Die Gärten Der Alhambra – Review

Auteur Dirk Henn
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 23.50€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.3/10
Links Queen Games
Dirk Henn

SPELMATERIAAL

In de handige en stevige speldoos zitten, 36 achtzijdige tuintegels die telkens vier verschillende boomsoorten tonen, 1 spelbord met rondom een scorespoor, 4 houten torens om de score van de spelers bij te houden, 49 vierkante gebouwentegels en de spelregels in het Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

De tuinen van Alhambra dienen aangelegd. Elke speler plant er zijn eigen soort struik: citroen, sinaasappel, palm of lavendel sieren de tuinen. Jammergenoeg kun je niet alleen je eigen struiken planten, elke tegel bevat verschillende soorten struiken.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd.
Alle spelers verdelen samen de gebouwentegels over de kleine vierkante velden op het speelbord. De tegels worden met het cijfer (waarde) naar boven geplaatst en de richting van de pijl moet gerespecteerd worden.
Elke speler kiest een gekleurde toren en plaatst deze op het nulveld van de scorebaan.
De kleur van deze toren duidt aan voor welke speler bomen of struiken punten opleveren.
De tuintegels worden goed gemengd en gedekt naast het speelbord geplaatst.
Elke speler neemt één tuintegel in de hand. De oudste speler start het spel, de anderen volgen in wijzerzin.

Spelverloop

Wie aan de beurt is moet één tuintegel plaatsen. De eerste tegel mag niet aan de rand van de tuin liggen, vanaf de tweede tegel, moeten de tegels zo aangelegd worden dat ze grenzen aan eerder aangelegde tegels. Na zijn beurt trekt een speler een nieuwe tegel.

Tellingen.

Telkens een gebouw volledig door tegels omringd is, vindt een telling plaats. Het kan zijn dat door het aanleggen van één tegel meerdere tellingen plaatsvinden.  

De punten.

  • Enkel de speler van wie de meeste bomen rond het afgewerkte gebouw staan, krijgt de punten.
  • Hebben meerdere spelers hetzelfde aantal bomen rond het gebouw, dan krijgen zij niets en gaan de punten naar de speler met het volgende grootste aantal bomen.
  • Een speler die geen bomen rond het gebouw bezit, kan soms toch de punten verdienen als al zijn medespelers evenveel bomen rond dat gebouw geplant hebben.
  • Hebben 4 spelers evenveel bomen, dan krijgt niemand de punten voor dat gebouw.
    Dit geldt ook als twee keer 2 spelers evenveel bomen hebben (b.v. 5-5-3-3).
  • na de waardering wordt het gebouw omgedraaid naar zijn afgewerkte zijde.

De winnaar

Bij een waardering verdient de speler met de meeste bomen punten. Daartoe vermenigvuldigt hij de waarde van het omsloten gebouw met het aantal verschillende soorten struiken. Deze punten worden bijgehouden op het scorespoor. Dit gaat zo door tot alle gebouwen gewaardeerd werden en de tuin dus vol ligt. De speler die dan het verst staat op het scorespoor wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Die Gärten der Alhambra is een legspel waarin je meerderheden moet trachten te bekomen. Het principe is zeer simpel. Een tegel aanleggen en daarna een tegel trekken. Toch zijn er een paar tactische mogelijkheden.
Een tegel in de hoek levert direct punten op. Jammergenoeg worden de punten van die tegel niet vermenigvuldigd, het is misschien interessanter struiken van een tegenspeler in de hoek te leggen.
Tegels in het midden zijn zeer interessant. Als je er niet in slaagt een meerderheid te halen, overweeg dan een gelijkstand bij de tegenstanders.
Het leuke aan Alhambra is dat je ook altijd de boomsoorten van je tegenstanders moet verdelen. Heb je een tegel waarop jouw struiksoort weinig voorkomt, dan kan je proberen de vele struikjes van je tegenstanders zo slecht mogelijk te plaatsen.
De spelregels zijn in het Duits, maar dat belet het spelen niet. Er staat nergens tekst op het spelmateriaal. Wie dat toch een probleem vindt, kan ik evengoed herders en schapen aanbevelen. Dit spel hanteert volledig hetzelfde spelmechanisme en is in het Nederlands uitgebracht.
De spelregels bevatten ook 2 varianten. In de ene wordt met 3 tegels op handen gespeeld en in de andere spelen 2 spelers met twee kleuren.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *