Puerto Rico Kaartspel – Review

Auteur Andreas Seyfarth
Uitgever Alea
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2004
Prijs 17.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.0/10
Links Alea
Andreas Seyfarth
Bijzonderheden 5de spel in de Alea ‘Small Box’ serie

SPELMATERIAAL

110 speelkaarten, 1 gouverneurkaart, 5 rollenkaarten, 5 handelshuiskaartjes en één scoreblok + potlood vullen de inhoud van de op maat gemaakte speldoos.

SPELBESPREKING

Inleiding

Welke rol je ook kiest in de nieuwe wereld. Je hebt maar één doel voor ogen: zoveel mogelijk welvaart bereiken. Wie bouwt de meest belangrijke gebouwen, wie produceert de meeste goederen en vooral wie behaalt de meeste punten.

Voorbereiding

De startspeler krijgt de gouverneurkaart.
De 5 rollenkaarten worden in het midden gelegd, de 5 handelshuisjes worden als gedekte stapel ernaast gelegd.
Iedere speler krijgt een indigoververij en 4 kaarten van de geschudde stapel. De rest van de stapel wordt in het midden gelegd.

Spelverloop

Het spel verloopt over meerdere rondes, wie aan de beurt is kiest een rol en voert de bijhorende acties uit. Vervolgens mogen ook de medespelers de actie die bij die rol hoort uitvoeren. Waarom dan een rol kiezen? Omdat een rol altijd een privilege oplevert. Als elke speler een rol gekozen heeft, wordt de gouverneur in wijzerzin doorgegeven en start een nieuwe ronde.

De kaarten.

De kaarten vervullen verschillende rollen. Op een kaart staat een gebouw en de kostprijs om dat gebouw te bouwen. Onderaan staat ook hoeveel punten dit gebouw oplevert. Kaarten kunnen ook als betaalmiddel en als goederen dienen. Elke kaart is één goudstuk of één goed waard.

De verschillende rollen.

  • De bouwmeester: elke speler mag een gebouw bouwen, er wordt betaald met handkaarten, de bouwmeester betaalt een kaart minder.
  • De opzichter: de spelers krijgen goederen uit de voorraad, de opzichter krijgt 1 goed extra. Daartoe trekken de spelers gedekt kaarten van de trekstapel. Deze kaarten leggen ze zonder ernaar te kijken op een leeg productiegebouw.
  • De handelaar: de spelers mogen goederen verkopen aan het handelshuis: de handelaar mag 2 goederen verkopen. Eerst draait de handelaar een handelshuis om. Dit heeft aan hoeveel de goederen opleveren. De spelers trekken evenveel kaarten als de verkochte goederen opleveren.
  • De raadsheer: Elke speler trekt 2 kaarten en mag er één houden, de raadsheer zelf trekt 5 kaarten en mag er één houden.
  • De goudzoeker: alleen de speler die de goudzoeker kiest krijgt 1 kaart.

De gebouwen.

Er zijn 3 soorten gebouwen:

  • Paarse gebouwen: leveren naast punten ook privileges op.
  • Speciale paarse gebouwen: leveren extra punten op aan het einde van het spel.
  • Productie gebouwen: produceren goederen.

De winnaar

Het spel eindigt direct na de bouwmeesterfase waarin tenminste één speler zijn 12de gebouw heeft gebouwd. De speler telt de punten van zijn gewone gebouwen en de punten die zijn speciale gebouwen opleveren samen. De speler met de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Dit kaartspel, dat afgeleid is van het met prijzen overladen bordspel, zit leuk in elkaar maar kan niet tippen aan zijn grote broer. Het spel speelt wel een stuk gemakkelijker en vlotter waardoor het ook door een occasionele speler gesmaakt kan worden. Dat de kaarten verschillende rollen kunnen vervullen is een leuke vondst. Vanzelfsprekend is bij het trekken van de kaarten wat geluk gemoeid, maar meestal kan je met je handkaarten toch verschillende kanten uit. Wie in het begin de bibliotheek bouwt (dit gebouw verdubbelt elk privilege) is ruim in het voordeel, meestal spelen wij zonder dit gebouw.
In hetzelfde genre zou ik opteren voor het kaartspel Machiavelli en ook het bordspel Puerto Rico vind ik een klasse beter.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het kaartspel een miskoop is.

September 2006

Interesse om het spel Puerto Rico Kaartspel te kopen, kijk dan eens op BordspellenTop10.com.

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *