Foute Vrienden, Vette Feesten – Review

Auteur Friedemann Friese, Marcel-André Casasola Merkle
Uitgever PS Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 23.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links PS Games
Marcel-André Casasola Merkle
Friedemann Friese

SPELMATERIAAL

In de smalle speldoos zitten alle onderdelen in één opbergvak. Wie zonder lunchzakjes en elastiekjes werkt zal vele spelavonden starten met het eindeloos lang sorteren van spelmateriaal. Jammer dat ze daar bij PS Games niet aan gedacht hebben. Nu ja, in dat ene opbergvak zitten dus 6 spelerborden, 54 houten schijven in 6 kleuren, 30 fiches in 6 kleuren, 40 personenfiches, 48 tijdfiches, 30 sex/kind fiches, 30 aanspraakfiches in 6 kleuren en 140 kaarten onderverdeeld in verschillende categorieën.

SPELBESPREKING

Inleiding

Hoeveel keer zeggen mensen niet: “Had ik toen geweten wat ik nu wist, dan had ik het toch anders aangepakt.” Wel, nu krijgen zij die kans. Te beginnen met de puberteit, proberen de spelers nog wat te maken van hun leven. Daartoe kunnen ze vrij experimenteren met de verschillende mogelijkheden die het leven biedt.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een bord en 9 schijven die hij op dat bord plaatst. Elke speler krijgt in zijn kleur ook spelerfiches en aanspraakfiches, net één meer dan er spelers zijn. Elke speler ontvangt een aanspraakfiche van zijn medespelers.
Daarnaast worden nog een aantal neutrale personen uitgezocht zodat er van elk geslacht 5 exemplaren zijn.
Afhankelijk van wie start, worden tijdfiches verdeeld. Alle kaarten worden naar genre gesorteerd. Er worden 7 stapels met levensdoelen gemaakt, elke speler krijgt er één, de rest wordt in het midden gelegd.

Een spelersbord.

Spelverloop

Het spel verloopt in verschillende ronden. Er wordt gestart met de puberteit, waarna de echte levensjaren starten. Telkens worden een aantal kaarten opengelegd waarop de spelers moeten bieden aan de hand van hun tijdfiches. Aan de hand van die kaarten veranderen de eigenschappen van een speler. Als een speler bepaalde eigenschappen die bij een levensdoel passen vervult, mag hij zijn levensdoel als zijnde bereikt beschouwen.

De kaarten.

Er zijn 4 verschillende soorten kaarten.

 • Puberteitskaarten: zorgen ervoor dat bepaalde eigenschappen verbeteren.
 • Levenskaarten in 2 categorieën A en B: veranderen eveneens eigenschappen maar hebben in de meeste gevallen ook voorwaarden waaraan moet worden voldaan vooraleer je ze mag kiezen.
 • Levensdoelen in 5 categorieën: als aan de eigenschappen van een levensdoel voldaan wordt, bereik je een levensdoel en mag je het levensdoel afleggen.
 • Megadoelen: idem als boven. Megadoelen zijn door elke speler te bereiken.

De puberteit.

Tijdens de puberteit worden per speler 3 kaarten open gelegd, de rest wordt uit het spel genomen. Wie aan de beurt is, heeft 3 mogelijkheden.

 • Een puberteitskaart uit het midden nemen en zijn eigenschappen op zijn spelbord aanpassen.
 • Uitstappen en een aantal tijdfiches ontvangen.
 • Een levensdoel afleggen dat bereikt is.

Het echte leven.

Zowel uit categorie A als B worden 5 kaarten gedraaid. De spelers kunnen nu kiezen uit 4 mogelijkheden.

 • Kaarten kiezen en veilen: een kaart uit het midden wordt geveild. De tijdfiches kunnen alleen worden ingezet door spelers die aan de voorwaarden van de kaart voldoen.
 • Uitstappen: idem als in de puberteit.
 • Een levensdoel afleggen dat bereikt is.
 • Tegen inwisseling van 4 tijdfiches doelen wisselen met één van de stapels in het midden.

Zo worden een aantal rondes gespeeld. De nieuwe ronde start met de speler die als eerste uitgestapt is.

De winnaar

Wie als eerste 5 levensdoelen bereikt, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Foute Vrienden Vette Feesten is een spel waarvan het thema zeer actueel is. Op de doos staat een 16+ vermelding maar met de juiste omkadering kan het zeker op jongere leeftijd gespeeld worden. De bedoeling van het spel, de levensdoelen bereiken, kan alleen maar als je je in het leven stort. Dit kan door het opbouwen van vriendschappen en relaties. Door kinderen te krijgen, te experimenteren met drugs, boeken te lezen, te roken, vrienden te dumpen, vrienden op te bellen, te trouwen, te scheiden enz… Er zijn heel wat mogelijkheden waardoor de spelregels ook wat chaotisch overkomen. Zonder goed begrip van de verschillende kaarten kan het spel niet gespeeld worden en daar wringt soms het schoentje. Het spel opzetten en uitleggen neemt nogal wat tijd in beslag. Daarbij komt dat er dikwijls terug naar de spelregels gegrepen moet worden. Zelfs met de spelregels erbij kan er nog twijfel ontstaan. Eens dit allemaal achter de rug is, ligt er een leuk en grappig spel op tafel dat voor veel hilariteit tijdens het spelen zal zorgen.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *