Cherokee – Review

Auteur
Fréderic Moyersoen
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 8.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Fréderic Moyersoen
White Goblin Games

SPELMATERIAAL

Het kleine metalen doosje biedt plaats aan 106 kaarten en de spelregels in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Er moet dringend een nieuwe leider gekozen worden. Elke stam heeft zijn eigen kandidaten en is er natuurlijk van overtuigd dat de nieuwe leider uit hun stam moet komen. De wijsheid van de oudjes staat in schril contrast met het geweld van de jongeren. Opklimmen in de hiërarchie is de boodschap, dat daarbij slachtoffers vallen is meer dan normaal.

Voorbereiding

Leg de kaarten met veren opzij. Je hebt ze alleen nodig bij de eindtelling.
Schud de Clan-kaarten en geef er gedekt één aan alle spelers. Deze kaart bepaalt de kleur van jouw stam.
Schud de leden-kaarten en vorm er een piramide met 8 niveaus mee.

Verdeel de rest van de kaarten evenredig onder de spelers.

Spelverloop

Het spel bevat 6 clans die elk 12 leden bevatten; 6 vrouwen en 6 mannen. De waarde van de mannen loopt van 4 tot 9, die van de vrouwen van 3 tot 8. Mannen zijn misschien sterker, vrouwen zijn slimmer. Gelijkstanden worden in het voordeel van de vrouwen beslecht.
Als je aan de beurt bent, moet je een lid uit de piramide verjagen. De plaats die vrij komt, wordt opgevuld met leden uit lagere rijen. Tenslotte vul je het gat onderaan de piramide op met een handkaart. Op die manier klimmen de leden op in de hiërarchie.

  • Om een lid uit de piramide te verjagen, kies je één of meerdere leden van een andere clan die aan het slachtoffer grenzen. De waarde van de aanval moet hoger zijn dan de waarde van de verdediger. Je kan alleen zijwaarts en naar boven aanvallen. De waarde van een kaart neemt met 1 punt af als ze van beneden wordt aangevallen.
  • Gaten opvullen: verwijder de aangevallen kaart. Het gat dat ontstaat moet met de aanvaller worden opgevuld. In het geval van een gecombineerde aanval, wordt de kaart met de hoogste waarde verplaatst. Bij gelijkstand hebben vrouwen voorrang. Blijf die stappen herhalen tot elk gat opgevuld is. Vul het gat in de onderste rij met een handkaart.

De winnaar

Als alle handkaarten gespeeld zijn, volgt de puntentelling. Om het tellen te vergemakkelijken, kunnen de kaarten met veren gebruikt worden. Ieder lid in de piramide levert overwinningspunten (=veren) op. De positie in de piramide bepaalt de waarde van de veer. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

White Goblin Games kiest voor zijn producties meer en meer voor het stevige metalen doosje en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ten opzichte van zijn kartonnen tegenganger zie ik alleen maar voordelen. Een kartonnen doosje heeft tijdens de vakantie heel wat te verduren en komt dikwijls nogal belabberd uit de reiskoffer. Een stevig metalen doosje geniet met stip de voorkeur in dit geval. De inhoud wordt degelijk beschermd en ze zien er nog eens prachtig uit ook. Omdat ik mijn eerste metalen doosje zo’n half jaar geleden aangekocht heb, kan ik alleen maar veronderstellen dat zo’n doosje minder vatbaar zal zijn voor slijtage door de tand des tijds en het onhandig stapelen in de spellenkast.
Cherokee is werkelijk prachtig geïllustreerd. Alleen jammer dat de kleuren van de stamkaarten niet goed te onderscheiden zijn. Het vergt wat ervaring om dit onderscheid te achterhalen.

Dit mag je gerust als enig minpuntje noteren want Cherokee kan mij wel degelijk bekoren. Het speelt vrij vlot en je kan het gebeuren meer beïnvloeden dan je eerst zou denken. Toch heb je niet alles onder controle omdat tijdens één beurt heel wat zaken kunnen veranderen. Houd daar rekening mee als je aan het spelen bent.
Een speler die zo snel mogelijk zijn stam doet klimmen in de hiërarchie zal naar het einde van het spel toe klappen vangen. Een speler die pas laat aan de opmars begint, zal weinig punten scoren. De gulden middenweg blijkt dikwijls de beste optie. Als je daarbij jouw kleur wat verborgen houdt, ben je in het voordeel.
Zelf zou ik me geen fan van Frédéric Moyersoen noemen, maar met Cherokee heeft hij me wel aangenaam verrast.

Juni 2011

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *