Auteur
|
Terry Miller Associates |
Uitgever | Identity Games |
Aantal spelers | 2 tot 6 |
Spelduur |
60 – 90 minuten
|
Jaar van uitgave | 2006 |
Prijs | 38.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 6.4/10 |
Links | Terry Miller Associates Identity Games |
SPELMATERIAAL
In de speldoos schuilen een antwoordblok, 1 dobbelsteen, 1 zandloper, 1 spiegelkaart, 1 cryptex, 1 decodeer letterstrip, 200 kaarten, 6 pionnen en een spelbord.
SPELBESPREKING
Inleiding
Kraak als eerste de code!
Voorbereiding
Plaats het spelbord op tafel en leg de spiegelkaart, de letterstrip, de zandloper en de cryptex binnen handbereik.
Elke speler krijgt een antwoordblad en vult onderaan een pincode in. Deze code moet 3 verschillende cijfers vanaf 1 tot en met 6 bevatten.
Elke speler kiest een pion en plaatst die op één van de 6 startvakjes.
De kaarten 12 tot en met 19 worden in de bibliotheek van het Louvre gelegd. De kaarten 20 tot en met 39 worden in de galerij van het Louvre gelegd.
Kies een mysterie en de bijhorende 10 extra kaarten. Leg deze samen met de kaarten 0 tot en met 11 bij de passende kerk. Het symbool van de kerk moet overeenkomen met het symbool van de kaart.
Spelverloop
Het spel.
De actieve speler dobbelt en verzet zijn pion evenveel vakjes als het aantal gegooide ogen. Staat een pion op één van de toegangsvakken van het spelbord dan mag de speler een bepaalde actie uitvoeren.
- De kerken: de kerken bevatten naast taxikaarten en kluiskaarten ook mysteriekaarten. Een taxi – of kluiskaart mag je op handen houden terwijl je een mysteriekaart slechts 60 seconden mag bekijken, daarna stop je de kaart terug onderaan de stapel.
- De bibliotheek: stop je aan de bibliotheek, dan heb je 30 seconden de tijd om alle kaarten die daar liggen te bekijken. Deze kaarten bevatten informatie die je nodig hebt om het mysterie op te lossen.
- De galerij: ook hier mag je alle kaarten 30 seconden bekijken. Deze kaarten bevatten naast informatie over mysteries ook informatie die je nodig hebt om de eindvragen op te lossen.
De kaarten.
- Speel een taxikaart en ga naar een vak naar keuze.
- Wil je de notities van een andere speler bekijken, speel dan een kluiskaart. Gooi daarna met de dobbelsteen. Komt het aantal ogen van de dobbelsteen overeen met één van de cijfers van de pincode van die andere speler dan mag je zijn notities 1minuut lang bekijken. Is dat niet het geval dan mag je de notities slechts 30 seconden bekijken.
- Mysteriekaarten mag je 30 seconden bekijken, je mag zoveel notities nemen als je wilt.
- Bibliotheekkaarten geven informatie in verband met puzzels.
In het voorbeeld hieronder helpt de bibliotheekkaart Caesar Box je om de drie letters van de mysteriekaart te vinden. De letters TON moeten in de vakjes 14,15 en 16 ingevuld worden. - Galerijkaarten tonen meestal een kunstwerk en wat uitleg over dit kunstwerk. Ze helpen sommige mysteries oplossen en zijn een bron van informatie voor de eindvragen.
In het voorbeeld hieronder is het antwoord op het mysterie RENI, het schilderij Meisje met een roos vind je in de galerij. - Daarnaast zijn er ook mysteries die alleen maar kunnen opgelost worden met de cryptex of de decodeerstrip. De spiegel heb je nodig om tekst in spiegelschrift te kunnen lezen, maar dat laat ik je allemaal zelf ontdekken.
De winnaar
Als een speler de oplossing weet, mag hij onmiddellijk het spel stoppen. De oplossing wordt gecontroleerd en elke speler krijgt per juiste letter 1 punt. Daarna worden 5 vragen voorgelezen waarvan de spelers de oplossing moeten noteren. Een juist antwoord levert 10 punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.
SPELBEOORDELING
Het spelidee dat achter dit bordspel schuilt is iets wat heel wat spelers aantrekkelijk vinden: zoek oplossingen voor de verschillende puzzels en probeer de code te kraken. Het spelsysteem daarentegen is heel wat minder aantrekkelijk: gooi een dobbelsteen en verzet jouw pion.
De kaarten zijn genummerd zodat je makkelijk de taxi- en kluiskaarten van de mysteriekaarten kunt onderscheiden. Bovendien zorgt de verhouding taxikaarten (6) en kluiskaarten (6) ten opzichte van de mysteriekaarten (10) voor heel wat ergernis tijdens het spel. Het gebeurt te dikwijls dat de bovenste kaart bij de kerken niet degene is die je wenst te bekijken. Wij spelen dan meestal ook zonder de kluiskaarten zodat dit euvel min of meer verholpen is. In onze groep vind trouwens niemand de kluiskaarten leuk. Zelf de oplossing vinden zonder spieken bij de tegenstanders is gewoon veel leuker.
Nog een minpunt aan het spel is dat er slechts 15 verschillende mysteries gespeeld kunnen worden. Speel je telkens met een verschillende groep dan is het soms zoeken naar een mysterie waar niemand de oplossing van weet. Tijdens dit zoeken bots je soms op antwoorden van mysteries dat je nog niet hebt gespeeld wat natuurlijk ook jammer is. Bovendien is jouw spel na 15 keer spelen eigenlijk waardeloos. (Extra mysteries kosten natuurlijk extra geld.)
Soms staat de volledige oplossing (Vb: The knights Templar) van een mysterie op één van de kaarten van het Louvre. Bij spelers die al wat letters hebben, gaat dan natuurlijk een lampje branden. Spelers die het boek hebben gelezen zijn ook licht in het voordeel.
Ondanks deze minpunten kan dit bordspel toch boeien. Het oplossen van de mysteries is iets wat veel van onze spelers aanspreekt, anderen kunnen dit spel missen als kiespijn. Ikzelf heb genoten van de eerste partijtjes, maar na een spel of 7 heb ik het wel gehad en dit vooral omdat ik de geluksfactor bij het dobbelen te storend vind in dit soort spellen.
Juli 2008