Sobek – Review

Auteur
Bruno Cathala
Uitgever GameWorks
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 18.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links GameWorks
Bruno Cathala

SPELMATERIAAL

Het kleine speldoosje bevat een handige inlay waarin 54 goederenkaarten, 9 karakterkaarten, 4 pionnen, 4 corruptietegels en 12 gebeurtenistegels perfect passen. Het geheel wordt afgedekt met 3 spelregelboekjes, die voldoen als je Frans, Duits of Engels begrijpt.

SPELBESPREKING

Inleiding

Een tempel voor Sobek is in volle opbouw. De markt bloeit als nooit tevoren. Handelsschepen voeren via de Nijl verschillende handelsgoederen aan. De spelers begeven zich op de markt en proberen zoveel mogelijk geld uit dit gebeuren te slaan. Daarbij schuwen ze het donkere pad van de corruptie niet.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel, geef elke speler een pion en een corruptietegel.
Schud de 12 gebeurtenisfiches en leg er 5 gedekt onder het spelbord.
Schud de 9 goederenkaarten met de groene achtergrond en geef er 2 aan elke speler.
Schud de overige kaarten en leg de stapel gedekt naast het spelbord.
Leg 9 kaarten van links naar rechts onder het spelbord. Goederenkaarten worden open gelegd, karakterkaarten gesloten.

Spelverloop

De spelers proberen zoveel mogelijk punten (= geld) te verzamelen door combinaties van goederen uit te spelen. Er worden 3 ronden gespeeld. Elke ronde voeren de spelers om beurt 1 actie uit, ze blijven dit doen tot de laatste kaart van het laatste aanbod getrokken wordt.

3 mogelijke acties.

Als je aan de beurt bent kies je één van onderstaande mogelijkheden.

  • Kopen op de markt : Neem één kaart uit het aanbod. Het aanbod bestaat altijd uit de 4 kaarten die het dichtst bij de markt liggen. De eerste kaart nemen, heeft geen gevolgen. Kies je echter de 2de, 3de of 4de kaart, dan moet je alle overgeslagen kaarten onder jouw corruptietegel stoppen.
  • Corruptie: leg een karakterkaart uit je hand op de aflegstapel en voer zijn speciale eigenschap uit. Op die manier verkrijg je extra kaarten, kan je jouw corruptiestapel verminderen, steel je kaarten van jouw tegenstrevers of kan je hen dwingen kaarten af te leggen.
  • Verkoop goederen: leg tenminste 3 goederenkaarten van hetzelfde type (= een set) open op tafel. Daarna mag je één van de beschikbare gebeurtenistegels kiezen en gebruiken. Gebeurtenissen kunnen positieve en negatieve eigenschappen hebben. Je kiest zelf op welke speler de gebeurtenis toegepast wordt.

Verschillende kaarten.

Er zijn 7 verschillende soorten goederen. Soms komen op goederenkaarten gouden scarabeeën voor, die zijn belangrijk omdat ze centen opleveren. Amuletten zijn eigenlijk jokers.
Er zijn 7 verschillende karakters. Karakters kunnen ook als goederenkaart gespeeld worden.

De winnaar

Als je de laatste kaart neemt, moet je 9 nieuwe kaarten van de stapel onder het spelbord leggen. Is die stapel met kaarten op, dan eindigt de ronde met het trekken van de laatste kaart. Spelers die nog sets op handen hebben mogen die horizontaal op tafel leggen. Kaarten die niet meer afgelegd kunnen worden, verdwijnen onder de corruptietegel. Daarna tellen alle spelers hun score. Voor elke goederensoort moet je het aantal scarabeeën vermenigvuldigen met het aantal kaarten. Van horizontale sets worden de scarabeeën opgeteld.
De spelers duiden hun score met hun pion aan op het spelbord. De speler met het meeste kaarten onder zijn corruptietegel wordt gestraft. Voor elke 10 punten die hij zopas heeft gehaald, moet zijn pion 1 sectie terugkeren. Dit wil zeggen tot het vakje met met het zelfde symbool als het symbool waarop hij zopas terechtgekomen was.

Het spelbord met de verschillende symbolen.

Voorbeeld van een telling: graan levert 1 punt op ivoor 9 en runderen 6

 

SPELBEOORDELING

Sobek is een vlot kaartspel waarin de spelers een aantal keuzes moeten maken. Bij het trekken van een kaart moet je met drie zaken rekening houden.

  • Wat kan ik met de kaart doen?
  • Hoeveel kaarten komen er onder mijn corruptietegel te liggen?
  • Welke kaarten zijn er nu beschikbaar voor de volgende speler?

Verder is ook timing heel belangrijk. Als je een set direct uitspeelt, mag je een bonusfiche kiezen. De set levert in dit geval hoogst waarschijnlijk minder punten op. Als je een set wat langer op handen houdt omdat je er nog extra kaarten wilt aan toevoegen, verhoogt de kans dat je een bonusfiche mist of dat je door een actie van een tegenspeler kaarten verliest. Spelers die hun sets te lang op handen houden, lopen daarbovenop het risico dat ze die niet meer allemaal kunnen uitspelen, een ronde kan namelijk snel voorbij zijn als spelers een paar keer de vierde kaart uit het aanbod nemen. Als er al veel kaarten onder je corruptietegel liggen, kan dit zelfs een goede tactiek zijn.
Natuurlijk is er ook een flinke portie geluk mee gemoeid, maar voor een spelletje dat amper een half uurtje duurt, vind ik dat niet storend.
Ook de uitvoering van Sobek vind ik geslaagd. De kaarten zijn duidelijk en mooi, het speldoosje bevat een handige inlay.

December 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *