Hawaï – Review

Auteur Gregory Daigle
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 40.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.8/10
Links 999 Games

SPELMATERIAAL

doos

De speldoos bevat heel wat materiaal:

  • 1 spelbord dat opgebouwd wordt uit 6 stukken rand en 10 junglepercelen,
  • 5 zichtschermen in 5 kleuren,
  • 5 spelerborden,
  • 5 rondetelers,
  • 1 buidel,
  • 25 prijsfiches,
  • 10 eilanden,
  • 126 locatiefiches,
  • 31 schelpen,
  • 35 voeten,
  • 22 vruchten,
  • 5 grote bewoners in 5 kleuren,
  • 10 kleine bewoners in 5 kleuren,
  • 5 puntenfiches en de spelregels in het Nederlands.

spelmateriaal

SPELBESPREKING

Inleiding

Elke speler bouwt zijn eigen dorpen. Daarvoor bezoeken ze Hawaï en de omringende eilanden. Op die manier worden hutten gebouwd en priesters/goden aangetrokken.  Transport gebeurt aan de hand van kano’s. De kosten worden met schelpen en fruit betaald.

Voorbereiding

Zet het spelbord in elkaar en leg het in het midden van de tafel.
spelbord
Sorteer de locatiefiches naar soort en leg ze op de juiste junglepercelen.
Schud de eilanden en leg er 4 open onder het strand van het spelbord.
Geef de spelers het spelmateriaal in de kleur van hun keuze.
Doe van elke speler 1 kleine bewoner in de buidel en trek ze er 1 voor 1 uit om de beurtvolgorde de bepalen. Zet de bewoners op het beurtvolgordespoor.
Geef elke speler 13 schelpen en 7 voeten. De spelers op plaats 2, 3, 4 en 5 ontvangen respectievelijk 2, 3, 4 en 5 vruchten.
Sorteer de rondetellers van klein naar groot en leg de stapel op het strand.

Spelverloop

Kort overzicht

De spelers krijgen 5 ronden om hun dorpen af te werken. Bij de start van een ronde worden prijsfiches uit de buidel getrokken en bij de verschillende locaties gelegd. Daarnaast ontvangen de spelers een aantal schelpen en voeten. Sommige gebouwen leveren extra schelpen, voeten en ook vruchten op. Voeten worden gebruikt om reiskosten te vergoeden, schelpen om bouwkosten te betalen. Vruchten kunnen als schelp of als voet worden gebruikt.
Als een speler aan de beurt is, verplaatst hij zijn pion op het spelbord. Daarna wordt de actie van de locatie waar de pion stopt, uitgevoerd. Een locatie waarvan je de actie niet kunt uitvoeren, mag je niet bezoeken. Om je pion te verplaatsen, moet je per stap 1 voet inleveren. Alleen een trip naar het strand kost geen energie.

De verschillende locaties

In Hawaï zijn er 2 soorten locaties; de locaties op het hoofdeiland en de locaties die vanaf het strand bereikbaar zijn.
Als je een locatie op het hoofdeiland bezoekt, moet je de fiche die daar ligt, kopen. Geef evenveel schelpen af als de waarde van één van de kostenfiches die bij de locatie liggen. Als er geen kostenfiche ligt, kan de locatie niet meer bezocht worden. De meeste fiches  zijn dubbelzijdig en tonen op de achterkant een verbeterde versie van het gebouw op de voorkant. Als je de verbeterde versie wilt bouwen, moet je dubbel zo diep in de zak tasten. Als je dubbel betaalt voor een tiki of danseres krijg je twee fiches in plaats van 1. De fiche die je koopt, moet je onmiddellijk in één van je dorpen leggen. De kostenfiche leg je achter je scherm.
De verschillende fiches en het spelerbord.
de verschillende fiches
Vanaf het strand kan je vissen, eilanden bezoeken of rusten. Alle kosten worden met voeten betaald en voor elke voet die je inlevert, moet je 1 vrije plaats in één van je kano’s bezitten. Voor de duidelijkheid kun je de voeten in de kano’s leggen. De kano’s die je gebruikt varen na de actie uit, ook al zijn ze niet vol. Ze kunnen deze ronde niet meer gebruikt worden. Als je een eiland bezoekt, moet je de aangegeven kosten in voeten betalen. Je ontvangt onmiddellijk punten en de extra beloning van het eiland zelf. Daarna wordt het eiland afgelegd. Hoe verder het eiland van de kust ligt, hoe meer voeten je moet inleveren. Als je vist, leg je visfiches van op het hoofdbord achter je zichtscherm. Elke fiche kost 1 voet. Als je geen acties meer wilt uitvoeren, ga je rusten. Zet je pion op het beurtvolgorde spoor. De plaats waar je jouw pion zet, bepaalt de beurtvolgorde voor de volgende ronde. Op plaats 2, 3,4 en 5 krijg je nog een puntenfiche als beloning.
Een ronde stopt als alle spelers hun pion op het beurtvolgorde spoor geplaatst hebben. Er volgt een korte evaluatie waarbij alle spelers de waarde van hun prijsfiches en het aantal gevangen vissen samentellen. Als je het streefgetal op de rondeteller behaalt krijg je daarvoor punten. De spelers met de hoogste en de op één na hoogste som worden extra beloond.

De winnaar

Het spel eindigt na 5 ronden. Alleen dorpen die door tiki’s worden bereikt, worden geteld. Een aantal fiches levert nog extra punten op. Die worden aan het scorespoor toegevoegd. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Hawaï bevat heel wat spelmateriaal en dat kan misschien wat afschrikken. De moedigen die toch een poging wagen, zullen vlug merken dat Hawaï klaarzetten makkelijker is dan het lijkt. De tekeningen op de fiches en het spelbord komen overeen. Een locatiefiche op het jungleperceel met dezelfde afbeelding leggen, dat kan het kleinste kind. Wat je met een locatiefiche kunt aanvangen, staat meestal met duidelijke symbolen op de fiche aangegeven. Een uitzondering daarop zijn de godenfiches, tijdens een eerste kennismaking leg je de spelregels best niet te ver. De bouwregels zijn eenvoudig en ook het spelsysteem is makkelijk te volgen: verplaatsen, kopen, bouwen en klaar.
De moeilijkheid schuilt in het puntensysteem en de variabele prijzen van de locatiefiches. Wie grote plannen koestert en ver vooruit plant, komt bedrogen uit als een locatiefiche plots 6 in plaats van 2 schelpen kost of als een locatie niet toegankelijk is omdat er geen prijsfiche ligt. Dit wordt in spellenland dan de ‘geluksfactor’ genoemd. Iets waar gedreven tactici zich mateloos aan storen. Hoewel ik zelf niet wegloop van een tactisch spel, vind ik die ‘geluksfactor’ net leuk in Hawaï. Pas in het begin van elke ronde weet je welke locatiefiches betaalbaar en toegankelijk zijn. Afhankelijk daarvan maak je keuzes. Probeer het beste te halen uit wat de markt biedt. Denk daarbij wat aan de toekomst maar houd verschillende opties open. Flexibiliteit is belangrijk!
Op het eind van de ronde krijgen de spelers punten voor de prijsfiches die ze verzameld hebben. Dit zorgt voor extra diepgang. Het lijkt logisch dat je vooral de goedkopere locaties bezoekt, maar dan mis je heel wat punten. Duurdere locaties leveren betere prijsfiches op, maar schelpen en voeten zijn er niet in overvloed. Dezelfde twist vind je terug op het beurtvolgordespoor. De eerste plaats biedt een groot voordeel maar je zult er geen prijsfiche vinden. De laatste plaats levert een hoge prijsfiche op maar de opties voor de volgende ronde slinken.
De locatiefiches bieden een goede mix van mogelijkheden. Toch lijkt het me verstandig bij de start te investeren in fiches die grondstoffen opleveren. Als zo’n fiche niet echt duur is, investeer dan dubbel om dubbele inkomsten te genereren. Een extra kanootje bij de start is ook geen overdreven luxe. Wat je daarna doet is afhankelijk van de grillen van het bord en de andere spelers. Zelf houd ik meestal wat schelpen en voeten opzij voor het moment dat de echte opportuniteit zich voordoet. Hoeveel dorpen je moet bouwen, hangt af van hoe het spel verloopt. Alweer een keuze die niet vast staat!
De vormgeving van Hawaï vind ik zeer geslaagd en ook over de kwaliteit ben ik heel tevreden. De spelregels zijn duidelijk en de prijs redelijk. Een verrijking voor mijn verzameling!

Oktober 2012

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *