De Koningsburcht – Review

Auteur
Inka en Markus Brand
Uitgever The Game Master
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2008
Prijs 39.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links The Game Master
Online spelen (BrettspielWelt, Im Schutze der Burg)

SPELMATERIAAL

Met een minimum aan handigheid kan je met het bijgeleverde materiaal de speldoos van 4 vakken voorzien. Daarin zit heel wat mooi en sterk spelmateriaal. Wie goed telt vindt:

  • 1 dubbelzijdig spelbord,
  • 4 overzichtskaarten,
  • 23 bouwtekeningen,
  • 28 figuren (7 per kleur),
  • 4 scoreblokjes (1 per kleur),
  • 83 grondstoffen; 20 x zand, 18 x hout, 15 x leem, 15 x steen en 15 x zilver,
  • 4 kaartensets (8 per speler),
  • 6 winterkaarten,
  • 1 startspelerpion,
  • en 65 geldstukken (51 x koperkleurig, 8 x zilverkleurig en 6 x goudkleurig).

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke speler kruipt in de huid van een bouwheer. Versterkt door 8 manschappen probeer je de ontwikkeling van een majestueuse burcht te beïnvloeden. Bouwprojecten vereisen grondstoffen en leveren punten op. Profiteer optimaal van de eigenschappen van jouw manschappen en verkrijg eeuwige roem.

Voorbereiding

De bouwtekeningen worden op de overeenkomstige plaatsen van het spelbord gelegd. De grondstoffen worden eveneens op het spelbord gelegd: van elke soort 1 grondstof in de wachttoren, de rest in de overeenkomstige handelskarren. Op elk veld van het rondespoor wordt één koperkleurig geldstuk gelegd.
Elke speler ontvangt 8 kaarten, 1 scorepion en 6 (7 bij twee spelers) speelfiguren in zijn kleur.
Elke speler ontvangt een samenvattingskaart, 1 zilverstuk, 1 zand en 1 hout.

Spelverloop

Het spelverloop.

De startspeler neemt een koperstuk van het hoogste rondeveld. Vervolgens kiezen alle spelers één karakterkaart die ze gedekt op tafel leggen. Gelijktijdig worden de karakterkaarten omgedraaid. Eén voor één worden de karakterkaarten geactiveerd.

De Karakterkaarten.

Karakterkaarten worden telkens volgens een vaste volgorde geactiveerd. Als spelers gelijke karakterkaarten gespeeld hebben, komt degenen die het dichtst bij de startspeler zit eerst. Er zijn 5 verschillende soorten karakters. In volgorde van activering zijn dat:

  • De bode: ontvang 8 goudstukken. Een koperkleurig geldstuk heeft een waarde van 1, een zilverkleurig een waarde van 3 en een goudkleurig een waarde van 5.
  • De handelaar: plaats een eigen figuur bij een ossenkar of de zilverkoerier. Daarna ontvangen alle handelaars grondstoffen. 1 van de ontvangen grondstoffen wordt bij de wachttoren gelegd. Bezette plaatsen mogen pas ingenomen worden als er geen vrije plaatsen voor handen zijn.
  • De metselaar: kies één soort grondstof uit de wachttoren en leg ze in de eigen voorraad. Richt maximum 2 gebouwen op en ontvang goudstukken. Na het bouwen mag je 1 of 2 figuren inzetten.
  • De Steenhouwer: koop voor 1 goudstuk een grondstof van een arbeider. Daarna mag je tot 2 gebouwen oprichten voor punten. Na het bouwen mag je 1 of 2 figuren inzetten.
  • De arbeiders: ontvang bouwmaterialen. Leg direct de afgebeelde bouwmaterialen op de arbeiderkaart. Ontvang de overgebleven bouwmaterialen als de arbeiders geactiveerd worden. Daarna mag je maximum 2 gebouwen oprichten voor de helft van de punten.
  • De bouwmeester: ontvang 5 punten voor elk opgericht vreemd gebouw. Neem daarna al jouw gespeelde karkakterkaarten terug op handen.

Bouwen.

Elke bouwtekening geeft aan welke waarde aan bouwstenen moet ingeleverd worden om het afgebeelde gebouw te bouwen. Een speler moet minstens 3 verschillende soorten grondstoffen inleveren als hij wil bouwen. Daarbovenop moet de waarde van de ingeleverde grondstoffen exact gelijk zijn aan de waarde op de bouwtekening. De samenvatting hieronder geeft de waarde van de grondstoffen weer. Zilver kan voor elke andere grondstof geruild worden.

Op de bouwtekening staat ook aangegeven hoeveel punten er verdiend kunnen worden. Na het bouwen wordt de bouwtekening van het spelbord genomen. De score wordt aan de hand van de scorepion bijgehouden op het scorespoor.

Figuren inzetten.

Figuren worden als werklieden ingezet. Na het bouwen mogen de metselaar en de steenhouwer figuren inzetten. Op elk koperkleurig veld mag 1 figuur geplaatst worden. Het getal in het veld bepaalt hoeveel goudstukken je moet betalen. Het spreekt vanzelf dat werker alleen bij afgewerkte gebouwen mogen staan.
Als je figuren inzet, komen die van de eigen voorraad. Je mag werkers bij de ossekarren of de zilverkoerier verplaatsen naar de burcht.
Werklieden in de burcht leveren op het einde van het spel extra punten op.

Hieronder 1 voorbeeld en de verschillende gebouwen.
Om de toren te bouwen moet je grondstoffen met een totale waarde van 18 inleveren. Dit kan 10 (met de steenhouwer) of 5 (met een arbeider) punten opleveren. Je ontvangt evenveel goudstukken als ingeleverde grondstoffen als je bouwt met de metselaar. Werken bij de toren kost 10 goudstukken en levert op het einde van het spel 2 punten per afgewerkt torentje op.

Het winterbord.

Eventueel kan als afwisseling het winterbord gebruikt worden. Als je een geldstuk wegneemt van een veld met een kaartsymbool, moet je een gebeurteniskaart omdraaien en uitvoeren. Dit is het enige verschil met het zomerbord.
Twee winterkaarten.

 

De winnaar

Het spel eindigt na de laatste ronde. De spelers ontvangen nog punten voor hun werklieden. Winnen doe je als je het meeste punten hebt.

 

SPELBEOORDELING

Het eerste wat in het oog springt als je de doos opent is het prachtige spelmateriaal. Dit alleen al zorgt ervoor dat je niet snel genoeg aan tafel kunt gaan om het te proberen. Intussen heb ik het een keer of 6 gespeeld. koningsburcht is vlot uit te leggen en kan binnen het uur gespeeld worden. Het verzamelen van grondstoffen en het bouwen door middel van verschillende karakters is dan misschien niet bijster origineel, maar het werkt wel. Toch zal dit spel nooit mijn favoriet worden en daar heb ik 3 redenen voor.

  • De punten die de gebouwen op het einde van het spel opleveren zijn niet echt in balans. Eén gebouw (1 punt per niet afgewerkt gebouw) levert in een spel met 4 gegarandeerd geen punten op, terwijl het kasteel er 25 kan opleveren.
  • Heel wat kaarten spelen in op wat de andere spelers doen. Dit is moeilijk te voorspellen waardoor je afhankelijk wordt van het geluk.
  • Het spel is, wat mij betreft, iets te snel afgelopen. Eén of twee tegenslagen hebben dan een grote invloed op het verdere verloop van het spel.

Let wel, dit spel speel ik graag. Zeker omdat dit het soort spellen is waar ik goed in ben. Maar ik heb andere favorieten in dit genre.
De winterversie verhoogt alleen maar de geluksfactor. Wat mij betreft is die overbodig.

Juini 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *