Dweebies – Review

Auteur
Tim Roediger
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
15 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 8.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links White Goblin Games

SPELMATERIAAL

Het kleine metalen doosje beschermt 54 kaarten.
Voor – en achterkant van de kaarten.

SPELBESPREKING

Inleiding

Dweebies hebben een hobby of passie en zijn daarnaar genoemd. Ballet Dweebie, Dr Do Dweebie, Hardrock Dweebie, … Ze komen voor in alle geuren en kleuren. Geen wonder dat je er zoveel mogelijk probeert te verzamelen.

Voorbereiding

Schud de kaarten en geef er 5 aan elke speler. Leg de rest van de stapel als trekstapel op tafel.

Spelverloop

De spelers proberen zoveel mogelijk dweebies te verzamelen. Om beurt moeten de spelers een kaart op tafel leggen. Als je een kaart op tafel legt moet die horizontaal of verticaal aan een andere Dweebie grenzen. Zo ontstaan horizontale en verticale rijen. Je wint alle Dweebies van een rij als je de rij afsluit met dezelfde Dweebie als aan het begin van de rij. Als door het wegnemen van Dweebies een gat ontstaat, moet de volgende speler dit gat opvullen.

Spelvoorbeeld: met Super Dweebie kan je de tweede rij of de 4de kolom nemen. Met Konijn Dweebie de onderste rij of een deel van de tweede kolom als je hem onder het aanwezige konijn legt. Met Surf Dweebie kan je voorlopig niks aanvangen.

De winnaar

Trek op het einde van je beurt een nieuwe kaart. Als de trekstapel op is, speel je verder met je handkaarten. Het spel is afgelopen als niemand nog handkaarten heeft. De speler met de meeste Dweebies (=kaarten) is de winnaar.

 

SPELBEOORDELING

Dweebies schuilt in een prachtig klein en handig metalen doosje. Bovendien bevatten de kaarten mooie illustraties. Je zou denken dat zo’n metalen doosje de prijs omhoog stuwt, maar voor 8,95 € is dit spelletje reeds van jou. Wat uitvoering en kostprijs betreft kan ik alleen maar positief zijn.
De voorbereidingen zijn minimaal. Je schudt de kaarten, geeft er vijf aan elke speler en het spel begint. De eenvoud van dit spel is meteen ook zijn grootste troef. Spelbeurten vliegen voorbij en binnen de 10 minuten kan je een eerste potje afwerken. Uiteraard speelt geluk een grote rol in dit spelletje maar zelfs al het jouw geluksdag niet is, kan dit spel goed meevallen. Probeer er dan voor te zorgen dat andere spelers zo weinig mogelijk punten scoren. Dit kan door te onthouden welke kaarten uit het spel zijn. Het spreekt voor zich dat je jouw kaarten – met deze informatie in het achterhoofd – zo slim mogelijk aanlegt. Als je meerdere potjes na elkaar speelt, kan je een slechte ronde achteraf nog goed maken. Wij spelen meestal evenveel spelletjes als het aantal spelers. De regel dat je gaten moet opvullen zorgt ervoor dat Dweebies speelbaar blijft, maar kan soms wat roet in het eten gooien (lees: op de zenuwen werken).  
Dweebies is niet gemaakt voor doorwinterde tactici. Dit is een spelletje dat je zonder zorgen in jouw reistas stopt (stevig doosje) of waarmee je een spelavond opvult. Bovendien is dit perfect speelbaar met kinderen. Vanuit dit opzicht geef ik Dweebies  een 7,5. 

Juni 2011

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *