Felinia – Review

Auteur Michael Schacht
Uitgever Matagot
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Michael Schacht
Matagot

SPELMATERIAAL

doosin de doos

De speldoos bevat:

  • een dubbelzijdig spelbord,
  • in elke van de 4 kleuren een spelerbordje, 11 handelaren, 1 geld en 3 biedstenen,
  • 45 goederentegels,
  • 30 handeltegels,
  • 8 speciale handeltegels,
  • 5 bonustegels,
  • 20 scheepstegels,
  • 4 schepen,
  • 11 goudkaarten,
  • 11 specerijenkaarten,
  • 11 voedselkaarten,
  • 18 plaatskaarten,
  • 1 startspelerkaart,
  • 2 kaarten ‘markt gesloten’,
  • 1 samenvattingskaart,
  • 1 buidel,
  • de spelregels in het Duits, Frans en Engels.

Verschillende kaarten: schat, specerij, vlees, markt gesloten, beginopstelling, startspeler.
kaarten
De verborgen landen zijn alleen nodig bij het uitgebreid spel.
verborgen landen

SPELBESPREKING

Inleiding

In de stad Katzburg gonst het van de geruchten. De burgemeester zou een handelscontract afgesloten hebben met het zopas ontdekte continent Felinia. De hele dag door vertrekken schepen richting Felinia. Een plaatsje veroveren op zo’n schip is geen sinecure. De kapiteins zijn gulzig en je bent niet de enige met interesse. Probeer Felinia te bereiken en sticht er handelsposten. Zorg ervoor dat je maximaal profiteert voor het laatste schip vertrekt.

Voorbereiding

Elke speler krijgt het spelmateriaal in één kleur (opgepast er zit 1 extra handelaar per speler in de doos). Plaats de geldsteen op veld 2 van het geldspoor. Elke speler ontvangt 2 startgoederen.
Leg het spelbord op tafel. Leg 2 goederen op elk van de gebruikte markten (afhankelijk van het aantal spelers). Leg de handeltegels open in Felinia. De kleur van de fiche moet overeenkomen met de kleur van het land.
Leg de bonustegels op de handelsplaats.
Sorteer de scheepstegels naar kleur en schud beide stapels. Leg eerst de blauwe tegels gedekt op tafel, leg de bruine er op.
Sorteer de kaarten naar soort en leg ze naast het spelbord. De plaatskaarten worden geschud en gedekt naast het spelbord gelegd.
Geef de startspelerkaart aan één van de spelers.
Spelbord voor eenvoudig en meer uitgebreid spel.
spelbord eenvoudig spelbord uitgebreid

Spelverloop

Felinia duurt ongeveer 10 tot 12 ronden. Tijdens een ronde proberen de spelers goederen te bemachtigen. Deze goederen worden ingeleverd om aan boord van een schip te geraken. Handelaars die aankomen in Felinia proberen er een handelspost te stichten.

Bieden en handelen

Om beurt plaatsen de spelers een biedsteen op het spelbord of op hun eigen spelerbordje. Als je een biedsteen op het spelbord plaatst kies je één van de markten ofwel de handelsplaats. Als er op de gekozen plaats al een biedsteen ligt, mag je jouw biedsteen er bovenop leggen. Als je de biedsteen op je eigen bordje legt, verplaats je jouw geldsteen direct het overeenkomstig aantal plaatsen. 1 tijdens de eerste biedronde, 2 tijdens de tweede biedronde en 3 tijdens de derde biedronde.
Voor – en achterkant van een spelerbordje.
spelerbordje
Als elke speler zijn biedstenen heeft ingezet, worden de markten één per één afgehandeld. De speler waarvan de biedsteen vanboven ligt, krijgt als eerste de kans om een goed te kopen. De kostprijs is gelijk aan het aantal aanwezige biedstenen. Neem de goederenfiche van jouw keuze en pas de positie van je geldsteen aan.
Spelers die een biedsteen op de handelsplaats hebben gelegd mogen een goederenfiche ruilen en een voedsel of specerijkaart nemen ofwel geven ze een goud en een specerijkaart af om een bonusfiche naar keuze te kiezen.
bonusfiches
Direct na een succesvolle aankoop of ruil mag een speler een handelaar op een schip zetten. Hij moet wel de gevraagde goederen inleveren.

Op ontdekking

Tijdens deze fase vertrekken de schepen waar voldoende handelaren aanwezig zijn naar Felinia. Als er meerdere zo’n schepen zijn vertrekken ze in volgorde. Het vertrekuur staat op de schepen. Als er geen enkel schip voldoende handelaren bevat, vertrekt het schip met het vroegste vertrekuur toch. De schepen varen naar het land dat overeenkomt met de scheepsfiche.
scheepsfiches
Handelaars die op het schip staan mogen bij aankomst op ontdekking. Ze mogen drie stappen zetten (en 1 extra stap per ingeleverde voedselkaart). Een handelaar stopt meestal op een handelsfiche. De speler legt de handelsfiche gedekt voor zich neer en de handelaar blijft staan tot het einde van het spel. Als een handelaar niet op een fiche stopt, komt hij terug naar huis. Dit kan het geval zijn als een speler meer interesse heeft in de beloningen die tijdens het stappen te verdienen zijn.
De verschillende handelsfiches.
handelsfiches
De bonus-handelsfiches worden alleen in het uitgebreid spel gebruikt.
bonusfiches

Schepen die naar Felinia varen, keren daarna terug naar Katzburg. Er wordt een nieuwe scheepsfiche opgelegd. De markten worden aangevuld. De spelers mogen kosteloos 3 goederenfiches houden. Het kost 2 zilverstukken om een extra goederenfiche op te slaan.
De startspelerkaart wordt doorgegeven en een nieuwe ronde start.
Een speler mag altijd 1 goudkaart ruilen voor 2 zilverstukken. Je kan ook een goederenfiche of een specerijenkaart afgeven voor 1 zilverstuk.

De winnaar

Het spel eindigt als een speler zijn laatste handelaar in Felinia zet of als de scheepskaarten uitgeput zijn. Alle schepen waar tenminste 1 handelaar aanwezig is varen nog uit. Daarna worden de scores bepaald.

  • 1 handelsfiche van dezelfde soort levert 1 punt op. 2 handelsfiches van dezelfde soort leveren elk 2 punten op. 3 handelsfiches van dezelfde soort leveren elk 3 punten op. 4 of meer handelsfiches van dezelfde soort leveren elk 4 punten op.
  • Een solitaire handelaar levert 1 punt op. Een groep van 2 handelaars levert 4 punten op, Als je groepen maakt van 3 of meer handelaars levert elke handelaar 3 punten op.
  • 1 plaatskaart levert 1 punt op. 2 of meer plaatskaarten leveren elk 2 punten op.
  • Elke goudkaart en elke goederenfiche is goed voor 1 punt.
  • Je krijgt eveneens een punt als je twee specerijen inlevert.

 

SPELBEOORDELING

Wat Felinia interessant maakt zijn de verschillende mogelijkheden waarop punten verdiend kunnen worden. Je hoeft je niet vast te pinnen op één strategie. De andere spelers zullen wel eens een boot voor je neus inpalmen of je kunt wat pech hebben met de goederen die voor handen zijn en dat werkt frustrerend als je maar op één paard gewed hebt. Je moet zoveel mogelijk opties open laten. Flexibiliteit is belangrijk in dit soort spellen. Tegelijkertijd moet je de acties van de andere spelers goed in de het oog houden. Soms kan het plaatsen van één handelaar heel wat punten opleveren en dit moet je verhinderen (bij de andere spelers natuurlijk) als je aanspraak op de overwinning wilt maken. Heb biedsysteem van Felinia is niet nieuw maar werkt ook hier perfect. Omdat je maximaal 6 centen kunt bezitten, heb je meestal maar voldoende cash om twee acties te betalen. De andere actie gebruik je dan om je geldvoorraad aan te vullen. Als je er eens in slaagt voldoende kapitaal over te houden, moet je maximaal toeslaan. Als er zich een opportuniteit voordoet moet je onmiddellijk kunnen reageren. Zorg er daarom voor dat je wat extra kapitaal in de vorm van schatkaarten, specerijen verzamelt.
De vormgeving van Felinia is net wat minder dan wat ik van Matagot verwacht. Heel wat spelers ondervinden ook problemen bij het uit elkaar houden van de verschillende kleuren. Donkere kleuren op een donkere achtergrond, het is geen geschenk voor spelers die wat problemen hebben met kleuren.
Toch houdt dit me niet tegen om Felinia uit de kast te halen. Het speelt meestal vrij vlot en er zijn verschillende opties. Misschien is het een idee om de scheepstegels open (in plaats van gesloten) naast het spelbord te leggen. Je hoeft dan niet te gokken welke goederen je moet overhouden.
De puntentelling lijkt wat ingewikkeld maar je zult merken dat telkens hetzelfde principe wordt toegepast. Eénmaal je dit onder de knie hebt, kan je focussen op wat er op het spelbord gebeurt.

Januari 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *