Splendor – Review

speldoos Auteur Marc André
Uitgever Space Cowboys
Aantal spelers 2 – 4
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 24.90€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.8/10

Kort gesteld

Bij de start van het spel wordt een aanbod open op tafel gelegd. Ook de edelsteenfiches worden binnen bereik op tafel gelegd. Hieronder het voorbeeld bij vier spelers.
start
foto boardgamegeek provided by publisher

Spelers verzamelen fiches (edelstenen) om kaarten te kopen. Naast een bonus leveren sommige kaarten ook punten op. Wie verzamelt het meeste punten?
In je beurt kies je één van 4 mogelijke acties:

  • Pak juist 3 verschillende fiches uit de voorraad (geen gouden).
  • Neem 2 dezelfde fiches uit de voorraad (kan alleen als er minstens 4 dezelfde liggen).
  • Neem een kaart uit het aanbod op handen, ontvang een gouden fiche (indien voorradig).
  • koop een kaart en leg ze in je eigen speelveld. Koop een kaart rechtstreeks uit het aanbod of koop een eigen handkaart.

Na elke beurt wordt het aanbod aangevuld. De kosten voor een kaart staan links onderaan. Het aantal punten dat een kaart oplevert, links bovenaan. Rechts bovenaan staat een edelsteen afgebeeld. Die mag je bij een volgende aankoop in vermindering brengen. Op die manier kan je steeds duurdere kaarten aankopen.
Er zijn drie niveaus
niveau1niveau 2niveau3

In het aanbod liggen ook een aantal edelen. De eerste speler die aan de voorwaarden van een edele voldoet, mag hem in zijn speelveld leggen. Een edele levert 3 of 4 punten op.

Het spel eindigt na de ronde waarin een speler een score van minstens 15 punten bereikt. Wie dan het meeste punten heeft, wint.

Oordeel

Splendor is gigantisch makkelijk aan te leren en te spelen. Bovendien duurt een partijtje niet veel langer dan 20 minuten. Mijn vrouw en ik spelen het zelfs binnen het kwartier. Vandaar dat [sbs_product_link id=”9200000028227334″]Splendor[/sbs_product_link] het etiket ‘vuller’ opgekleefd krijgt.
De kwaliteit van het spelmateriaal is prima. Vooral de fiches vind ik fantastisch. Als die voor mij liggen, moet ik er wel mee kletteren. (Dit helaas tot grote ergernis van mijn medespelers.) Dat alles mooi in de doos past, verdient eveneens een extra plus.

Er zijn natuurlijk altijd spelers die zich zorgen maken over de prijs van een spel. Moet Splendor wel in zo’n oversized doos zitten? Zou een gewone doos met eenvoudige fiches de prijs niet gevoelig drukken?
Het is en blijft een zinloze discussie maar ik ben in elk geval blij met de uitvoering en vind het niet erg om daarvoor enkele eurootjes meer op de toonbank te leggen.
Dikwijls zijn het ook diegene met een gsm van meer dan 500€ die zich daar zorgen over maken. Misschien moeten zij wachten op de reisversie, het zou me niks verbazen als die er komt.

Wat thema en spel met elkaar te maken hebben, moet ik nog uitzoeken. Ik stoor mij er niet aan zolang ik mij amuseer en dat doe ik met Splendor eigenlijk wel. Het vreemde daaraan is dat Splendor eigenlijk niet echt uitdaagt. Van in het begin is het mij vrij duidelijk wat ik wil, moet en ga doen. Het leverde mij tot nog toe telkens de overwinning op. Ik weet wat ik wil en wat de anderen doen, daar trek ik mij weinig tot niks van aan. In die zin vind ik Splendor een vrij solitair gebeuren.
Niet elke kaart is even duur en soms heb je geluk dat een kaart die net gedraaid wordt, volledig in jouw kraam past. Iets wat eigen is aan dit type spellen en iets wat in het geval van Splendor niet stoort.
Speltechnisch en wat uitdaging betreft, vind ik Splendor niet echt een hoogvlieger. Maar, het heeft iets verslavends. Wat het is, daar ben ik niet zeker van: het sneeuwbaleffect? De smaak van de overwinning? Het gevoel dat wat je bedacht ook werkelijk klopt?
Splendor werkt prima met 2, 3 en 4 spelers maar mijn voorkeur gaat toch uit naar een spel met 2. Dit zit morgen zeker in onze reiskoffer. In een spel met twee laat ik de limiet van 10 fiches per speler wel voor wat ze is. Ik heb het gevoel dat er daardoor iets meer ruimte voor strategie is.
Ter volledigheid: het spelmateriaal is volledig taalonafhankelijk. De spelregels zijn er in het Nederlands, Duits, Frans, Spaans en Engels.

Juli 2014

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *