Colonia – Review

Auteur
Dirk Henn
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2009
Prijs 41.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Dirk Henn
Queen Games

SPELMATERIAAL

De enorme, typisch hoge’ speldoos van Queen bevat:

  • Een spelbord bestaande uit 7 delen,
  • 228 familieleden (38 per kleur),
  • 6 wapens (1 per kleur),
  • 12 stemkaarten (2 per kleur),
  • 36 familiekaarten (6 per kleur),
  • 6 zichtschermen (1 per kleur),
  • 48 relikwieën (12 per soort),
  • 4 verschillende glasramen,
  • 14 weekkaarten,
  • 18 decreten,
  • 60 goederen (12 per soort),
  • 90 grondstoffen (18 per soort),
  • 1 buidel,
  • geld in vier verschillende valuta,
  • 6 houten staafjes,
  • 1 dobbelsteen
  • en de spelregels in het Frans, Duits, Italiaans, Engels, Spaan en Nederlands.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen door het verzamelen van relikwieën de invloed van hun families te vergroten. Er worden grondstoffen verzameld om handelswaren te maken. Deze handelswaren kunnen via handelsschepen verkocht worden. Geld is belangrijk om relikwieën aan te kopen. Tijdens de week wordt gewerkt en op zondag start de koopjesjacht. Daarbij streven de spelers naar de meest waardevolle verzameling relikwieën van Keulen.

Voorbereiding

Puzzel het spelbord in elkaar en leg het centraal.
Elke speler ontvangt:

  • Een wapen, stemkaarten, familiekaarten en een zichtscherm in zijn kleur.
  • Het aantal familieleden wordt beperkt tot 30, 25 of 21 bij 4, 5 en 6 spelers.
  • 5 in elk van de verschillende valuta.
  • 4 grondstoffen uit de buidel getrokken.
  • 1 handelswaar bepaalt door een dobbelsteenworp.

Op het spelbord, voorzien van de cijfers 1 tot 7, komen:

  • De weekkaarten gedekt rechts naast de 1 .
  • De raadskaarten gedekt naast de 2.
  • De handelswaren boven het spelbord bij de 4.
  • 4 schepen open in de haven naast de 5, de rest gedekt naast het spelbord.
  • centraal de glasramen en een gedekte stapel relikwieën.
  • 10 relikwieën open op het onderste veld onder de 7.
  • De vier verschillende geldsoorten als bank rechts onderaan op het spelbord.

Het spelbord.

Spelverloop

Het spel verloopt over 6 weken. Elke week wordt, logischerwijs, opgedeeld in 7 dagen. Elke dag valt er iets anders te beleven. Spelers zetten hun familieleden in om allerhande zaakjes gedaan te krijgen. Als de avond valt, trekken deze familieleden de straat op. Wie zich al in de straten bevindt, keert dan terug naar huis.

Maandag.

De week begint met het maken van enkele voorbereidingen. Een nieuwe weekkaart bepaalt hoeveel grondstoffen er op de markt verkocht worden, hoeveel opdrachten de handwerkers aanvaarden en hoeveel schepen de haven zullen verlaten op zaterdag. Maandag eindigt met het draaien van 3 decreten.
Voorbeeld: als de meest linkse kaart getrokken wordt, moet je het aangegeven aantal goederen op de markten leggen (7, 6, 5, 4, 3 in de bovenste rij). In het midden zie je het aantal opdrachten (2, 1 ,0 ,2 , 3) die de handwerkers aanvaarden. De dobbelsteen bepaalt dat er 4 extra opdrachten zullen zijn. Er zal 1 schip de haven verlaten.

Dinsdag.

Dinsdag is de dag waarop de spelers beroep doen op hun familieleden. Aan de hand van een familiekaart, die je zelf kiest, wordt bepaald hoeveel familieleden in de gemeenteraad zetelen. Deze familieleden worden in het raadhuis gezet. De kaart bepaalt ook de speelvolgorde. Na het bepalen van de volgorde trekken de nieuwe familieleden de straat op. Zet ze op het straatvak naast het raadhuis. Familieleden trekken op het einde van een dag de straat op. Familieleden die al op straat staan, gaan terug naar de voorraad van de spelers.

Woensdag.

Op woensdag wordt de markt bezocht. De startspeler kiest een kraam, neemt er alle grondstoffen en zet voor elke grondstof een familielid in de plaats. Als je aan de beurt komt, mag je ook passen. Als geen enkele speler nog inkopen doet, sluit de markt en trekken de familieleden terug de straat op.

Donderdag.

Op donderdag schieten de handwerkers in actie. Er zijn 5 handwerkers die elk een verschillend product maken. Natuurlijk hebben ze daar ook verschillende grondstoffen voor nodig. Stop de benodigde grondstoffen in de buidel en zet een familielid bij de handwerker. De volgende speler die deze handwerker een opdracht heeft, moet 2 familieleden inzetten om hem te overtuigen, enz…
Elke handwerker voert een vast aantal opdrachten uit. Enkele dobbelsteenworpen bepalen welke handwerkers extra opdrachten zullen uitvoeren. Het aantal opdrachten wordt aangegeven met de houten staafjes. Alle spelers waarvan de familieleden binnen deze houten staafjes staan, ontvangen handelswaren en worden op straat gezet. De familieleden geen handelswaren ontvangen, blijven nog een weekje ter plaatse.

Het weekend.

Vrijdag is de dag waarop men schepen laadt. Zet een familielid in een laadruim naar keuze en leg de afgebeelde handelswaren af. Als iedereen past, trekken de familieleden alweer de straat op. Op zaterdag varen de schepen uit. Als een schip het ruime sop kiest, worden de aanwezige familieleden betaald.
Enkele schepen.

Met het geld kan op zondag gewinkeld worden. Relikwieën worden in de passende valuta afgerekend. Na de aankoop kan je eventueel een relikwie beschermen door een familielid op te plaatsen. Als alle spelers passen, worden niet beschermde relikwieën afgelegd.
Relikwieën: bovenaan de kosten, onderaan de punten. Een schrijn (hier de groene kaart) verdubbelt de waarde van 1 relikwie in dezelfde kleur.

Decreten stemmen

Decreten worden door de spelers gestemd voor de aanvang van de ronde die de kaart aangeeft. Het aantal stemmen dat een speler heeft, is gelijk aan de waarde van de gespeelde familiekaart op dinsdag. Aan de hand van een stemkaart wordt voor of tegen een decreet gestemd.
De stemkaarten.

De decreten spreken voor zich.

De winnaar

Het spel eindigt na 6 ronden. De speler die het meest geld van een soort bezit, ontvangt het overeenkomstige glasraam. Dit venster is 2 punten waard. Tel daarbij de punten van de relikwieën die je bezit. Een schrijn verdubbelt de punten van het relikwie dat eraan gekoppeld is.
De glasramen.

 

SPELBEOORDELING

Colonia is een nogal groots opgezet planspel. Het spelbord is vrij groot, het spelmateriaal is prima en de spelduur kan – afhankelijk van het type spelers – vrij hoog oplopen.
Het principe van Colonia is vrij simpel: koop grondstoffen, zet deze om tot goederen, verkoop deze via de schepen en koop met dat geld relikwieën. Dit alles netjes chronologisch tijdens een spelronde. Een aantal spelers haakt af omdat ze het net iets te veel van het goede vinden.
Er zijn ook wat klachten over de hoge geluksfactor:

  • Als de kleur van de schepen niet overeen komt met die van de beschikbare relikwieën, is dat natuurlijk een tegenslag.
  • Het voordeel van de startspeler is vrij groot. Het gebeurt dat spelers dezelfde familiekaarten uitspelen en dat daardoor de speelvolgorde niet veranderd. Als dat twee of drie keer gebeurt, kan dat wel wat op de zenuwen werken. Misschien is het beter de posities te wisselen bij een gelijk aantal gemeenteraadsleden.
  • Als de nieuwe schepen gedraaid worden en je bezit net de goede grondstoffen om het ruim van 15 te vullen, heb je natuurlijk ook geluk.

Ikzelf kan me wel wat vinden in die kritieken, maar veel kan opgelost worden als je wat geduld hebt. Als er voor jou geen goed schip is, wacht dan een ronde op de volgende schepen. Hetzelfde geldt voor de relikwieën. Wacht geduldig af, spaar wat centen en sla toe als er veel punten te verdienen zijn. Houdt daarbij wel wat rekening met de relikwieën die al weg zijn. Zorg ervoor dat je alle grondstoffen op voorraad hebt, zodat je snel kan aanpassen als dat nodig is en zorg dat je startspeler bent als er veel punten te rapen vallen. Let daarbij wel op dat je voldoende familieleden overhoudt om in het raadhuis te plaatsen!
Colonia vind ik een goed planspel. Het doorschuiven van de familieleden zorgt voor wat extra diepgang en werkt naar mijn mening heel goed. Er is wat geluk, vooral de laatste ronde kaan doorslaggevend zijn, maar je kan heel wat voorzien en daarop inspelen. Een aantal zaken heb je niet in de hand en dat is een minpunt. Ook de spelduur is net te lang waardoor Colonia wat repetitief overkomt. Iets voor de liefhebbers van dit genre.

Juni 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *