Pueblo – Review

Auteur Wolfgang Kramer, Michael Kiesling
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2002
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.4/10
Links 999 Games
Wolfgang Kramer
Michael Kiesling

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat een spelbord, een telbord, 27 gekleurde en 16 witte bouwstenen, 1 opperhoofd, 4 telstenen in 4 kleuren, 1 markeringsfiche, 4 volgordekaarten en 4 offerplaatsen. De doos voorziet voldoende vakken en het materiaal is degelijk.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers krijgen van het opperhoofd de opdracht een terrasgewijze etagewoning of pueblo te bouwen. Er moet echter aan één voorschrift voldaan worden. De bouwstenen van de eigen kleur moeten onzichtbaar blijven.

Voorbereiding

Het spelbord en het telbord worden in het midden op tafel geplaatst. Het opperhoofd wordt op een willekeurig hoekveld van het spelbord geplaatst. Elke speler neemt de bouwstenen in zijn kleur en net zoveel witte bouwstenen totdat hij juist een witte bouwsteen minder heeft dan gekleurde. Zijn telsteen zet hij op veld nul van het telbord. De bouwstenen worden in blokken gelegd. Elke blok bestaat uit een gekleurde en een witte bouwsteen. Er blijft een gekleurde bouwsteen over om mee te starten.

Spelverloop

De startspeler moet onderstaande acties uitvoeren.

Een bouwsteen plaatsen.

  • De bouwstenen moeten op het bord binnen het 8 x 8 raster geplaatst worden.
  • De bouwsteen moet met alle 3 vlakken van een zijde op het spelbord of een andere bouwsteen rusten.
  • De speler moet beginnen met de gekleurde steen. Daarna moet hij per blok spelen. Hij mag dan kiezen of hij de gekleurde of witte bouwsteen als eerste plaatst. In zijn volgende beurt plaatst hij dan de andere.

Het opperhoofd verplaatsen.

De speler moet het opperhoofd 1, 2, 3, of 4 plaatsen verzetten in wijzerzin. Het opperhoofd blijft daar staan en deelt boetes uit.

  • Vanaf de plaats waar het opperhoofd staat, kijkt het opperhoofd naar de rij bouwstenen waar hij vlak voor staat.
  • Elke gekleurde bouwsteen levert strafpunten op per niveau. Als een deel van de bouwsteen zichtbaar is op het eerste verdiep, levert dat 1 strafpunt op. Op het tweede verdiep 2 strafpunten, enz…
  • Een bouwsteen kan dus meerdere strafpunten opleveren.
  • Als het opperhoofd in een hoek staat worden strafpunten uitgedeeld voor alle gekleurde vlakken die van bovenaf in die sector zichtbaar zijn.

De winnaar

Als alle spelers hun bouwstenen hebben geplaatst, doet het opperhoofd nog één volledige ronde. Er worden op dezelfde manier strafpunten uitgedeeld. Wie het minste strafpunten heeft wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Pueblo is een abstract bouwspel dat bij vele mensen in de smaak valt en bij evenveel mensen niet gesmaakt wordt. Ikzelf vind het een goed spel. De bouwstenen zorgen voor de nodige hersenkronkels en binnen de kortste keren ontstaat een eigenaardig bouwwerk. Wie van plan is geen strafpunten te verdienen, zal vlug merken dat dit onmogelijk is. Probeer zoveel mogelijk jouw stenen te verbergen achter de stenen van de andere spelers en hoop dat het opperhoofd niet stilstaat voor jou slechte rijen. Dit kan je natuurlijk op voorhand een stuk inschatten. Doordat de stenen een rare vorm hebben kan het gebeuren dat de echte nadenkers het spel gevoelig vertragen. Aan de andere kant dient het gezegd: wie niet nadenkt, zal het spel niet winnen.
In de spelregels staat ook nog een afbraak variant en een uitgebreide versie met bieden en offerplaatsen beschreven. De afbraakvariant en de offerplaatsen bieden een leuke afwisseling. Het bieden zelf, per ronde om te mogen beginnen, vind ik iets te omslachtig en dus minder geslaagd.

Oktober 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *