Schrille Stille – Review

Auteur
Peter Wichmann
Uitgever Zoch Verlag
Aantal spelers 3 tot 6
Spelduur
60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 31.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.8/10
Links Zoch Verlag
Online spelen

SPELMATERIAAL

De speldoos herbergt;

 • 1 spelbord
 • 1 houten cd-speler
 • 6 cd-sets (1 per kleur)
 • 42 bandkaarten.
 • 48 – en + chips
 • 12 tipchips (2 per kleur)
 • 6 scorestenen (1 per kleur)
 • 14 plaatsmarkeerders genummerd van 1 tot en met 14
 • 1 zwarte buidel

Het spelmateriaal is prachtig en duurzaam.

SPELBESPREKING

Inleiding

In de hitparade doen verschillende rockgroepen hun intrede. Als platenbaas probeer je de grootste stijger en de nieuwe nummer 1 te voorspellen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat groepen die jouw eigen label vertegenwoordigen het goed doen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd. De + en – chips worden in de buidel gestopt. De bandkaarten worden goed geschud en de cd – speler wordt aan de DJ (één van de spelers) gegeven.
In het begin van het spel worden de labels verdeeld. Neem een bandkaart en leg deze op plaats 14. Op de bandkaarten staan 1 of meerdere kleuren van de verschillende labels. Als een speler interesse heeft in een kleur roept hij die kleur. Daarna krijgt hij de cd en de tipstenen in die kleur. Dit gaat zo verder tot elke speler een kleur bezit. Overgebleven labels worden binnen handbereik gelegd.
De bandkaarten.

Spelverloop

Tipstenen en chips inzetten.

Elke speler trekt 7 chips uit de zak. Deze bevatten waarden van -4 tot +4. Kies 5 van de 7 chips en vul daarmee je eigen cd. Wil je bijvoorbeeld dat de band op nr 7 stijgt, dan kun je in gat 7 van de cd een +3 leggen. Zet ook je twee tipstenen in. De ene (met zwarte stip) duidt de nummer 1 aan, de andere de sterkste stijger.
De DJ stopt de gevulde cd’s in de cd-speler en bekijkt nu plaats per plaats de resultaten.
De cd van het blauwe label met chips en groene (= verkeerde kleur natuurlijk) tipstenen.

Cd’s evalueren!

De cd-speler zit zo in elkaar dat je per plaats in de hitparade de ingezette chips kunt zien. Is de som van die chips positief, dan stijgt de band. Is de som negatief, dan daalt de band. De grootte van het getal geeft aan hoeveel de band stijgt of daalt. Op deze manier wordt de hitparade opnieuw samengesteld. Tipstenen van de spelers worden op de bandkaart gelegd waarvoor ze hebben gestemd. Let er wel op dat de plaatsmarkeerders op de bandkaarten blijven liggen omdat je moet weten van welke plaats de band komt.
De cd-speler wordt eerst gevuld met de fiches van de spelers. Daarna komt de afdekplaat er op en worden de plaatsen 1 voor 1 afgelopen. Draai je de speler naar 14, dan komen alle fiches van de spelers die op plaats 14 gestemd hebben uit de speler.

Punten?

 • De band op de eerste plaats ontvangt 6 punten. De volgende bands ontvangen respectievelijk 5, 4, 3, 2 en 1 punt. De punten gaan naar de labels (= spelers) die de kleur van de band vertegenwoordigen.
 • Heb je de nummer 1 juist aangeduid, dan ontvang je 5 punten.
 • Je scoort evenveel + of – punten als het aantal plaatsen dat de band met jouw tipsteen ‘snelste stijger’ stijgt of daalt.
 • Een band die uit de lijst verdwijnt vermindert de score met 2 punten.
 • De bands op plaatsen 11, 12, 13 en 14 zorgen ook voor 2 minpunten als hun positie verslechterd is.

Nieuwe ronde.

 • De scores worden aangeduid met een scorepion op het spelbord. De hitlijst wordt terug aangevuld tot er 14 bands aanwezig zijn en de plaatsmarkeerders worden terug op hun plaats gelegd.
  De chips worden terug in de buidel gestopt en de spelers krijgen hun cd terug.
 • Als de 30 of de 50 punten voor de eerste keer overschreden wordt, verdwijnen de eerste 3 bands uit de hitparade. De overgebleven bands schuiven 3 plaatsen op en de hitparade wordt aangevuld met nieuwe bands.
 • Na de puntenverdeling mag je een labelwissel (= veranderen van kleur) uitvoeren. Dit kan natuurlijk alleen als er vrije labels zijn (= minder dan 6 spelers). Een labelwissel kost 5 punten. De speler met het minste punten krijgt altijd voorrang.

De winnaar

Het spel stopt als tenminste één speler 70 punten of meer behaalt. De speler met het meeste punten wint.

 

SPELBEOORDELING

Schrille Stille is niet het soort spel dat je 2, 3 keer na elkaar wilt spelen. Niet omdat het verschrikkelijk saai is, maar gewoon omdat de tijdsduur van dit luchtige spel iets te hoog ligt. Dit spel speel je vooral voor de sfeer, niet om tactische superioriteit te bewijzen. Het heeft dan ook niet veel zin om minutenlang na te denken op welke band je zult stemmen. Je kan het gebeuren een klein beetje inschatten, maar het is onmogelijk om de uitkomst te bepalen. Dit geldt nog sterker bij meer spelers.
Geen tactische mogelijkheden, weinig invloed op het spelgebeuren,… Wat blijft dan over? Een leutige, luchtige, amusante avondvuller voor jong en oud zou ik zeggen. Bovendien is het spelmateriaal prachtig, je moet het eens gezien hebben.

Februari 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *