Elasund – Review

Auteur Klaus Teuber
Uitgever Kosmos
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 26.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.6/10
Links Kosmos
Klaus Teuber
Online spelen
Bijzonderheden Genomineerd Arets Familiespill 2006 (Noorwegen)

SPELMATERIAAL

De doos biedt meer dan voldoende ruimte voor 40 scorestenen en 4 telstenen (verdeeld over 4 kleuren), een handelsschip en 2 dobbelstenen, 16 gebouwen (4 per kleur) en 21 neutrale gebouwen, 9 kerkdelen, 36 muurdelen (9 per kleur), 51 goudkaarten, 39 machtkaarten, 2 stadstorens, 4 overzichtskaarten en 20 bouwvergunningen (5 per kleur).

SPELBESPREKING

Inleiding

Omdat de immers beroemde kolonisten van Catan ooit leren varen hebben, onstaan er steeds meer nederzettingen op verschillende eilanden. Eén van die eilanden wordt door de spelers bebouwd. Aanvankelijk staat er niks maar beetje voor beetje onstaat een heuse stad met een haven, een stadsmuur, een kerk en verschillende gebouwen. Een stad, die Elasund genoemd wordt.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden op tafel gelegd. De 9 kerkdelen worden geschud en gedekt naast het spelbord gelegd. Ook de gebouwen worden naast het spelbord gelegd. De hoeken van de stadsmuur worden op het spelbord gelegd en bepalen de grootte van het speelveld. Dit is afhankelijk van het aantal spelers.
Elke speler krijgt 10 scorestenen, één telsteen, 5 bouwvergunningen, 4 gebouwen en 9 stadsmuren in zijn kleur.
Elke speler plaatst zijn gebouwen met de totempaal op het spelbord.
De machtkaarten worden geschud en elke speler krijgt er één op handen. Elke speler krijgt 3 goudkaarten.

Het spelbord en de startgebouwen.

Spelverloop

Dobbelen

  • Aan het begin van zijn beurt werpt een speler twee dobbelstenen. Daarna zet hij het handelsschip op het passende vak van het spelbord. Alle gebouwen die in dezelfde rij als het schip liggen leveren afhankelijk van het soort gebouw machtkaarten of goudkaarten op.
  • Wordt tweemaal na elkaar hetzelfde getal gedobbeld, dan moet het schip 2 plaatsen naar boven of naar beneden verplaatst worden.
  • Gooi je een zeven dan mag je het schip op een plaats naar keuze zetten. Elke speler die scorestenen in de rij van het schip bezit, moet voor elke scoresteen één goudkaart of één machtkaart afleggen. De speler die de zeerover geplaatst heeft, mag voor elke wachttoren (deel van een stadsmuur) dat hij bezit, één van die kaarten op handen nemen.

Bouwen.

  • Tijdens een beurt mag een speler maximum 2 keer bouwen. Dit kan een deel van de stadsmuur, een kerkdeel, een eigen of een neutraal gebouw zijn.
  • Enkele gebouwen.
  • Een stadsmuur bouwen kost 2 goudstukken als je in de richting van de haven bouwt en 4 goudstukken als je in het centrum van de stad bouwt. De spelers bezitten elk 9 muurdelen (gerangschikt van 1 tot 9). Staat op de stadsmuur een machtssymbool, dan mag de speler een machtkaart trekken. Staat er een vlag op het muurdeel, dan mag de speler daar een scoresteen op plaatsen en geldt het muurdeel als wachttoren.
  • De kerk bestaat uit 9 delen. Elk deel kost 9 goudstukken. Het eerste deel van de kerk moet in het centrum van de stad gebouwd worden. De volgende delen moeten dan volgens de logische opbouw van de kerk geplaatst worden. Een speler die aan de kerk wil bouwen, mag twee delen trekken en vervolgens één daarvan bouwen. Het andere deel legt hij onderaan de stapel kerkdelen. Op een kerkdeel mag je een scoresteen plaatsen.
  • Voor het plaatsen van gebouwen moet aan twee voorwaarden voldaan worden. Ten eerste moet je het gepaste aantal goudkaarten afleggen en ten tweede moet je voldoende ruimte gereserveerd hebben. Dit is afhankelijk van het type gebouw.
  • Tijdens het bouwen geldt: grotere gebouwen verdringen kleinere gebouwen.
  • Bouw je aan de haven (= naast het water) dan verdien je één handelspunt per bezet veld aan de haven. Dit wordt bijgehouden met een telsteen op het handelsspoor. Op sommige plaatsen van het handelsspoor mag je scorestenen plaatsen als je er voorbij bent.

Ruimte reserveren aan de hand van bouwvergunningen of goud nemen.

  • Elke speler beschikt over bouwvergunningen van de waarden 0,1,2,3 en 4. Deze vergunningen mogen op het spelbord geplaatst worden in de rij waar het schip staat. Dit kost evenveel als de waarde van de bouwvergunning en mag slechts éémaal per beurt.
  • Door het afleggen van twee gelijke machtkaarten, mag men een vergunning ook in andere rijen plaatsen.
  • De vergunningen zijn nodig voor het bouwen. Indien een speler twee of meer vergunningen nodig heeft voor een gebouw, moeten deze vergunningen aan elkaar grenzen binnen de ruimte die dit gebouw inneemt. De speler met de duurste vergunning mag daarvoor goedkopere (aangrenzende) vergunningen van andere spelers gebruiken.
  • Wie geen vergunning plaatst, mag 2 goud uit de bank nemen.

Bonus acties.

  • Per beurt mag een speler één bonus actie uitvoeren. Daarvoor moeten bepaalde machtkaarten afgelegd worden.
  • Je kan een vergunning verplaatsen als je twee gelijke machtkaarten afgeeft.
  • Door twee gelijke machtkaarten af te leggen kan je ook een vergunning opwaarderen, het verschil moet je bijpassen.
  • Als je drie verschillende machtkaarten aflegt, mag je een vergunning, mits betaling, vanuit je voorraad op het bord plaatsen.
  • Drie verschillende machtkaarten kan je ook inruilen voor 2 goudkaarten.

De winnaar

De speler die als eerste 10 scorestenen op het spelbord bezit, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Elasund is een zoveelste telg van Klaus Teuber die op de Kolonisten van Catan gebaseerd is. Meestal is zo’n vervolgverhaal aan de slappe kant, maar bij Elasund is dat zeker het geval niet. Integendeel is verkies Elasund boven de Kolonisten van Catan. Naar mijn mening bezit Elasund meer evenwicht en zijn er meer tactische mogelijkheden. Het ruilen van grondstofkaarten is niet meer aanwezig, maar de strijd op het spelbord is des te heviger.
Bouwvergunningen afsnoepen, gebouwen verdringen, vechten voor de plaatsen aan de haven, strijden voor het o zo belangrijke eerste deel van de kerk, werken aan de stadsmuur,… heel wat stof tot nadenken. Spannend tot op het einde!

September 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *