Auteur | Rüdiger Dorn |
Uitgever | Queen Games |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur | 30 – 45 minuten |
Jaar van uitgave | 2006 |
Prijs | 15.95€ |
Recensie door | Vandenbogaerde Fabrice |
Score | 7.8/10 |
Links | Queen Games Rüdiger Dorn |
SPELMATERIAAL
De kleine, hoge speldoos bevat 96 terreinplaatjes (24 per speler) en 120 riddersteentjes (30 per speler).
SPELBESPREKING
Inleiding
Vanuit hun kasteel vertrekken de ridders op hun veroveringstochten. Ze trekken door vlakte, bergen en bos op zoek naar interessante plaatsen om zich te vestigen. Hoe ruiger het gebied, hoe meer ridders er moeten achterblijven om het te verdedigen. Maar dan nog kunnen vanuit onverwachte hoek vreemde ridders hen plotseling letterlijk op de kop zitten.
Voorbereiding
Elke speler krijgt de terreinplaatjes en de ridders in zijn kleur. De terreinkaartjes worden naar letter gesorteerd en geschud. Daarna worden ze op elkaar gelegd. Letter E onderaan, daarbovenop D, enz…
Elke speler neemt twee A – kaartjes op handen; 1 kasteel, en 1 naar keuze. De overige twee A – kaartjes vormen samen met de kaartjes van de andere spelers het begin-speelveld.
Spelverloop
De terreinkaartjes tonen één van de vier landschappen (meer, bergen, bos of vlakte), bovendien bevatten sommige terreinkaartjes een dorp, kasteel of stad. De spelers leggen terreinkaartjes aan en proberen met hun ridders de interessantste gebieden te veroveren.
Land ontdekken.
De actieve speler moet in zijn beurt minstens 1 plaatje toevoegen aan het landschap op tafel. Minstens één zijde van het nieuwe plaatje moet grenzen aan een plaatje dat al op tafel ligt. Daarbij mag de maximale grootte van het speelveld niet overschreden worden. (7×7, 9×9 en 10×10 bij 2,3 en 4 spelers)
Na het spelen van een tegel, wordt het bovenste plaatje van de gedekte stapel getrokken. Deze actie mag 3 keer uitgevoerd worden.
Land bezetten.
Telkens een kasteel ingezet wordt, mag een speler 0 tot 5 riddersteentjes op dit kasteel plaatsen. Hij mag dan ook zijn ridders naar aangrenzende plaatjes bewegen.
- Hij moet de ridders horizontaal of verticaal bewegen, zonder van richting te veranderen.
- Er kan niet over een gat gesprongen worden.
- Op ieder plaatje moet een aantal ridders blijven staan om het te bewaken. 1 ridder op vlakte, 2 ridders in het bos, en 3 ridders in de bergen. Meren mogen niet betreden worden.
- Er mogen meerdere ridders blijven staan, maar nooit meer dan 4.
- Op een bos en in de bergen mag je alleen komen als je nog voldoende ridders bezit.
- Ridders worden uitsluitend bewogen als ze worden ingezet, daarna nooit meer!
Land veroveren.
Indien een speler zijn ridders beweegt naar een veld waar al andere ridders aanwezig zijn, dan moet hij zijn ridders bovenop de andere ridders plaatsen. Indien hij daardoor de limiet van 4 per tegel zou overschrijden, mag hij de tegel niet betreden.
De winnaar
Nadat elke speler alle plaatjes heeft gelegd, eindigt het spel. Elke speler krijgt de plaatjes waar hij ridder overwicht heeft. Dit wil zeggen dat zijn ridder daar bovenaan ligt. Elk kasteel levert 1 punt op. Een dorp en een stad leveren respectievelijk 2 en 3 punten op. De speler met de meeste punten zou ik niet graag tegenkomen in het donker.
SPELBEOORDELING
Naast Turbo Taxi, Inka, Buccaneer en Aton is Robber Knights het vijfde spel in de mini reeks van Queen dat ik in handen krijg. Ook dit spel is onderhevig aan de gebruikelijke Queen kwaaltjes: een wat onhandige doos en een verwarrende vertaling, maar dat weet je eigenlijk op voorhand.
Het spel zelf is makkelijk aan te leren, wat ook de bedoeling is van de mini reeks. Toch speelt het spel niet altijd even vlot. Dit komt omdat de keuzes die je moet maken niet altijd evident zijn. Robber Knights biedt namelijk meer tactiek dan wat je na het vluchtig lezen van de spelregels voor mogelijk houdt.
Vooreerst heb je de keuze uit het plaatsen van één tot drie tegels. Als je vlug jouw tegels plaatst, ben je vlug klaar en zullen andere ridders vlug op je kop zitten. Plaats je maar één tegel, dan zijn je mogelijkheden meestal te beperkt.
Daarnaast moet je kiezen waar je jouw tegel legt. Het handig plaatsen van tegels kan ervoor zorgen dat je een tegenstander blokkeert of afremt. Je kan ook handig gebruik maken van de maximale grootte van het speelveld.
Daarbovenop moet je ook telkens kiezen hoeveel ridders je wilt inzetten. Zet je veel ridders in, dan is jouw voorraad ridders vlug verminderd (lees: te vlug). Zet je weinig ridders in, dan gaan andere ridders jou gewoon overdonderen.
In welke richting schuif ik mijn ridders is een vierde overweging die gemaakt moet worden. Deze keuze wordt mede bepaald door het soort terreinkaartjes die in de buurt liggen en door de aanwezigheid van eigen of vreemde ridders.
Als laatste is het ook niet onbelangrijk hoeveel ridders je laat staan. Laat je twee ridders op een bosveld staan, dan kunnen twee vreemde ridders jouw stukje bos nog veroveren. Laat je drie ridders achter op een bosveld, dan blokkeer je die tegel volledig. (Er moeten minstens 2 ridders op een bosveld blijven staan, er staan er al 3 waardoor het totaal meer dan 4 is)
Robber Knights speelt aangenaam met zowel 2,3 als 4 spelers. Ik ben er in ieder geval voor te vinden.
Oktober 2006