Auteur
|
Ludovic Maublanc, Bruno Cathala |
Uitgever | Matagot |
Aantal spelers | 2 tot 5 |
Spelduur |
45 minuten
|
Jaar van uitgave | 2009 |
Prijs | 26.95€ |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 8.0/10 |
Links | Bruno Cathala Ludovic Maublanc Matagot |
SPELMATERIAAL
De speldoos bevat:
- 1 spelbord,
- 19 winkelkaarten,
- 25 eigendomskaarten,
- 5 dobbelbekers,
- 25 dobbelstenen (poker),
- 43 biljetten van 1 Dollar,
- 30 goudklompjes,
- 1 Sheriffkaart,
- de spelregels in het Nederlands, Frans, Spaans en Grieks. Tenminste dat was de bedoeling denk ik. Mijn exemplaar start met 2 pagina’s Nederlands gevolgd door 2 bladzijden Frans.
SPELBESPREKING
Inleiding
In het Wilde Westen bepalen goud en grondbezit uw status. De opdracht is dan ook simpel, dobbel je rijk.
Voorbereiding
- Leg het spelbord op tafel
- Schud de winkelkaarten en leg ze als gedekte stapel op de ‘Central Store’.
- Schud de eigendomskaarten en leg er 3 open naast de ‘Town Hall’.
- Leg de goudklompjes op de goudmijn.
- leg 3 dollar op de bank.
- Elke speler krijgt 1 beker, 5 dobbelstenen en 8 dollar.
- Geef de sheriff aan de jongste speler.
Spelverloop
Dobbelen.
Alle spelers schudden hun 5 dobbelstenen onder hun dobbelbeker. Daarna selecteren ze 1 dobbelsteen die onder de dobbelbeker blijft liggen. De overige dobbelstenen houden ze in hun hand. Gelijktijdig worden de bekers weggenomen. De gekozen dobbelsteen wordt opzij gelegd. Dit gaat zo verder tot elke speler 5 dobbelstenen opzij heeft gelegd.
Spelers die geen enkele dobbelsteen willen houden, moeten 1 dollar op de postkoets leggen. Spelers die meer dan 1 dobbelsteen willen houden, moeten per dobbelsteen (behalve de eerste) 1 dollar op de postkoets leggen.
Als een speler eerder klaar is dan de andere spelers, mogen die andere nog elk 1 keer gooien. Ze moeten niet betalen als ze daarbij meer dan 1 dobbelsteen gooien.
Dice Town.
De stad bestaat uit 8 verschillende locaties. Voor elke locatie wordt bepaald wie er met de beloning gaat lopen. Gelijkstanden worden door de Sheriff opgelost.
- Goudmijn: de speler met het meeste negens, krijgt voor elke negen een goudklomp.
- Bank: de speler met het meeste tienen krijgt het geld uit de bank.
- Postkoets: het geld van de postkoets wordt nu op de bank gelegd.
- Winkel: de speler met het meeste boeren mag voor elke boer 1 kaart uit de winkel nemen waarvan hij er één mag houden.
- Saloon: de speler met het meeste dames trekt voor elke dame 1 kaart uit de hand van een tegenstander. Hij houdt er één en geeft de rest terug.
- Sheriff: de speler met het meeste koningen wordt tot nieuwe Sheriff gekroond. Hij beslist over gelijkstanden en mag omgekocht worden.
- Stadhuis: de speler met de hoogste pokercombinatie mag eigendomskaarten trekken. Eén kaart + een extra kaart voor elke aas in zijn combinatie, met een maximum van 3 kaarten per ronde.
Voor – en achterkant van de eigendomskaarten. - Ongeluksdok: als een speler nog niks gewonnen heeft, mag hij afhankelijk van zijn combinatie één van onderstaande acties kiezen:
- 2 eigendomskaarten openleggen zodat ze niet meer gestolen kunnen worden als je een 9 of een 10 bezit.
- de eerste kaart van de winkel trekken als je een boer of een vrouw bezit.
- 2 dollar van elke speler ontvangen als je een heer bezit.
- 1 goudklomp van elke speler ontvangen als je een aas bezit.
De winnaar
Het spel eindigt na de ronde waarin alle goudklompen of eigendomskaarten verdeeld zijn. Elke goudklomp en elke 2 Dollar levert 1 punt op. De Sheriff ontvangt 5 punten. Daarbij worden de punten van de kaarten geteld. De persoon met het meeste punten wint.
SPELBEOORDELING
Dice Town is een spel dat zowel fervente als occasionele spelers kan bekoren. Het is een ‘sociaal’ spel dat met de nodige inleving gespeeld moet worden. Als je weet dat onderstaande situaties jouw alleen maar ergeren, laat dan Dice Town voor wat het is.
- Je gooit vier azen, je kan de overwinning bijna ruiken. Je lacht wat met de tegenstand en dan….net voor de genadeslag…. tovert een tegenspeler zijn 5de aas vanonder zijn dobbelbeker.
- Je hebt net de actiekaart die 8 punten oplevert getrokken. Een tegenspeler die de dames aan zijn zijde heeft, trekt die doodleuk uit jouw handen.
- Voor de zoveelste keer beslist de Sheriff in jouw nadeel.
- Je wint heel wat geld uit de bank. Een tegenspeler speelt een actiekaart en eist de helft op.
- Je gooit 3 negens en 2 tienen maar wint niks. Het ongeluksdok laat je 2 eigendomskaarten beveiligen, maar je bezit er geen.
- Je betaalt de ene dollar na de andere maar gooit toch die goede combinatie niet.
Kan je hartelijk lachen om bovenstaande situaties, dan moet je Dice Town aan jouw collectie toevoegen. Bovendien is het spelmateriaal van prima kwaliteit. De cartoon-achtige tekeningen passen perfect bij het thema. De spelduur valt heel goed mee. Het spel uitleggen is een fluitje van een cent. De fout met de Nederlandse spelregels bedekken we dan maar met de mantel der liefde.
Januari 2010