Elfenland – Review

Auteur
Alan R. Moon
Uitgever Amigo Spiele, 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur
60 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 31.50€ (Amigo)/33.95€ (999 Games)
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.9/10
Links Amigo Spiele
999 Games
Alan R. Moon
Bijzonderheden Winnaar Spiel des Jahres 1998.
Winnaar Meeples’ Choice Award 1998.

SPELMATERIAAL

De prachtige blikken speldoos biedt voldoende ruimte aan;

 • 6 elfenlaarzen (1 per kleur),
 • 120 stadpionnen (20 per kleur),
 • 48 transportfiches (8 per soort),
 • 6 hindernisfiches (1 per speler),
 • 72 reiskaarten (10 per soort, 12 vlotten),
 • 6 samenvattingskaarten,
 • 12 stadskaarten,
 • 1 startspelerkaart,
 • 4 rondekaarten,
 • en een spelbord.

 

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zoveel mogelijk steden van Elfenland te bezoeken. Verschillende types van transport moeten in verschillende gebieden aangewend worden. Wie stippelt zijn route het best uit?

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd.
Elke speler kiest een kleur en ontvangt een laars en alle stadpionnen in die kleur. De laars wordt in de hoofdstad ‘Elvenhold’ gezet. In elke stad wordt één stadpion gezet.
Elke speler ontvangt een samenvattingskaart, een stadskaart (geeft zijn thuisstad aan) en een hindernisfiche.
Enkele stadskaarten.

De reiskaarten worden geschud en gedekt op tafel gelegd. De ronde kaarten worden op het spelbord gelegd. De transport fiches worden gedekt op tafel gelegd. 5 daarvan worden open gedraaid.
De startspeler ontvangt de startspelerkaart.

Spelverloop

Het spelverloop.

 • Elke speler ontvangt reiskaarten tot hij er acht op handen heeft.
  De verschillende reiskaarten.
 • Elke speler trekt één gedekte transportfiche.
  De verschillende fiches.
 • Om beurt trekken de spelers extra transportfiches. Dit mogen gedekte of open fiches zijn. Ze moeten echter open voor de spelers gelegd worden. Dit gaat zo door tot elke speler 3 extra fiches getrokken heeft.
 • Om beurt leggen de spelers één transportfiche op het spelbord. Er mag slecht 1 fiche per weg gelegd worden. Deze fiches bepalen welk soort transport gebruikt moet worden om over die weg te reizen. In plaats van een transportfiche mag je ook jouw hindernisfiche spelen. Deze fiche leg je bij een transportfiche op het spelbord.
 • Om beurt gebruiken de spelers hun reiskaarten om hun laars langs de wegen van stad tot stad te bewegen. Als in de stad waar je aankomt nog een pion van jouw kleur staat, mag je die van het spelbord nemen.
 • Een ronde eindigt als alle spelers hun reis afgewerkt hebben. Eén rondekaart wordt afgelegd en de starspelerkaart wordt doorgegeven. De spelers mogen slechts 1 transportfiche overhouden voor de volgende ronde. Gebruikte transportfiches worden van het spelbord genomen en gedekt op tafel gelegd. Gebruikte hindernisfiches worden in de doos gelegd.

Reizen in elfenland.

 • De samenvattingskaart toont welke vervoermiddelen aangewend kunnen worden op de verschillende terreintypes. De kaart geeft ook aan hoeveel reiskaarten van dit type je moet spelen om over de weg te reizen.
  Om over gras te reizen heb je 1 varken, 1 kar, 2 wolkjes, 1 trol of 1 draak nodig. Met een eenhoorn en een vlot kan je niet over gras reizen. Ligt op een weg in het gras een wolkfiche, dan moet je 2 wolkkaarten spelen om daar te passeren. De fiches beslissen dus welk vervoermiddel je moet gebruiken. Op de samenvattingskaart zie je dan hoeveel kaarten je nodig hebt om de reis te maken.
 • Een hindernisfiche zorgt ervoor dat je één extra kaart moet spelen.
 • Vlotten zorgen ervoor dat je over het water kan reizen. Stroomafwaarts kan dat met één vlot. Om op meren en stroomopwaarts te varen moet je twee vlotten spelen.
 • Drie reiskaarten, het maakt niet uit welk type, gelden als joker. Je mag ze niet op het water gebruiken.

De winnaar

Het spel eindigt na vier ronden. De speler die het meeste pionnen verzameld heeft, wint. Bij gelijkstand wint de speler die het dichtst bij zijn thuisstad staat.

 

SPELBEOORDELING

Elfenland is een familiespel in hart en nieren. De regels zijn heel eenvoudig en je kan er vrijwel alle spelers mee bekoren. Het spelmateriaal is heel leuk om zien en verhoogt de sfeer tijdens het spel. In Elfenland moet je wat plannen. Toch is het raadzaam niet te ver vooruit te plannen. De kans is vrij groot dat andere spelers roet in het eten gooien waardoor je jouw route moet aanpassen. Flexibiliteit is van goudwaarde. Spelers die te lang alle mogelijke routes overlopen kunnen het spel immers fel vertragen.
Speel het spel altijd met de stadskaarten. De kans op een gelijkspel vermindert er aanzienlijk door.
Ervaren spelers zullen dit misschien lichte kost vinden, maar lichte kost verteert beter en in het geval van Elfenland zou je van een verplichte maaltijd kunnen spreken. Dit spel geldt als een klassieker in spellenland en biedt een meerwaarde aan elke spellenkast. Ideaal voor een gemengd publiek.
Ik heb mij ook laten vertellen dat de uitbreiding Elfengold een absolute meerwaarde biedt!

Mei 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *