Ostia – Review

Auteur
Stefan Risthaus
Uitgever PS Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 24.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.5/10
Links PS Games

SPELMATERIAAL

In de middelgrote vierkante speldoos vind je:

  • 6 senaatkaarten,
  • geldbiljetten van 1, 2, 5, 10 en 20 Denaren,
  • 5 bootkaarten,
  • 10 blanco kaarten,
  • 51 goederenkaarten,
  • 1 startspelerfiche,
  • 60 puntfiches,
  • 20 pakhuizen,
  • 5 handelskantoren,
  • de spelregels in het Nederlands.

De kaarten zijn van lage kwaliteit. De biljetten zijn van zeer lage kwaliteit, je zou bijna denken dat ze een vel papier gefileerd hebben om er het geld op te drukken.

SPELBESPREKING

Inleiding

Via de haven van Ostia werd handel gedreven tussen Rome en de rest van de wereld. Jij bent koopman en probeert goederen in te kopen aan een zo laag mogelijke prijs. Deze goederen dan terug verkopen met winst is één optie, de senaat omkopen een tweede.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een handelskantoor, 1 pakhuis, 1 bootkaart, 2 blanco kaarten, 1 goederenkaart en 55 Denaren.
De senaatkaarten worden geschud, leg er 2 open naast elkaar op tafel.
Schud de goederenkaarten.

Spelverloop

Er worden 5 ronden gespeeld. In elke ronde worden eerst goederen verhandeld. Daarna kunnen de spelers goederen verkopen of aan de senaat geven.

Goederen verhandelen.

Elke speler ontvangt 5 goederenkaarten . Eén ervan mogen ze houden, de rest moeten ze verkopen. De bootkaart dient om de gekozen goederen van de andere te scheiden, maar je kan gekozen kaarten evengoed gewoon op tafel leggen.
Nadat iedereen gekozen heeft, starten 2 handelsronden. De startspeler biedt als eerste 2 goederenkaarten aan. De andere spelers mogen nu één bod uitbrengen of passen. Een bod moet minimaal even hoog zijn als de som van de twee aangeboden kaarten. Je moet niet overbieden. De verkoper mag eender welk bod aanvaarden. Hij ontvangt het geld, legt de helft op de bank (= eigenaar van schip waarvoor hij goederen verkoopt) en houdt de rest (= provisie).
De eigenaar mag de goederen ook zelf kopen als hij het hoogste bod overtreft. Het betaalt dan aan de bank. Indien alle spelers passen, moet de verkoper de goederen zelf kopen. Hij betaalt dan de helft van de waarde van de kaarten aan de bank. Na de startspeler komen de andere spelers met de klok mee aan de beurt. Ook zij verkopen telkens 2 goederen. Op die manier worden twee ronden gespeeld.

Verkopen en omkopen.

Gelijktijdig bepalen de spelers hoe ze hun goederen verdelen. Daarvoor gebruiken ze hun handelskantoor.

  • Goederen die je wilt verkopen, worden gedekt op het forum gelegd.
  • Goederen voor de senaat leg je gedekt op de senaat.
  • De rest van de goederen worden gedekt op het pakhuis gelegd.
  • Blancokaarten kunnen gebruikt worden om te bluffen.
  • Je mag niet meer dan 3 verschillende soorten goederen leveren. Hoe je ze verdeelt over senaat en forum mag je zelf kiezen.

Als alle spelers hun keuze hebben gemaakt, worden de kaarten omgedraaid. Eerst worden de goederen van het forum verkocht. Hoe meer goederen van dezelfde soort worden aangeboden, hoe minder de verkoop opbrengt.
Daarna bereken de spelers hun invloed op de senaat aan de hand van de senaatkaart.

De speler met de meeste invloed ontvangt onmiddellijk 3 punten, de tweede 2 en de derde 1 punt. De geschonken en verkochte handelswaren worden op de aflegstapel gelegd.
Aan het einde van een ronde mag je evenveel goederen opslaan als je pakhuizen bezit. Een pakhuis bouwen kost 10 Denaren. Je kan er maximum 4 bezitten.

De winnaar

Vanzelfsprekend wint de speler met het meeste punten. De punten worden na de vijfde ronde berekend.

  • 1 punt per puntenfiche.
  • 1 punt per verschillende goederensoort in je pakhuizen. Overbodige pakhuizen mag je verkopen voor 7 Denaren.
  • 3 punten voor de rijkste speler. 1 punt voor de twee volgende spelers.

 

SPELBEOORDELING

De veilingen in Ostia zijn vrij kort. Elke speler mag slechts 1 keer bieden en daarna kiest de verkoper wie de kaarten krijgt. Meestal is dat de speler met het hoogste bod, maar nu en dan heb je er voordeel bij de laagste bieder de kaarten te geven. Een aspect dat mij wel bevalt. Ook het gedekt verdelen van de kaarten werkt prima. Gewonnen kaarten heb je nodig om je geldvoorraad op peil te houden en om punten te scoren bij de senaat. Je moet keuzes maken en dat kan alleen maar goed zijn. Natuurlijk moet je wat geluk hebben bij het verkopen en hopen dat andere spelers niet dezelfde soort goederen verkopen. Je kan daar wel wat op anticiperen aan de hand van de senaatkaart en de verkochte goederen, maar je bent beslist niet de enige die dat doet.
De kwaliteit van het spelmateriaal is heel wat minder. De biljetten zijn beschamend dun en de kleuren van de goederen (geel, wit, beige) lijken wel erg op elkaar.

De bootkaart is overbodig en de Nederlandse vertaling wijkt op 1 punt af van de Engelse. Ik mis wat variatie, maar een puur biedspel gaat er bij mij wel in. Ostia zal de kast zo nu en dan verlaten.

Januari 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *