Auteur
|
Michal ‘Puzon’ Stachyra, Maciej ‘sqva’ Zosowski, Artur ‘Garnek’ Ganszyniec, Maciej ‘Lucek’ Sabat |
Uitgever | Kuznia Gier |
Aantal spelers | 2 tot 4 |
Spelduur |
30 – 90 minuten
|
Jaar van uitgave | 2008 |
Prijs | 39.95€ (Wel moeilijk verkrijgbaar in België en Nederland.) |
Recensie door |
Vandenbogaerde Fabrice
|
Score | 6.5/10 |
Links | Kuznia Gier |
SPELMATERIAAL
De volgende spelelementen passen perfect in de speldoos;
- 1 spelbord,
- 3 mijnen (gele, zwarte en rode kubus),
- 5 volgorde kaarten,
- 1 startspelerkaart,
- 8 opdrachtkaarten,
- 41 machinekaarten,
- 84 arbeiders (21 per kleur),
- 12 upgradestenen (3 per kleur),
- 76 grondstoffen (5 kleuren),
- 1 rondeteller,
- 1 ingenieurschijf,
- 4 ateliers,
- de spelregels in het Pools, het Engels en het Duits.
SPELBESPREKING
Inleiding
Wolsung speelt zich af in de 19de eeuw. De industriële revolutie viert hoogtij en machtige machines worden gemaakt. De spelers investeren in die industrialisering en proberen de beste machines te bouwen. Grondstoffen en bouwplannen zijn van essentieel belang. De concurrentie is bikkelhard.
Voorbereiding
Elke speler ontvangt een atelier, 21 arbeiders, 3 upgradestenen en een opdrachtkaart.
Plaats de drie mijnen naast het spelbord op tafel. Leg de afgebeelde grondstoffen op het spelbord.
De goederen die moeten worden klaargelegd, staan op het spelbord afgebeeld.
Schud de machinekaarten niveau 1 en 2 en leg er 3 open rechts naast het spelbord.
De machinekaarten niveau 3 en 4 worden eveneens geschud en apart gelegd.
Leg de volgordekaarten binnen handbereik.
Tip: verwijder de bliksemkaart uit het spel.
Spelverloop
Het spel verloopt over verschillende ronden. Dit kan een gewone of een productieronde zijn.
Arbeiders uitsturen.
Elke ronde start met deze fase. De startspeler neemt zijn arbeiders van zijn atelier en stuurt ze naar de mijnen. Hij mag zijn arbeiders naar keuze over de mijnen verdelen. De andere spelers moeten kunnen zien hoeveel arbeiders hij in elke mijn stopt. Daarna volgen de andere spelers in wijzerzin.
Aan het eind van deze fase worden 3 nieuwe arbeiders in de ateliers van de spelers geplaatst. De rondeteller wordt één stap vooruit gezet op het rondespoor.
Productie.
Een productieronde start ook met het uitsturen van arbeiders. Daarna worden goederen uit de mijnen gehaald. Op het rondespoor staat aangegeven welke mijnen geactiveerd worden. De kubus van de betreffende mijn wordt dan weggezet zodat zichtbaar is hoeveel werkers elke speler naar die mijn gestuurd heeft. Op die manier wordt een volgorde bepaald. Die volgorde wordt aangegeven met een arbeiderfiche op het spelbord. Bij gelijkstand bepaalt het trekken van een volgordekaart wie eerst aan de beurt komt.
De volgordekaarten worden ook gebruikt als derde speler bij een spel met twee. Ze bepalen ook of er machinekaarten moeten verdwijnen als niemand machines bouwt.
De speler met rang 1 mag als eerste 2 grondstoffen kiezen, daarna wordt in volgorde steeds 1 grondstof gekozen tot alle grondstoffen weg zijn. De grondstoffen worden van het spelbord genomen.
In plaats van een grondstof te nemen, mag je ook de ingenieurschijf nemen. Je mag dan als eerste bouwen.
Nadat de grondstoffen verdeeld zijn, mogen de spelers om beurt een machine bouwen of passen. Op de machinekaart staat aangegeven welke grondstoffen je moet inleveren.
De machinekaarten met bovenaan de symbolen en de puntenwaarde. Onderaan de grondstoffen die je moet afgeven om ze te bouwen.
Het atelier.
Een atelier biedt plaats aan 4 grondstoffen per soort en 3 arbeiders. Tijdens het spel mag je 3 grondstoffen inruilen voor 1 goudblok of 3 goudblokken inwisselen voor een grondstof naar keuze.
Er zijn ook 3 upgrades beschikbaar. Deze kosten 1, 2 en 3 goudblokken. Als je voor een upgrade betaalt, geef je dat aan door een upgradesteen in de overeenkomstige cirkel te plaatsen.
- 2 grondstoffen ruilen voor 1 grondstof naar keuze met de converter.
- Met de teletijdmachine mag je na het zichtbaar maken van de arbeiders nog 1 extra arbeider naar de mijn sturen.
- Voor drie goudblokken heb je voor de rest van het spel 4 arbeiders ter beschikking in plaats van 3.
Machine- en opdrachtkaarten.
Elke machinekaart bevat een puntenwaarde en 2 symbolen (zie boven). Deze symbolen zijn belangrijk voor het vervullen van opdrachten.
Een opdrachtkaart toont 3 reeksen van symbolen die een aantal punten opleveren. Als je op het einde van het spel deze symbolen in je machinekaarten bezit, verdien je de extra punten. Elke machinekaart mag daarbij slechts 1 keer gebruikt worden.
De winnaar
Het spel eindigt na 25 (3 spelers) of 28 ronden. De speler met het meeste punten (machinekaarten en opdrachtkaarten) wint.
SPELBEOORDELING
Ik moet toegeven dat de naam Kuznia Gier niet echt een belletje deed rinkelen toen mijn broer met de doos aan het pronken was. Wat speurwerk leerde me dat dit Poolse bedrijf zowel vertalingen als eigen spellen uitgeeft. Wolsung is een eigen productie dat niet op niet echt veel bijval kan rekenen. Gebrek aan variatie, onduidelijke regels en vervelend zijn de meest voorkomende opmerkingen. Het gebrek aan variatie kan ik moeilijk tegenspreken. 29 keer na elkaar 3 of 4 fiches in een kubus stoppen is wel wat veel van het goede. 23 keer tellen hoeveel fiches er in een kubus zitten, grondstoffen kiezen en grondstoffen terug aanvullen ook. Toch vind ik al dat gedoe met fiches en grondstoffen best wel meevallen. Wolsung combineert wat memory met het verzamelen van grondstoffen en daar kan ik mij wel in vinden. De spelregels zijn misschien wat omslachtig maar naar mijn mening duidelijk genoeg. Als je het spel wat onder de knie hebt, wat echt niet lang duurt, speelt het vrij vlot. Wij spelen het ongeveer in 30 minuten.
De kaarten en het spelbord vind ik prachtig. Wolsung is geen topper. Toch vind ik dit spel de moeite waard om nu en dan zelf, bij wijze van variatie, op tafel te zetten. Dit spel verdient iets meer krediet dan het krijgt.
Of het echt ter zake doet is een ander paar mouwen. Ik denk niet dat Wolsung hier verkrijgbaar is.
Januari 2010