Amazones – Review

Auteur Lili-Phèdre la Pipesse
Uitgever Lui-même
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 20.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.9/10
Links Lui-même

SPELMATERIAAL

In de handige speldoos bevinden zich 5 identieke series van 11 kaarten in verschillende kleuren. Daarnaast zijn er ook 36 “mannentegels”. 12 gezichten, 12 lichamen en 12 benen. Zij hebben een waarde van -4 tot +4. Een klein spelbord waarop de geofferde mannen worden tentoongesteld vervolledigt de inboedel.

SPELBESPREKING

Inleiding

Koningin van de Amazones worden is het hoofddoel in dit spel. Daartoe moeten tot 5 prinsessen een zo indrukwekkend mogelijke harem van mannen aanleggen. Telkens worden mannen aangeboden op de offertafel. De prinsessen sturen een leger amazones uit om de man te veroveren. Wie het sterkste leger uitstuurt verovert het grootste deel van de man.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de mannentegels worden goed geschud en omgekeerd op tafel gelegd. Elke speler krijgt een set kaarten in één kleur. De bovenste 3 mannentegels worden op de offertafel gelegd. Elke spelronde bestaat uit 5 fases.

Spelverloop

Fase1 : het openingsbod.

De spelers leggen, te beginnen met de startspeler een openingsbod op tafel. Zij mogen daarbij zoveel kaarten leggen als ze willen. Het aantal en de kleur moeten niet gevolgd worden. Je kan er ook voor kiezen geen kaarten te spelen. Een bod van een speler mag alleen kaarten van dezelfde kleur bevatten.

Fase 2: aanpassing van het bod.

Terug te beginnen met de startspeler mag iedereen juist 1 kaart wegnemen of juist 1 kaart gedekt bij het bod leggen. Natuurlijk mag je ook passen.

Fase 3: kleur bekennen.

Elke speler maakt zijn/haar bod bekend, spelers zonder bod en spelers met hetzelfde bod nemen niet deel aan de ronde. Eventueel gespeelde kaarten worden terug op handen genomen.

Het spelbord en de kaarten.

Fase 4: tegels winnen.

De speler met het hoogste bod kiest 2 van de 3 tegels op de offertafel en voegt die bij zijn/haar harem. De speler kan er ook voor kiezen de tegels te schenken aan een andere speler (vooral de negatieve). De speler met het op één na hoogste bod krijgt de overgebleven tegel. Wie een tegel krijgt, plaatst die in een broedmachine. Elke speler beschikt over 2 broedmachines. Eenmaal een tegel in een machine gelegd is, mag die niet meer verplaatst worden. Wanneer in een broedmachine een hoofd, lichaam en benen zitten, wordt een man geproduceerd. Die man wordt aan de kant gelegd en de broedmachine is terug vrij. Wie reeds 2 lichamen in de broedmachines bezit kan geen derde lichaam meer kiezen of krijgen tot hij/zij een volledige man heeft geproduceerd. Tegels die niet gekozen worden verdwijnen uit het spel.

Fase 5: kaarten wisselen.

Elke speler die geboden heeft ontvangt nieuwe kaarten. De winnaar krijgt de kaarten van het 2de bod, de 2de van de 3de, enz… De speler met het laagste bod krijgt de kaarten van het hoogste bod. Een nieuwe ronde start met het draaien van 3 nieuwe tegels.

De winnaar

Wanneer de laatste tegels veroverd worden, eindigt het spel. Alleen volledige mannen komen in aanmerking voor de puntentelling. Elke man is evenveel punten waard als de optelsom van de verschillende tegels. De personen met de meeste mannen krijgen 5 extra punten, de personen met de mooiste mannen krijgen eveneens 5 extra punten. De lelijkste man (de kleinste waarde) levert 5 strafpunten op. Wie op het einde het meeste punten totaliseert, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Amazones is een heel leuk tussendoortje. Het thema zorgt voor extra inleving en de figuren op de mannentegels wakkeren de fantasie voldoende aan. De aanpassingsronde, het steeds wisselen van kaarten en het feit dat je tegels ook kan weggeven zorgen ervoor dat Amazones niet zomaar een lullig bied en gokspelletje is. Er komt ook wat inzicht bij kijken. Voor wie van een luchtig, grappig, biedspelletje houdt, is dit zeker een aanrader.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *