd. 6 Mongoolse fiches worden gedekt op het spelbord gelegd.
Elke speler ontvangt het spelmateriaal in zijn kleur.
Spelverloop
Bouwen aan de muur en actiefiches spelen.
Als een speler aan de beurt is moet hij één van volgende acties uitvoeren.
- 2 enkele muurdelen plaatsen: de speler plaatst 2 enkele muurblokken in twee verschillende Chinese provincies.
- 1 actiefiche en 1 enkel muurdeel plaatsen: de speler plaatst eerst een actiefiche (gedekt) in een Chinese provincie en plaatst daarna een enkel muurblok in diezelfde provincie.
- 2 actiefiches plaatsen: de speler plaatst 2 actiefiches (gedekt) in 2 verschillende Chinese provincies.
- Het dubbele muurblok plaatsen: dit muurblok kan niet afgebroken worden en levert 1 punt op voor elk Chinese en Mongools aangrenzend gebied.
- Het torenblok plaatsen: het torenblok weert Mongoolse aanvallen af en kan niet vernietigd worden. Bovendien blijft er 1 plaats direct naast het torenblok gereserveerd voor de speler die het torenblok heeft geplaatst.
Na het plaatsen van een muurblok mag de speler een Mongool fiche uit een aangrenzend Mongools gebied bekijken en terugleggen.
Een provincie voltooien.
Zodra alle plaatsen in een provincie door muurblokken bezet zijn, wordt nagegaan welke speler punten scoort. Eerst worden de aanwezige actiekaarten in deze provincie omgedraaid. Actiekaarten met gelijke nummers worden uit het spel genomen. De overige actiefiches worden uitgevoerd. Daarna wordt de waarde van de provincie bepaald. De waarde van een provincie is gelijk aan het aantal muurblokken + de waarde van de Chinese fiche. De speler met het meeste aantal muurblokken in die provincie krijgt het aantal punten dat de provincie waard is, daarbij telt het torenblok als 1 muurdeel en het dubbele muurblok als 2 muurdelen. Bij gelijkstand krijgen krijgen alle betrokken spelers het volledige aantal punten. In de voltooide provincie wordt een keizerfiche gelegd. Als dat de derde keizerfiche is mag de actieve speler een nieuw spelbord bijplaatsen.
De actiefiches.
Elke speler beschikt over 6 actiefiches die hij één keer mag inzetten. De actiefiches zijn genummerd van 1 tot 6 en hebben verschillende uitwerkingen.
- Actiefiche 1: verwijder een andere fiche uit de provincie, dit kan eventueel een eigen actiefiche zijn.
- Actiefiche 2: breek een enkel muurdeel uit de huidige provincie af (leg dit muurdeel op de zijkant) of verwijder een Mongoolse fiche uit een aangrenzend Mongools gebied. Een afgebroken muurdeel telt niet mee bij het bepalen van de meerderheid in een provincie en bij het bepalen van de score.
- Actiefiche 3: verhoog of verlaag de waarde van de huidige provincie met 2 punten.
- Actiefiche 4: verhoog de waarde van de huidige provincie met 2 punten of verhoog jouw score met 1 punt bij het bepalen van de meerderheid in die provincie.
- Actiefiche 5: verhoog jouw score met 2 punten bij het bepalen van de meerderheid in die provincie.
- Actiefiche 6: ruil 1 enkel muurblok uit de huidige provincie met een enkel muurblok naar keuze.
Mongoolse aanval.
Als alle plaatsen van de Chinese Muur bezet zijn, eindigt het spel met de Mongoolse aanval. Per Mongoolse provincie geeft de Mongoolse fiche de kracht van de aanval aan. De speler met de meeste muurblokken (afgebroken muurblokken worden niet meegeteld!) in die provincie vangt de aanval op en verliest evenveel punten als de kracht van de aanval. Torenblokken weren de aanval af. Bij gelijkstand verliezen alle betrokken spelers het volledige aantal punten.
Gebeurtenisfiches.
Aan het begin van het spel kunnen de spelers er voor kiezen om maximum 2 gebeurtenisfiches in het spel te brengen. De effecten van deze kaarten worden uitgevoerd na de Mongoolse aanval.
- Kaart a: de speler die muurblokken bezit in het meeste Chinese provincies krijgt 4 punten.
- Kaart b: de speler krijgt 1 punt per muurdeel van zijn langste onafgebroken rij.
- Kaart c: de speler krijgt 2 punten per ongebruikte actiefiche.
- Kaart d: na het plaatsen van een muurblok wordt een aangrenzende Mongoolse fiche open gedraaid.
De winnaar
Het spel eindigt als alle plaatsen van de Chinese Muur bezet zijn. Er worden evenveel borden gebruikt als het aantal spelers. De score van de spelers wordt bijgehouden op het scorebord. De speler die na de Mongoolse aanval het meeste punten over heeft, wint het spel.
Bovenaan Mongoolse fiches, onderaan Chinese fiches.
SPELBEOORDELING
Chang Cheng is een bordspel dat heel sterk aan Samurai en De Chinese Muur van Reiner Knizia doet denken. Het behalen van meerderheden is heel belangrijk maar je kan onmogelijk overal aan het langste eind trekken. Concentreren op enkele provincies is dus de boodschap. Het spel is wat de regels betreft heel eenvoudig maar de verschillende actiefiches en muurdelen zorgen voor heel wat mogelijkheden. Bovendien zorgt de aanval van de Mongolen ervoor dat je goed moet opletten waar je jouw muurblokken plaatst. Een meerderheid bezitten in een Chinese provincie zonder daarbij de meerderheid te halen in de Mongoolse provincies is in dit opzicht een meesterzet. Je moet wel een beetje geluk hebben met wat jouw tegenspelers uitspoken. Je kent het wel, dat verhaal van de vechtende honden en een been. Al bij al vind ik Chang Cheng een geslaagd spel met prachtig spelmateriaal, de spelregels zijn kort maar toch is er voldoende diepgang en de spelduur is aangenaam kort.
Met dank aan www.Boosterbox.nl voor een recensie-exemplaar.
Maart 2008