Indus – Review

Auteur
Wolfgang Panning
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 23.50€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.0/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

De handige speldoos bevat 64 speelstenen (16 per kleur), 1 dobbelsteen, 7 grote – en 7 kleine spelborddelen, 8 spelbordranden, 83 puntenfiches en de spelregels in het Duits.

SPELBESPREKING

Inleiding

Je begeleidt een team van professoren, assistenten en arbeiders door het dal van de Indus op zoek naar waardevolle archeologische voorwerpen.

Voorbereiding

Gebruik 1 klein en 4 grote spelborden en de spelbordranden om een spelbord in elkaar te steken. Zorg ervoor dat de overgangen passen.
Ontvang jouw speelstenen. Het aantal is afhankelijk van het aantal deelnemers.
Om beurt zetten de spelers een speelsteen op het startveld. Als iedereen twee speelstenen heeft ingezet, kan het spel beginnen.

Spelverloop

Speelsteen inzetten en dobbelen.

Als je aan de beurt bent, kies je een eigen speelsteen uit jouw voorraad. Die zet je op een vrij startveld van het spelbord. Gooi daarna de dobbelsteen. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan hoeveel vakken je met één van jouw speelstenen moet bewegen. Het aantal keer dat je gooit, bepaalt welke speelsteen je mag verplaatsen. Arbeiders mogen alleen verplaatst worden als je slechts 1 keer gooit. Assistenten mogen ook verplaatst worden als je 2 keer gooit. Professoren zijn de enigen met bewegingsmogelijkheden als je 3 keer gooit.
Als je tevreden bent met je worp, verplaats je een speelsteen vanaf een startvak op het spelbord. Deze speelsteen blijft daar staan tot het einde van het spel of tot hij gevangen genomen wordt.

Speelstenen vangen en een veld bezetten.

Als je met jouw speelsteen op een reeds bezet vak terechtkomt, moet je jouw speelsteen op de andere speelsteen leggen. Nieuwe speelstenen worden altijd bovenaan gelegd.
Als je met twee eigen speelstenen op één veld terechtkomt, vang je alle daar aanwezige speelstenen. Doe ze terug in de doos en ontvang punten gelijk aan de waarde van de vangst. Als je met twee eigen speelstenen op een veld staat, heb je dit veld ook bezet. Als daar een vreemde speelsteen terechtkomt, vang je die meteen.

De winnaar

Als de laatste speelsteen op het spelbord staat, wordt de score bepaald. Op het spelbord staat aangegeven hoeveel punten te verdienen zijn.

  • In een huis wint de speler met het meeste speelstenen in dat huis het maximum aantal punten. De tweede speler wint de helft van die punten. Het maakt niet uit of de speelsteen boven of onderaan staat.
  • In alle andere bouwwerken krijgt alleen de eerste speler punten daarbij worden alleen de bovenste stenen in rekening gebracht.

De verschillende puntenfiches.

 

SPELBEOORDELING

Indus is een vrij simpel spel waarbij de geluksfactor nogal overwegend is. Bij het plaatsen van het spelbord is vrij duidelijk welke velden het meeste punten opleveren. Als je daar als eerste met twee stenen staat, rinkelt de kassa. Met je pionnen kan je proberen enkele velden te blokkeren, maar je hebt er maar twee op de rand van het bord dus veel velden kan je niet blokkeren. Je kan je pionnen ook zo plaatsen dat je meerdere goede mogelijkheden hebt, maar alles blijft sterk afhangen van jouw worp. Als je niet tevreden bent van een worp kan je nog eens dobbelen. Helaas is het aantal pionnen dat je dan mag verplaatsen beperkt. Als je drie keer gooit moet je een professor verplaatsen. Als het wat tegenslaat, kan hij direct gevangen genomen worden.
Het is ook balen als een goede positie teniet wordt gedaan omdat in de laatste ronde één of meerdere tegenspelers met wat geluk nog net op jouw pionnen kunnen springen. (Voor die laatste is dit dan natuurlijk super.)
De telling zelf is verre van een makkelijke opdracht. Het spelbord is vrij druk en het is moeilijk bij te houden welke gebouwen reeds geteld werden.
Indus speelt vlot en kan als tussendoortje af en toe bekoren. Je mag je dan wel niet storen aan de geluksfactor en de beperkte mogelijkheden.
Een deel van het spelbord. Heel wat wegen lopen over meerdere vakken en heel wat vakken bezitten meerdere wegen of gebouwen wat het tellen niet vergemakkelijkt.

November 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *