Regenwormen – Review

Auteur
Reiner Knizia
Uitgever 999 Games, Zoch Verlag
Aantal spelers 2 tot 7
Spelduur
30 – 45 minuten
Jaar van uitgave 2005
Prijs 12.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.5/10
Links 999 Games
Zoch Verlag
Reiner Knizia
Online spelen

SPELMATERIAAL

Het kleine vierkante speldoosje uit de Jakkie & Bak collectie bevat 16 tegels en 8 dobbelstenen.
De tegels bevatten de waarden vanaf 21 tot en met 36. Hoe hoger het getal hoe meer wormen op de tegel staan.
De dobbelstenen bevatten de waarden 1 tot en met 5 en een worm symbool.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen, eet desnoods uit het bord van je buur.

Voorbereiding

De tegels worden in volgorde in het midden van de tafel gelegd, deze tegels vormen het aanbod of de grill. De startspeler krijgt de dobbelstenen.

Spelverloop

Dobbelen.

Als je aan de beurt bent moet je dobbelen. Na je worp moet je alle dobbelstenen van één waarde opzij leggen. Daarna mag je verder spelen of stoppen.

  • Als je verder speelt gooi je de overgebleven dobbelstenen en weer leg je alle dobbelstenen van één waarde opzij. Deze waarde mag niet gelijk zijn aan de waarde van de dobbelstenen die je bij je vorige beurten al opzij hebt gelegd. Na je eerste beurt spaar je bijvoorbeeld de vieren, daarna de drieën enz…
  • Als je stopt, tel je de waarden van de opzij gelegde dobbelstenen op. Dit getal bepaalt welke tegel je uit het aanbod mag nemen. Om te stoppen moet je minstens één worm opzij gelegd hebben. Een worm heeft waarde 5. (Maar wordt niet met de vijven opzij gelegd.)

Regenwormen pakken.

  • Als je exact het getal gooit van een tegel uit het aanbod, mag je deze tegel nemen en voor jou op tafel leggen. Ligt daar al een tegel, dan leg je de zopas gewonnen tegel daar bovenop.
  • Gooi je exact het getal van een tegel die bij een andere speler op tafel ligt, dan mag je deze tegel stelen. Dit mag alleen als dit de bovenste tegel van zijn stapeltje is.
  • Gooi je het getal van een tegel die onder een andere tegel van een stapeltje ligt, dan mag je een tegel met een lagere waarde uit het aanbod nemen.
  • In alle andere gevallen: je gooit te laag, je gooit maar kan geen dobbelstenen opzij leggen, geen wormen, moet je jouw bovenste tegel terug op de grill leggen en de tegel met de hoogste waarde die nog op de grill ligt, wordt uit het spel genomen.

De winnaar

Als de grill leeg is, stopt het spel. De speler die het meeste wormen heeft verzameld, wint.

 

SPELBEOORDELING

Regenwormen is een luchtig dobbelspelletje met een torenhoge geluksfactor, maar dat is voor dobbelspellen meer dan logisch. Dobbelspellen kunnen daarentegen wel voor spanning en plezier zorgen en daar zorgt Regenwormen voor. Telkens moet je bepalen of je stopt of verder speelt. Hoe langer je speelt, hoe groter de beloning en hoe groter de kans dat je faalt. Natuurlijk speel je verder als je daardoor eventueel een tegel van een andere speler kan stelen. Mislukt de poging, dan moet je in het ergste geval zelfs een eigen tegel terug op de grill leggen. Voor mij is dit de grote kracht van het spel, een leuke variatie op Can’t Stop.

Speciale dank aan Zoch Verlag, zij schonken ons een Duits recensie – exemplaar Heck Meck.

December 2007

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *