Valley Of The Kings – Review

speldoos Auteur Tom Cleaver
Uitgever AEG
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 45 minuten
Jaar van uitgave 2014
Prijs 17,95 €
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.6/10
Links AEG
   

IMPRESSIE

In de doos.
in de doos
spelmateriaal.
spelmateriaal
Start het spel (2 spelers).
start bij 2 spelers
Startset voor elke speler.
startset
Te verzamelen sets.
verschillende sets
28 punten.
punten

OORDEEL

Valley of the Kings is een deckbuilder waarbij je kaarten op 3 manieren kunt gebruiken: ofwel gebruik je de actie van de kaart, ofwel gebruik je de goudwaarde ervan om nieuwe kaarten te kopen ofwel leg je ze in jouw tombe zodat de kaart op het einde van het spel punten oplevert. In de eerste twee gevallen komt de kaart terug in jouw deck terecht. In het laatste geval verdwijnt de kaart uit jouw deck. Timing is waar het om draait in Valley of the Kings. Kaarten die veel goud opleveren of een krachtige actie bezitten, leveren meestal ook meer punten op. Je moet dat goud of de actie dus ooit opgeven als je ook punten wilt scoren. Als je daar te lang mee wacht, zal heel wat waardevols de tombe niet breiken.
Waar Valley of the Kings – ten opzichte van andere deckbuilders, in afwijkt, is dat het uitermate interessant is om jouw deck klein te houden. Wie dat niet doet, verdrinkt in zijn eigen kaartenweelde. De piramide is zo opgebouwd dat kaarten steeds duurder worden. Als je comfortabel wilt shoppen, moet je kaarten met een goudwaarde van 1 vrij snel in de tombe leggen. Aangezien je maar 1 kaart per beurt mag afleggen, start je daar best direct mee. Dat zorgt er voor dat Valley of the Kings vrij repetitief is: kaart kopen, kaart in de tombe enz…
Een goed deck bestaat meestal uit 10 tot 15 kaarten en je start elke beurt met 5 kaarten op handen, er wordt dus wat afgeschud in Valley of the Kings.
Het verzamelen van sets in de tombe wordt beloond. Eén enkele kaart levert 1 punt op, twee kaarten van dezelfde set 4, 3 kaarten 9 enz… De grootste set bevat 7 kaarten en kan dus 49 punten opleveren. Dit puntensysteem bepaalt sterk hoe je speelt en dat vind ik jammer. Een vierde, vijfde of zede kaart van dezelfde set levert zoveel punten op dat je ze wel moet kopen en achteraf in je tombe leggen. Ook al zou je liever een andere kaart kopen. Als je de eerste drie kaarten van een set bezit, is het wel duidelijk wat je de volgende beurten moet doen/proberen.
Het speleinde van Valley of the Kings vind ik net iets te lang duren. Wat mij betreft zou het mogen stoppen na de ronde waarin de laatste kaart getrokken wordt en niet na de ronde waarin de piramide leeg is.
Valley of the Kings vat ik samen als een originele variatie op het “deckbuilden”. Het speelt vlot maar naar mijn smaak iets te repetitief. Het optimaliseren van jouw deck is een leuke oefening maar door het puntensysteem is de vrijheid daarin minder groot dan ik wens. In het thema kan ik mij vinden en de kwaliteit van het spelmateriaal is goed. Valley of the Kings heeft mij niet overdonderd maar de korte spelduur, de eenvoud en de originele insteek zijn voldoende om het af en toe op tafel te leggen.

Mei 2015

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *