Ra – Review

Auteur Reiner Knizia
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 30.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.5/10
Links 999 Games
Reiner Knizia
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 1999
1ste spel in de Alea ‘Big Box’ serie

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 spelbord, 180 fiches, 48 roempanelen, 16 zonnen en 1 Ra-speelstuk. Er zijn voldoende vakken, jammergenoeg passen 4 fiches niet in de voorziene ruimte.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen door het bouwen van monumenten, het aanstellen van farao’s, het huldigen van goden en het benutten van de vruchtbaarheid van de Nijl zoveel mogelijk roem te verzamelen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt op tafel gelegd. Alle fiches worden gedekt naast het spelbord gelegd.
Elke speler krijgt 2 roempanelen van waarde 5, de rest wordt aan de kant gelegd.
De zonnen hebben een waarde van 2 tot 16. Ze worden in welbepaalde groepen verdeeld. Daarna kiest elke speler een groep. De speler met de hoogste zon begint. De zon met waarde 1 wordt open op het spelbord gelegd.

Spelverloop

Tijdens het spel worden 3 tijdperken gespeeld. Na elk tijdperk kunnen de spelers roempunten verdienen. Een speler die aan de beurt is moet één actie uitvoeren. Daarbij kan hij kiezen uit het omdraaien van een fiche, het inzetten van een godenfiche of kan hij ‘Ra’ roepen.

Fiche omdraaien.

Als een speler een fiche draait legt hij ze open op het spelbord. Er is plaats voor acht fiches. Wordt een Ra-fiche gedraaid, dan moet deze fiche in de Ra-rij op het spelbord geplaatst worden. Er is plaats voor 10 Ra fiches. Deze speler krijgt ook het Ra-speelstuk en een biedronde volgt.

Ra roepen.

De actieve speler krijgt het Ra-speelstuk en er volgt een biedronde.

De biedronde.

De speler links van de speler met het Ra-speelstuk begint. Hij mag de waarde van één van zijn zonnen bieden of passen. Dit gaat zo door tot de speler met het Ra-speelstuk geboden of gepast heeft. Deze speler mag alleen passen als de andere spelers een bod hebben geplaatst. De speler met het hoogste bod wint alle openliggende fiches en neemt de zon die op het spelbord ligt. Deze zon legt hij gedekt voor zich neer. De geboden zon komt op het spelbord te liggen. Gedekte zonnen mogen niet meer ingezet worden.

Godenfiches inzetten.

Een speler die godenfiches gewonnen heeft, mag deze tijdens zijn beurt omwisselen voor een andere fiche vanop het spelbord. Dit mag wel geen Ra-fiche of godenfiche zijn.

De winnaar

Spelers zonder openliggende zonnen worden gedurende de rest van het tijdperk overgeslagen. Een tijdperk eindigt als alle Ra-velden bezet zijn of als alle zonnen ingezet zijn. De spelers krijgen in de eerste 2 tijdperken punten voor Goden, de meeste farao’s, het aantal Nijlfiches (mits minstens één overstroming), het aantal soorten beschaving en goudfiches.
In het derde tijdperk komen daar nog punten bij voor monumenten en voor de waarde van de zonnen. De speler met in het totaal de meeste punten wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Ra heeft niks te maken met goden of het verre Egypte. Het is een gewoon biedspel, maar dan wel één van zeer hoog niveau. Dit komt omdat je steeds weer je acties moet zien in functie van wat de rij fiches op dit moment te bieden heeft. Je kan wachten tot een rij vol ligt, maar dan wint de speler met de hoogste zon of je kan Ra roepen en de andere spelers tot actie dwingen.
Dat de zonnen voortdurend van speler wisselen is een zeer leuke vondst. Daardoor denk je toch best twee keer na vooraleer je een zon met een hoge waarde inzet. Wie met lage zonnen de derde ronde begint, zal niet veel potten meer breken. Tenzij hij super veel geluk heeft en de Ra-fiches op zich laten wachten, wat weinig waarschijnlijk is, procentueel gezien nemen deze fiches namelijk toe.
Er zijn meerdere manieren waardoor je kan scoren. Soms kunnen de aangeboden fiches op het eerste zicht niet interessant zijn. Maar weet dat veel fiches meer punten opleveren naarmate je er meer van bezit, of naarmate je er meer soorten van bezit. Overigens moet worden gezegd dat op het spelbord de scoremogelijkheden goed zijn afgebeeld. Je kan dus makkelijk het overzicht bewaren.
De fiches, de roempanelen en het spelbord wekken wel een Egyptische sfeer op.
Jammer dat de vakken in de doos werkelijk te klein zijn. Je moet de fiches er echt in proppen en dan nog heb je plaats te weinig. Een buidel kan dit probleem van de baan vegen. Dit is echter wel het enige minpuntje aan dit voortreffelijk spel.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *