Wapi – Review

Auteur
Reiner Knizia
Uitgever Tactic
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
30 minuten
Jaar van uitgave 2003
Prijs 19.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 1.5/10
Links Reiner Knizia
Bijzonderheden Winnaar Grand Prix du Jouet in 2003. Best Strategie Game???

SPELMATERIAAL

De speldoos – die veel de groot is voor het aanwezige spelmateriaal – bevat een spelbord uit 6 delen, 15 totempalen (3 per kleur), 72 fiches en een buidel.

SPELBESPREKING

Inleiding

Wapi betekent de ‘gelukkige’. Gelukkig omdat de winnaar het grootste deel van de zilverschat heeft bemachtigd. Gelukkig staat dit in de spelregels aangegeven. Ik zou eerder denken dat Wapi ‘oersaai’ betekent.

Voorbereiding

Puzzel het spelbord in elkaar en geef elke speler 3 totems. De fiches worden in de buidel gestopt.

Spelverloop

Het spelbord toont 6 mijnen. Elke main biedt plaats aan 5 zilverfiches en 4 claimfiches.

Trek een fiche uit de zak en plaats die op het spelbord. Een zilver fiche wordt in één van de mijnen gelegd. Als dat kan in een mijn waar minstens één totem staat.
De zilverfiches hebben een waarde van 0, 1, 2, 3 of 5.

Een claimfiche bevat het symbool van één van de 6 mijnen op het spelbord. De fiche moet je op een overeenkomstig symbool van die mijn leggen. Daarna, dit is ongetwijfeld het meest spannende aan dit spel, moet je beslissen of je op die fiche al dan niet één van jouw totems plaatst.
De zes verschillende claimfiches.

De winnaar

Het spel eindigt als alle mijnen vol zilverfiches liggen. Elke speler die een totem in een mijn bezit, ontvangt evenveel punten als de waarde van het zilver in die mijn. Bij de meer ‘geavanceerde’ puntentelling wordt de waarde van het zilver verdeeld tussen de aanwezige totempalen.
De bedoeling is natuurlijk om zoveel mogelijk punten te sprokkelen.

 

SPELBEOORDELING

Wapi is zonder twijfel het meest saaie spel van Reiner Knizia dat ik ooit gespeeld heb. Dat dit spel ooit een prijs gewonnen heeft en dan nog één voor beste strategische spel gaat er bij mij al helemaal niet in. Dit spel is simpelweg vervelend en bevat naar mijn mening totaal geen strategie. Je moet gewoon geluk hebben welke fiche je trekt. Jammer dat het spelbord slechts uit 6 puzzelstukken bestaat, meer stukjes zouden ongetwijfeld een uitdaging voor mijn dochter hebben gevormd. De speldoos vermeldt dat de slimste speler wint en de naam van uitgeverij en auteur doen beter verwachten, laat je dus niet vangen.
Dat van de slimste mag zonder twijfel geschrapt worden.

Maart 2009

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *