Hanabi – Review

Auteur Antoine Bauza
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 9.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links Abacus Spiele
Antoine Bauza

SPELMATERIAAL

speldoos

Het speldoosje bevat 60 kaarten, 9 hintfiches, 3 weerfiches en de spelregels in het Duits.
in de doos

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer samen met de andere spelers de kaarten open op tafel te spelen zodat opeenvolgende reeksen in verschillende kleuren ontstaan. Je ziet wel je eigen kaarten niet.

Voorbereiding

Schud de kaarten. Geef elke speler 5 (bij 2 of 3 spelers) of 4 (bij 4 of 5 spelers) handkaarten. De spelers nemen de kaarten zo op handen dat ze zelf de rugzijde zien!
Leg de weerfiches gedekt op tafel, de hintfiches open.

Spelverloop

Simpel!

Om beurt voeren de spelers 1 actie uit. Daarbij zijn drie mogelijkheden:

  • Geef een andere speler een hint, draai daarna een hintfiche om. Als alle hintfiches omgedraaid zijn, kan je geen hint meer geven. Je kan bij een andere speler ofwel alle kaarten in dezelfde kleur ofwel alle kaarten met dezelfde waarde aanduiden.
    • vb: Deze kaarten zijn beiden blauw, dit is een 3, …
  • Leg een eigen handkaart op de aflegstapel en draai een hintfiche terug open. Vul je hand terug aan.
  • Speel een kaart open op tafel. Als de kaart niet past, moet je ze afleggen en een weerfiche open draaien. Vul je hand terug aan.

Of toch niet?

Hanabi bevat in de basisvorm 5 verschillende kleuren. Van elke kleur zijn er 10 kaarten met de waarden 1,1,1,2,2,3,3,4,4 en 5. In elke kleur moet je als groep de reeks 1,2,3,4,5 afleggen. Dit moet in volgorde gebeuren!
gewone kaarten

In een variant wordt een zesde kleur (bonte kleur) toegevoegd.
De moeilijkste variant bevat eveneens de bonte kleur, maar die kleur mag nooit benoemd worden. De reeks moet echter wel op tafel gelegd worden. Een kaart in de bonte kleur neemt bij het geven van hints altijd de aangeduide kleur aan.
bonte kleuren

De winnaar

Het spel eindigt direct nadat de laatste kaart van de trekstapel getrokken wordt of nadat de derde weerfiche opengedraaid wordt. In het laatste geval verliezen de spelers het spel. In het eerste geval wordt de score bepaald door de som van de hoogste kaarten van elke reeks. Een score van 20 of meer is zeer goed.

 

SPELBEOORDELING

Hanabi is een origineel coöperatief spelletje waarbij de instapdrempel heel laag is. Dit kan je makkelijk met leken spelen. Je moet daarbij wel afspreken dat de tips die je geeft de spelregels niet overtreden. “Dit is een 3”, kan je op verschillende manieren zeggen. Spelers die elkaar gewend zijn, zullen daaraan snel weten of de 3 afgelegd of uitgespeeld moet worden.
Spelers die strikt doen wat de spelregels verlangen, zullen merken dat het niet zo simpel is om hooge te scoren. De uitdaging blijft wel even duren. Zelf speel ik dit liefst met nieuwe groepen die nog niet op elkaar ingespeeld zijn. Dit neemt niet weg dat ik Hanabi ook graag speel met spelers die elkaar door en door kennen. Het thema is er opgeplakt en de lijm houdt niet lang stand. Dit is een abstract spel. Wie wel de indruk heeft dat hij heuse vuurpijlen aan het afschieten is, moet deftig in de wind zijn. Het gebrek aan thema deert me echter niet, voor die prijs kan je niet sukkelen, vind ik.

November 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *