Search For Gnomes – Review

speldoos Auteur Jurgen Spreutels
Uitgever Simployt Games
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2012
Prijs 15.00€
Recensie door Peter Van Vooren
Score 7.0/10
   

SPELVERLOOP

In de stevige speldoos zitten 25 bostegels, 20 opdrachttegels en de spelregels in het Engels, Frans en Nederlands. Op de bostegels staan een aantal kabouters. Deze kabouters hebben rode, gele of blauwe mutsen. Bij de start van het spel worden deze tegels in een vierkant van 5 op 5 open in het midden van de tafel gelegd.
bostegels
Nadat elke speler de tegels heeft bekeken, worden ze gedekt omgedraaid. De startspeler trekt de eerste opdrachttegel en probeert zijn opdracht tot een goed einde te brengen. Hij probeert de kabouters terug te vinden die op zijn opdrachttegel staan. Op de opdrachttegel staat ook hoeveel tegels maximum omgedraaid mogen worden. Een geslaagde opdracht levert punten op. Omgedraaide bostegels worden uit het spel verwijderd.
opdrachten
Om beurt krijgt elke speler de kans om een opdracht te vervullen. Daarna start een biedronde. De startspeler biedt als eerste op het aantal rode kabouters dat hij denkt terug te kunnen vinden in de nog resterende bostegels. Om beurt mogen de andere spelers het het bod verhogen of passen. De speler met het hoogste bod probeert het exact geboden aantal aan rode kabouters om te draaien. Daarin slagen, levert 3 punten op. Een mislukking levert 1 minpunt per gedraaide bostegel op.

De biedronde bestaat in een aantal variaties, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad of de leeftijd van de deelnemers.

  • Eenvoudig: (voor jonge kinderen of mensen met slecht geheugen 😉
    Je draait om beurt de landschapstegels om. Zolang je enkel rode kabouters omdraait, mag je blijven omdraaien. Staat er een gele of blauwe kabouter op de tegel is de volgende speler aan de beurt. Je speelt verder tot alle tegels zijn omgedraaid. Per tegel verdien je één extra punt.
  • Gewoon: zie boven.
  • Moeilijk: de startspeler biedt eveneens op het aantal rode kabouters dat hij kan omdraaien. Staat er op de laatst omgedraaide opdrachttegel een gele (of blauwe) kabouter, dan mag geen enkele bostegel met een gele (of blauwe) kabouter omgedraaid worden om het geboden aantal rode kabouters te bereiken.

MIJN GEDACHT

De stevige tegels en dito speldoosje samen met de eenvoudige en kleurrijke kabouters spreken onmiddellijk aan. Search for Gnomes is zo simpel dat je direct kunt spelen, het ideale familiespel dus! Op de speldoos zie je 8+ staan, maar iedereen die kan tellen kan meespelen.
Natuurlijk blijft dit een memoriespel, maar de biedronde zorgt voor een toffe dimensie. De aandacht blijven vasthouden, blijkt zeer moeilijk. Dit is zeker het geval als je meerdere ronden speelt.
Search for Gnomes is een ideaal opwarmertje. Door het memoriseren is het voor velen niet als afsluiter bestemd 😉
Bij veel scholen zie ik het na een demonstratie op de planken verschijnen. Ik kan Jurgen enkel proficiat wensen met zijn ontwerp. Voor de echte spellenfreaks is dit misschien te licht, maar als familiespel raad ik het zonder blozen aan.

Januari 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *