Torres – Review

Auteur M. Kiesling, W. Kramer
Uitgever Rio Grande Games
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 – 90 minuten
Jaar van uitgave 2005 nieuwe uitgave, 1999 oude uitgave
Prijs 40.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.0/10
Links Rio Grande Games
Wolfgang Kramer
Michael Kiesling
Online spelen
Bijzonderheden Winnaar Spiel des Jahres 2000
Gamers Magazine Game of the Year 2000

SPELMATERIAAL

De grote speldoos bevat naast het spelbord ook nog 92 bouwstenen, 24 ridders (6 per kleur), 4 waarderingsstenen (1 per kleur), 1 koning, 40 actiekaarten (10 per kleur), 4 codex-kaarten, 3 fase-kaarten, 8 meesterkaarten en 1 koning.
Het materiaal is verzorgd en oogt prachtig.

SPELBESPREKING

Inleiding

In het oude Castilië ontstaan worden verschillende burchten gebouwd. Aan deze burchten wordt steeds verdergewerkt, zodat na verloop van tijd steeds grotere en hogere burchten het landschap bezetten. Het bezit van deze burchten betekent dan ook macht. 4 verschillende ridderordes doen er dan ook alles aan om deze burchten in te palmen.
De spelers zijn niet alleen verantwoordelijk voor de bouw van de burchten, ze moeten ook hun ridders zo verstandig mogelijk inzetten.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Op elk vak met een burcht wordt een bouwsteen geplaatst.
Elke speler kiest een kleur en ontvangt de waarderingssteen, de ridders en de actiekaarten in zijn kleur. De actiekaarten worden geschud en voor de spelers gelegd. Elke speler ontvangt ook een codex-kaart, dit is eigenlijk een samenvattingskaart.
Afhankelijk van het aantal spelers wordt de juiste fase-kaart opengedraaid. De spelers ontvangen evenveel torens (een toren bestaat uit meerdere bouwstenen) als de fase-kaart aangeeft.
Als laatste zetten de spelers elk één ridder op een bouwsteen naar keuze. De laatste speler mag ook de koning plaatsen.

Spelverloop

Op het spelbord staan aanvankelijk 8 bouwstenen. In hun beurt moeten de spelers bij of op één van die bouwstenen, bouwstenen uit hun eigen voorraad plaatsen. Zo ontstaan steeds groter wordende burchten met meerdere verdiepingen. Door ridders op deze torens te plaatsen kan men punten verdienen.
Een speler die aan de beurt is, krijgt 5 actiepunten die hij/zij kan verdelen over verschillende acties.

Ridders inzetten.

Voor 2 actiepunten mag een speler een ridder inzetten. Deze ridder moet op een vrij veld naast een eigen ridder geplaatst worden. Ridders mogen ook op torens gezet worden. Een nieuwe ridder mag echter nooit hoger gezet worden dan de ridder die reeds aanwezig is.

Ridders verplaatsen.

Ridders kunnen horizontaal en verticaal bewegen. Daarbij mogen ze maximum 1 verdieping stijgen. Ridders kunnen ook niet over andere ridders lopen. Verplaatsen kost 1 actiepunt per veld.
Ridders kunnen ook door burchten wandelen. Dat wil zeggen dat een ridder door een gat in een toren de burcht betreedt en door een ander gat in een toren de burcht terug verlaat. Dit kost eveneens één actiepunt.

Torens inzetten.

In het begin van een fase bezitten de spelers een aantal torens die uit meerdere bouwstenen bestaan. In een spel met 4 spelers bijvoorbeeld starten de spelers met 4 torens van 2 bouwstenen. Het aantal torens geeft aan hoeveel beurten een speler in een fase (nog) heeft. Een speler mag de bouwstenen van maximaal één toren aan het spel toevoegen. Hij kan daarmee het grondvlak van de burchten vergroten of de torens van de burchten verhogen. Indien een speler beslist niet alle bouwstenen te gebruiken, moet hij de niet gebruikte bouwstenen verdelen over de torens die nog voor hem staan. Op deze manier kan een speler in een volgende beurt over meer dan 2 bouwstenen beschikken. Een burcht kan nooit horizontaal of verticaal aan een andere burcht grenzen. Een burcht kan ook nooit hoger zijn dan de grootte van zijn grondvlak. Per geplaatste bouwsteen moet één actiepunt ingeleverd worden.

Actiekaarten kopen.

Voor één actiepunt per kaart kunnen maximum 2 kaarten per beurt gekocht worden. Net gekochte kaarten mogen niet direct ingezet worden.

Actiekaarten spelen.

Deze kosteloze actie kan slechts één keer per beurt uitgevoerd worden. De kaart wordt afgelegd en uitgevoerd, daarna verdwijnt ze uit het spel. Actiekaarten leveren allerhande voordelen op zoals verplaatsingen voor ridders, bouwstenen onder ridders plaatsen, diagonaal verplaatsen, meer dan 5 actiepunten ter beschikking hebben, over een vreemde ridder springen, enz…
Elke speler beschikt over dezelfde actiekaarten.

Vooruitgaan op het waarderingsspoor.

Dit kost 1 actiepunt per veld. Eindig je op een bezet veld, dan mag je kosteloos naar het eerst volgende vrije veld verdergaan.

De winnaar

Op het einde van elke fase volgt een telling. Elke burcht waarin je een ridder bezit, levert punten op. Je krijgt evenveel punten als de verdieping waarop je (hoogste) ridder staat, vermenigvuldigd met het aantal velden in het grondvlak van die burcht. De koningsburcht levert extra punten op als je ridder op een welbepaalde verdieping staat. Na een waardering mag de speler met de minste punten de koning verplaatsen. Na de waardering van de derde fase is de winnaar bekend.

 

SPELBEOORDELING

Torres is een prachtig spel dat vrijwel in alle uithoeken van de wereld gesmaakt wordt. De combinatie van actiepunten die willekeurig over acties verdeeld kunnen worden is het handelsmerk van Kramer en Kiesling en blijkt ook hier een schot in de roos. (Denk maar aan Java, Mexica en Tikal.)
In torres moeten de spelers goed overwegen wat zij met hun actiepunten gaan ondernemen. Het uitbouwen van een burcht is alleen maar verstandig als je er zelf met een ridder kan van profiteren. Ridders op verschillende plaatsen verhogen de bewegingsvrijheid. Die bewegingsvrijheid is uiterst belangrijk als je wil meeprofiteren van burchten die door andere spelers gebouwd werden.
De actiekaarten zijn enorm belangrijk als je verrassend uit de hoek wil komen of als je andere spelers een loer wilt draaien. Zorg ervoor dat je er altijd minstens één op handen hebt.
De spelregels zijn niet altijd even duidelijk en verschillende talen leveren meestal verschillende interpretaties op. Nu ja, het belangrijkste is dat de spelers onderling overeenkomen. In dit geval kan torres zeker en vast voor een aangename avond zorgen.

Novrmber 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *