Dobble – Review

Auteur Denis Blanchot
Uitgever Asmodee
Aantal spelers 2 tot 8
Spelduur 15 – 30 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 10.00€
Recensie door Van Vooren Peter
Score 9.2/10
Links Dobble bestellen bij Bol.com

SPELMATERIAAL

dobble doos

De blikken speldoos bevat 55 ronde kaarten waarop telkens 8 verschillende symbolen staan en 2 spelregelboekjes met 5 mini-spelletjes in het Nederlands en het Frans

SPELBESPREKING

Inleiding

Zie jij hetzelfde symbool op jouw kaart en die van de anderen? En zo ja… ben je dan ook de snelste? Een verslavend reactiespelletje, dat je heel snel aanleert.
Ben je dit spelletje beu, kies dan toch gewoon het volgende! Een ideale variant voor het bekende jungle-speed, maar toch net weer iets anders.
kaarten

Voorbereiding

Kies één van de 5 spelletjes en kijk wie er wint. Of kies voor een heuse wedstrijd en speel de 5 spelletjes na elkaar? Wie wint er het meest?
Speel je liever een competitie met punten? Geen probleem, dit kan ook. Wie ziet het langste helder?
Start hoe dan ook eens met het draaien van 2 kaartjes en laat de deelnemers hetzelfde symbool zoeken, zodat het spelsysteem duidelijk is. Iedere kaart heeft telkens één en slechts één symbool gelijk met elke andere kaart. De tekening kan wel groter of kleiner zijn, waardoor het moeilijker is, dan je denkt. Zoek maar eens snel hetzelfde symbool van de 2 bovenstaande kaarten!

Spelverloop

Mini-spel 1: De toren des doods

Iedereen krijgt één gedekte kaart voor zich. De overige kaarten worden open op een toren gelegd in het midden. Je probeert zoveel mogelijk kaarten te verzamelen voor het speleinde.
Iedereen draait tegelijk hun kaart om en zoekt zo snel mogelijk hetzelfde symbool op hun kaart en die van de toren. De speler die dit het eerst kan benoemen, krijgt de kaart. Roepen twee spelers op hetzelfde moment, dan wint de speler die de kaart het eerst vastheeft. Het spel gaat door tot de volledige toren op is. De winnaar is de persoon met het meeste kaarten.

Mini-spel 2: De put

Net het omgekeerde van spel 1. Iedereen heeft evenveel kaarten en de rest wordt in het midden gelegd. De middelste kaart wordt nu zichtbaar gemaakt. Zie je hetzelfde symbool dan benoem je het en leg je vlug uw kaart bovenop de kaart in het midden. Daarna komt je volgende kaart zichtbaar, … De verliezer is de speler die als laatste al zijn kaarten op de put kan afleggen.

Mini-spel 3: schuif de hete aardappel door

Verschillende rondes. Elke speler legt één kaart gedekt op zijn handpalm. Gelijktijdig worden de kaarten omgedraaid, laat ze op je handpalm liggen, zodat iedereen jouw kaart kan zien. Zie je eenzelfde symbool bij één van je tegenspelers, dan leg je vlug je kaart op zijn kaart. Die speelt nu verder met jou kaart. Ziet hij op zijn beurt hetzelfde symbool, dan legt hij al zijn kaarten in één keer op die van de 3de persoon. De verliezer van de ronde is diegene die als laatste nog kaarten vast heeft. De verliezer van het spel is diegene die het meeste kaarten verzameld heeft.

Minispel 4: Pak ze allemaal

Terug in verschillende rondes. Één kaart wordt open gelegd in het midden. Elke speler legt één kaart gedekt voor zich, dicht bij de middelste kaart. Alle kaarten worden gelijktijdig omgedraaid en je zoekt zo snel mogelijk een gelijk symbool, bij gelijk welke speler. Zie je het symbool, dan benoem je het en neem je de kaart. Probeer zoveel mogelijk kaarten te bemachtigen in de ronde. De winnaar is de persoon die na de verschillende rondes het meeste kaarten verzameld heeft.

Minispel 5: Een vergiftigd geschenk

Een combinatie van spel 1, 3 en 4. Iedereen krijgt één gedekte kaart voor zich. In de midden staat een toren met de symbolen zichtbaar. Op signaal, draait iedereen zijn kaart om en probeer je eenzelfde symbool te vinden. Vergelijk daarbij de kaart van de toren met de kaarten van je tegenspelers. Benoem het symbool en leg de kaart van de toren op de kaart van de tegenspeler. De winnaar is de persoon die het minst aantal kaarten verzamelt.

De winnaar

Je kan perfect elk spel apart spelen. Zie hierboven om winnaar of verliezer te bepalen.
De winnaar van een wedstrijd is de speler die het meest wint en het minst verliest (logisch toch?).
De winnaar van een competitie wordt bepaald door een puntensysteem.
Spel 1: +1 punt per gewonnen kaart +5 punten voor de speler met het meeste gewonnen kaarten.
Spel 2: +10 punten voor de speler die als eerste zijn kaarten kwijt is en -20 punten voor de speler die als laatste overblijft.
Spel 3: -5 punten per verloren match.
Spel 4: +20 punten voor de speler die het minste kaarten krijgt en +10 punten voor de speler met het tweede minste kaarten.
Spel 5: +1 punt per gewonnen kaart.

 

SPELBEOORDELING

Dit spel kreeg een terechte nominatie voor de Gouden Ludo. Het spel speelt ontzettend vlot, de spelregels zijn bijzonder kort en ik denk dat het iedereen kan boeien. De 5 variaties zorgen ervoor dat het niet snel verveelt. Experten kunnen zeker de competitievariant proberen.
Veel tactiek zit er natuurlijk niet in en een lichte voorkeur voor reactiespelletjes is wel gewenst. Hou je het liever heel tactisch en rustig dan is dit misschien niet jouw ding.
Op de speldoos staat er vanaf 6 jaar, maar ik moet eerlijk bekennen dat er velen de duimen moeten leggen tegen mijn vierjarige dochter. M.a.w. als familiespel kan het zeker tellen. Dankzij het blikken doosje is het ook het ideale reisspel. Dankzij de korte spelregels is het ideaal als starter, tussendoortje of dessert. De kinderen spelen er al dagen aan een stuk mee.
Dit spel wordt ook digitaal aangeboden op Iphone©, Ipod Touch©, Ipad© en het komt ook uit op Android© en Facebook©.

Dobble bestellen bij Bol.com

December 2011


 

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *