Union Pacific – Review

Auteur Alan R. Moon
Uitgever 999 Games
Aantal spelers 2 tot 6
Spelduur 90 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 29.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 8.7/10
Links 999 Games
Alan R. Moon
Bijzonderheden Winnaar Meeples’ Choice Award 1999

SPELMATERIAAL

In de handige opbergdoos bevinden zich 131 locomotieven in 10 kleuren, 98 aandelen in 10 kleuren, 20 Union Pacific aandelen, 6 overzichtskaarten, 40 spoorkaarten en 150 bankbiljetten. Het spelbord bedekt het geheel.

SPELBESPREKING

Inleiding

Enkele aandeelhouders bouwen aan het Amerikaanse spoorwegennet. Samen bouwen ze de verbindingen tussen de verschillende steden maar elk proberen ze zoveel mogelijk aandelen van de interessantste maatschappijen in het bezit te krijgen. Want aandelen leveren uiteindelijk geld op.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden gelegd en op elke startplaats wordt een bijhorend treintje geplaatst. Elke speler krijgt één overzichtskaart, 1 aandeel van de union, 4 andere aandelen en 3 spoorkaarten. De bovenste vier aandelen worden open naast het spelbord gelegd. De andere aandelen worden geschud en op welbepaalde plaatsen komen telling-kaarten. De spelers kiezen één van hun aandelen en investeren daarmee in een spoorlijn.

Spelverloop

Wie aan de beurt is moet eerst een spoorkaart trekken. Daarna mag hij uit twee acties kiezen: bouwen of investeren.

Bouwen.

De speler kiest een spoorkaart en een passende locomotief. Hij zet de locomotief op het spelbord. Er gelden volgende regels:

  • De spoorsoort op het bord moet overeenkomen met de spoorsoort op de uitgespeelde spoorkaart.
  • De maatschappij mag op deze spoorsoort rijden. (Niet elke maatschappij mag zomaar overal rijden.)
  • Op de spoorlijn moet nog plaats zijn en mag nog geen locomotief van die maatschappij aanwezig zijn.
  • De gekozen spoorlijn moet in verbinding staan met het startstation van de gekozen maatschappij.

Na het plaatsen van de locomotief mag de speler een aandeel kiezen.

Investeren.

De speler legt 1 of meer aandelen van dezelfde maatschappij open voor zich. De speler kan ook maximum 2 aandelen van verschillende maatschappijen openleggen. Daarna legt hij een spoorkaart af.

Tellingen.

Telkens er een telling uit de aandelen tevoorschijn komt wordt per maatschappij gekeken wie de meeste aandelen van die maatschappij open voor zich liggen heeft. De speler met de meeste aandelen krijgt de waarde van de maatschappij in geld uitgekeerd, de tweede in rang krijgt de helft daarvan. Er wordt naar beneden afgerond. Wie alleen aandelen bezit krijgt het geld van de eerste en de tweede rang. Bij gelijk stand wordt het geld gedeeld. De Union pacific heeft een eigen waarde die stijgt per telling, de andere stations zijn even veel waard als het aantal locomotieven op het bord + het startstation.

In onderstaand voorbeeld is de waarde van de zwarte maatschappij 5 miljoen.

De winnaar

Wie na de vierde uitkering het meeste geld bezit, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Union Pacific is een leuk, onderhoudend spel met de nodige dosis spanning. Deze spanning wordt vooral gecreëerd door de timing van de tellingen. Je weet nooit precies wanneer een telling plaats vindt, waardoor je telkens twijfelt tussen investeren en bouwen. Wie investeert kan namelijk geen aandelen bij verdienen. Hoe meer aandelen je in één keer uitlegt hoe beter. Maar als je te lang wacht, zou je wel eens met lege handen kunnen overblijven. Ook de aandelen van de Union Pacific zijn zeker de moeite. De samenvattingskaart maakt het spelen van het spel veel aangenamer en gemakkelijker. Er zit natuurlijk ook wat geluk in, maar dat is zeker niet storend.

Het samenvattingskaartje toont de naam en de kleur van de maatschappij, het aantal aandelen en treinen van die maatschappij en het spoorwegennetwerk waarop de maatschappij mag rijden.

September 2006

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *