Auteur | Nicolas Oury |
Uitgever | Ystari |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur | 45 – 60 minuten |
Jaar van uitgave | 2006 |
Prijs | 19.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 8.8/10 |
Links | Ystari Nicolas Oury |
SPELMATERIAAL
In het centrum van de speldoos bevinden zich 26 tegels, 100 blokjes in 4 kleuren, 19 markeerfiches en 5 personagefiches.
SPELBESPREKING
Inleiding
Een aantal expedities onderzoeken wat voor cultuurschatten in de woestijnen van Egypte nog te ontdekken zijn. Hun werkgevers voorzien hen van de nodige hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de expedities net iets sneller of gemakkelijker verlopen. Wie heeft op het einde van het spel het meeste aanzien of prestige verworven?
Voorbereiding
Het spelbord wordt op de tafel geplaatst. Elke speler neemt 11 blokjes en 2 markeerfiches in zijn kleur. 1 fiche wordt op het scorespoor gelegd, 1 fiche op de tabel die de pasvolgorde aangeeft. De personagefiches worden in willekeurige volgorde in het museum geplaatst. Het spel kan beginnen.
Spelverloop
Het spel eindigt na de 4 ronde. Elke ronde begint met het opzetten van een regio en het uitdelen van een aantal blokjes. Een regio bestaat uit 8 tegels. (De laatste ronde wordt een regio van twaalf tegels opgezet!) De achterkant van de tegels toont een personage, de voorkant een perceel woestijn. Dit perceel is verdeeld in 6 vakjes. Door het plaatsen van blokjes proberen de spelers percelen te winnen. Het gewonnen perceel kunnen ze dan inzetten in volgende rondes. Het personage aan de achterkant biedt namelijk interessante voordelen.
Twee percelen.
De personages.
Spelen of passen.
Na het opzetten van de regio voeren de spelers om beurt een actie uit. Ze kunnen een nieuwe opgraving starten door een blokje op een perceel te plaatsen of een opgraving uitbreiden door twee blokjes aan een huidige opgraving toe te voegen. Het tweede blokje dat zo geplaatst wordt, moet grenzen aan het eerste blokje dat geplaatst werd maar mag op een ander perceel gezet worden.
Indien de speler over personages beschikt, kan hij ook de hulp van een zo’n personage inroepen. Er zijn vijf verschillende personages die elk een andere mogelijkheid bieden. Hier boven van links naar rechts: Colonel Tangerine, Mrs. Blackmore, Lord Lemon, Lady Violet en Sir Brown. Als je met de hulp van de Colonel een opgraving uitbreidt, mag je niet 2 maar 3 blokjes bijplaatsen. Mrs. black start een opgraving met 2 in plaats van 1 blokje. Met de hulp van Lord Lemon kan je ook blokjes op de anders verboden piramides plaatsen. Lady Violet voorziet een extra blokje uit de algemene voorraad en door toedoen van Sir Brown mag je een blokje in het museum plaatsen. Elke kaart die je bezit, mag je één keer per ronde gebruiken.
Resultaat van de expeditie.
Nadat alle spelers hebben gepast, worden de verschillende gebieden gecontroleerd. Een gebied bestaat uit twee horizontaal grenzende percelen. De speler die daar het meeste blokjes heeft geplaatst, mag al eerste een keuze maken. Daarna volgt de tweede in rang, enz… Bij gelijkstand wint de speler die als eerste gepast heeft.
De eerste speler mag een blokje uit de algemene voorraad in het museum plaatsen. Doet hij dat niet, dan mag hij een perceelkaart uit dit gebied kiezen. De tweede speler heeft dezelfde keuze. Natuurlijk kan het zijn dat er maar één perceelkaart meer over is. De derde en de vierde speler kunnen eventueel nog een perceelkaart verdienen maar kunnen nooit naar het museum.
Het museum.
Het eerste blokje dat in het museum geplaatst wordt, moet grenzen aan de hoofdingang. (Dit wil zeggen alle 2 en 3 kamers.) Alle andere blokjes moeten ofwel via een opening aan de hoofdingang of aan een eigen blokje grenzen. Deze blokjes bepalen jouw score in het museum. Heb je bijvoorbeeld een blokje in kamer 5 van Sir Brown, dan levert elke eigen Sir Brown-tegel jouw 5 punten op.
De winnaar
Het spel eindigt na de vierde ronde. Elke tegel levert evenveel punten op als het getal dat op de tegel staat. Daarbovenop leveren de personages op de tegels afhankelijk van jouw positie in het museum extra punten op. indien een speler personages bezit waarbij hij geen blokjes in het museum heeft, krijgt hij toch 1 punt. Per serie van 5 verschillende personages kunnen 5 extra punten verdiend worden. De speler met het meeste punten wint.
SPELBEOORDELING
Mykerinos legt vlug uit, is zeer duidelijk en speelt daardoor ook vlot. Het spel biedt voldoende uitdaging en heeft een korte spelduur. Voldoende positieve elementen dus om een aanrader genoemd te worden. Het scorespoor is wat overbodig omdat de punten heel gemakkelijk achteraf nog berekend kunnen worden maar dat staat het spelplezier niet in de weg.
In mykerinos moet je dus kiezen welke tegel je graag zou veroveren en daarvoor dan ook gaan. Het plaatsen van extra blokjes via de Colonel of Mrs. Black is heel interessant. Je kan vlug voorsprong nemen, het nadeel is natuurlijk dat je blokjes iets sneller uitgeput raken. Lady violet zorgt voor een extra blokje wat soms belangrijk kan zijn. Sir Brown is natuurlijk ook belangrijk omdat hij je toelaat blokjes in het museum te plaatsen, je kan dan tijdens de telling zonder twijfel voor de tegel kiezen. Het plaatsen van een blokje op een piramide met de hulp van Mr. Lemon, kan handig uit komen als je geblokkeerd wordt.
Het kiezen van de juiste personagekaarten is dus een niet te verwaarlozen punt. Dit is echter slechts één onderdeel van het spel. Door het handig plaatsen van blokjes kan je niet alleen meerderheden op tegels bekomen, je kunt er ook anderen mee blokkeren. Tijdens een telling moet je afwegen of je naar het museum trekt of misschien toch het best een tegel kiest. Als je naar het museum trekt, waar zet je dan jouw blokje? Wanneer moet je passen? Want dit is namelijk voordelig bij gelijkstanden. Hou je nog wat blokjes over voor de volgende ronde of ga je nu ronduit voor winst? Zoveel vragen op zo’n korte tijdsduur en dat voor een zeer redelijke prijs, een aanwinst in spellenland.
P.S. Ook het spel voor twee, waarin de spelers ook over een aantal neutrale blokjes beschikken, is geslaagd. Voorlopig is het spel alleen verkrijgbaar in het Frans en in het Engels, maar de geruchten gaan dat een Nederlandse versie niet lang op zich zal laten wachten.
December 2006