Hippe Kippen – Review

Auteur
Alan R. Moon, Mick Ado
Uitgever 999 Games, Zoch Verlag
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 11.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links 999 Games
Zoch Verlag
Alan R. Moon

SPELMATERIAAL

Het kleine vierkante speldoosje uit de Jakkie & Bak collectie herbergt 90 snuisterijenkaarten, 10 Rooster Booster kaarten, 5 verdubbelingskaarten, 5 jokers, 1 vos en een scoreblok. De kaarten zien er prima uit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Om in de smaak te vallen van Rooster Booster, zowat de meest aantrekkelijke haan op deze aardbol, verzamelen de plaatselijke ‘hippe’ kippen heel wat snuisterijen. Hoe groter de verzameling, hoe groter de kans dat Rooster Booster jouw een lekker kippetje vindt.

Voorbereiding

De Jokers en de snuisterijenkaarten worden geschud. Drie kaarten worden open gelegd en elke speler krijgt er 4 op handen. Elke speler ontvangt één verdubbelingskaart. Als laatste worden de Rooster Booster kaarten door de rest van de snuisterijenkaarten geschud.

Spelverloop

De kaarten.

De Snuisterijenkaarten tonen verschillende zaken die verzameld kunnen worden zoals kettingen, vossentanden, hoeden enz… Per object wordt een andere kleur gebruikt. In totaal zijn er 9 kaarten van 10 verschillende objecten. (Dus ook 10 kleuren.)
Hieronder ziet u links een joker (5 in het spel), daarnaast 2 snuisterijenkaarten, daarnaast een Rooster Booster kaart die tellingen activeert en uiterst rechts een verdubbelingskaart waarvan elke speler er één op handen heeft.

Het spel.

Een speler die aan de beurt is, mag 3 acties uitvoeren. Daarbij moet hij uit onderstaande mogelijkheden kiezen.

  • Een gedekte kaart spelen: deze kaart toont hij eerst aan de medespelers. Een gedekte kaart stelt een schatkist voor waarin je één soort object kan verzamelen.
  • Open kaart spelen: een kaart op een schatkist leggen of toevoegen aan een rij die bij een schatkist ligt. Per schatkist kan maar één soort objecten (= 1 kleur) verzameld worden. Als je een nieuwe verzameling start, moet je de vos op deze verzameling zetten.
  • Een kaart trekken: trek een kaart van de gedekte stapel of neem een open kaart vanop de tafel. De rij open kaarten wordt direct terug aangevuld.
  • Verplaats de vos: dit mag slechts éénmaal per beurt en alleen als de vos op één van je eigen verzamelingen staat. Voor één actiepunt mag je de vos op een eigen andere verzameling plaatsen. Voor twee actiepunten mag je die naar een verzameling van je linker buurman plaatsen.
  • Staat de vos op het einde van je beurt op één van jouw verzamelingen, dan mag je hem gratis op een verzameling van je linker buur plaatsen.

Punten scoren.

Als een Rooster Booster kaart getrokken wordt, leg deze dan even opzij. Na de 4de, de 7de en de 10de Rooster Booster kaart volgt een telling.

  • Heb je een collectie die geen enkele andere speler bezit, dan ontvang je 4 punten.
  • De grootste collectie van een object levert 3 punten op. (2 bij gelijkstand)
  • De op één na grootste collectie levert 1 punten op. (0 bij gelijkstand)
  • Door het inzetten van je verdubbelingskaart kan je de punten van één verzameling verdubbelen.
  • De verzameling waar de vos zich bevindt, wordt genegeerd, daardoor kunnen de verzamelingen van de andere spelers meer punten opleveren.

De winnaar

De punten worden na elke telling op het scoreblok genoteerd. Na de laatste telling ontvangen de spelers nog 2 minpunten voor elke lege schatkist en 1 minpunt voor elke kaart op handen. De speler met de meeste punten mag zich terecht haantje de voorste noemen.

 

SPELBEOORDELING

Hippe Kippen is een luchtig verzamelspelletje waarbij geluk een bepalende factor speelt. Heel veel keuzes zijn er eigenlijk niet. Trek je nog die kaart die je nodig hebt, of vergroot je eerst je verzameling. Je weet immers nooit precies wanneer de tellingen plaatsvinden. Het kan natuurlijk ook geen kwaad eens bij de buren te koekeloeren zodat je de waardes van de verschillende verzamelingen goed kan inschatten. Daarbij is het handig dat je ongeveer weet hoeveel kaarten er per kleur overblijven. (Door het onthouden van de kaarten die als schatkist gebruikt werden.)
Een verdubbelingskaart levert maximum 8 punten op en die punten worden door de meeste spelers behaald, veel meerwaarde biedt de kaart dus niet.
Ook de vos mist een beetje zijn doel. Meestal wordt de vos op het einde van een beurt (gratis) naar links verplaatst. Ik zie niet in waarom je eerst een actiepunt zou verspelen om de vos te verplaatsen naar een eigen verzameling als je hem daarna gratis mag verplaatsen. Nog minder logisch vind ik de regel dat je voor 2 actiepunten de vos tijdens je beurt bij je linker buurman mag plaatsen daar diezelfde actie op het einde van je beurt gratis is. Ik vermoed hier een foutje in de vertaling. Zoals het in de spelregels beschreven staat, vergroot de vos alleen de geluksfactor, misschien is dit de bedoeling?
Hippe Kippen is niet echt mijn favoriete spel. Als tussendoortje of als afsluitertje haal ik het zo nu en dan uit de kast. Het spel kan wel gemakkelijk met kinderen gespeeld worden.

December 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *