Tzaar – Review

Auteur Kris Burm
Uitgever Smart Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 24.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.2/10
Links Don & Co
Smart
Kris Burm
Online spelen (gamerznet)
Online spelen (boardspace)
Bijzonderheden Aanbevolen Spiel des Jahres 2008
Genomineerd Nederlandse Spellenprijs 2008
Winnaar spel van het jaar Games Magazine 2009
Winnaar spel van het jaar Games 100 2009

SPELMATERIAAL

De speldoos bevat 1 spelbord 30 witte stukken en 30 zwarte stukken.

SPELBESPREKING

Inleiding

Probeer zoveel mogelijk stukken van de tegenstander te slaan, vergeet echter niet te versterken of de vuist komt dubbel zo hard terug! Jezelf versterken of de tegenstander verzwakken, aan u de keuze!

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd en alle stukken worden willekeurig op het bord geplaatst. De snijpunten van de lijnen op het bord zijn de speelvelden. Al deze velden zijn in het begin van het spel bezet.
De beginopstelling voor startende spelers.

Spelverloop

De spelers starten het spel elk met 30 stukken. Er zijn 3 soorten stukken: Tzaars (6), Tzarra’s (9) en Totts (15). Wie aan de beurt is, moet eerst een stuk slaan en mag daarna nog een slaan, versterken of passen.

Stukken slaan.

Als je met een stuk op een stuk van de tegenstander spring, wordt het stuk van de tegenstander uit het spel genomen. Dit heet slaan. Je mag slaan door een stuk in een rechte lijn over één of meerdere vrije velden te verplaatsen. Je mag nooit over andere stukken of over het centrum van het bord springen.
Bij het slaan is er geen verschil tussen Tzaars, Tzarra’s en Totts. Elk stuk kan elk ander stuk slaan op voorwaarde dat het minstens even sterk (= hoog) is. Wil je een stapel van 3 slaan, dan moet jouw stapel ook minstens 3 hoog zijn.

Versterken.

Om te versterken heb je exact dezelfde mogelijkheden als bij het slaan. Het enige verschil is dat je nu op een eigen stuk springt waardoor een stapel ontstaat. Je mag met stukken op stapels, stapels op stukken en zelfs met stapels op stapels springen om te versterken. Het bovenste stuk van een stapel bepaalt of de stapel een Tzaar, Tzarra of Tott is. Spring je met een Tott op een Tzaar, dan telt alleen de Tott nog bijvoorbeeld.

De winnaar

Je kan dit spel op twee manieren winnen.

  1. Zorg ervoor dat jouw tegenstander geen stuk kan slaan als hij aan de beurt is.
  2. Sla de laatste Tott, Tzarra of Tzaar van jouw tegenstander.

 

SPELBEOORDELING

Tzaar is het laatste spel dat ontworpen werd in functie van Project GIPF. Het vervangt daarin Tamsk. Dat Kris Burm een kei is in het ontwerpen van abrstacte spellen voor 2, bewees hij eerder al met Gipf, Tamsk, Zertz, Dvonn en Yinsh. Dat ook Tzaar prima werkt, is bijna een logisch gevolg. Bij Tzaar geldt het principe oefening baart kunst. De eerste keer heb je het misschien nog niet direct door maar dit spel biedt vrij veel mogelijkheden. Tzaar is veel meer dan slaan en versterken. Hoe je versterkt, waar je versterkt, waar je slaat, wie je slaat en waarmee je slaat… alles is belangrijk. Vergeet ook niet dat je door bepaalde stukken weg te nemen (door te versterken of te slaan) de tegenstander een kans tot slaan kan ontnemen. Een beginner vormt dan ook geen partij voor een geoefend speler. Wat mij betreft is Tzaar met kleine voorspring de topper uit de reeks. Niet dat dit iets wil zeggen want iedereen die deze spellen kent, heeft wel een andere favoriet. Ik verkies Tams en Tzaar, mijn broer zweert bij Zertz en Yinsh terwijl mijn vrouw dan weer Dvonn en Gipf verkiest. Voor elk wat wils dus.

December 2008

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *