Aquaretto – Review

Auteur
Michael Schacht
Uitgever Abacus Spiele
Aantal spelers 2 tot 5
Spelduur
45 minuten
Jaar van uitgave 2007
Prijs 26.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.0/10
Links Michael Schacht
Abacus Spiele
Bijzonderheden Dit spel kan samen met Zooloretto gespeeld worden.

SPELMATERIAAL

Aquaretto Doos

De speldoos bevat, zoals we dat nu intussen wel wat gewoon worden, 1 vak. Daarin bevinden zich 88 dierentegels (8 diersoorten), 16 nageslachttegels, 10 munttegels, 30 munten, 16 medewerkers, 5 spelborden, 10 kleine – en 10 grote uitbreidingsborden, 5 opslagplaatsen, 5 vrachtwagens, 1 ronde houten schijf en 1 buidel. Het spelmateriaal oogt leuk en is van goede kwaliteit.

SPELBESPREKING

Inleiding

Zooloretto, maar dan met zeedieren.
De verschillende tegels.

Voorbereiding

De nageslachttegels worden in het midden van de tafel klaargelegd. De overblijvende tegels worden in de buidel gestopt. Uit de buidel worden 15 tegels getrokken voor de eindfase. Leg ze gedekt op elkaar en leg de ronde houten schijf er bovenop.
Er worden evenveel vrachtwagens klaargelegd als er spelers zijn.
Elke speler krijgt een spelbord, een bassin en 1 muntstuk.

Spelverloop

Een speler die aan de beurt is kan ofwel laden, ofwel lossen, ofwel geld spenderen.

Laden.

In het begin van de ronde zijn er evenveel lege vrachtwagens als er spelers zijn. Elke vrachtwagen kan maximum 3 vierkante tegels bevatten. Bij het laden, neem je één gedekte tegel en leg je deze op een vrachtwagen naar keuze.

Lossen.

Ben je geïnteresseerd in de lading van een vrachtwagen, dan kan je deze vrachtwagen lossen. Je mag dan wel geen nieuwe tegel meer trekken. Na het lossen van de vrachtwagen moet je de rest van de huidige ronde passen.

 • Als een speler lege plaatsen heeft in zijn aqua-zoo dan mag hij daar een dierentegel leggen om een bassin te vergroten of een nieuw bassin te starten.
 • Een bassin mag slechts 1 diersoort bevatten. Verschillende bassins mogen elkaar enkel diagonaal raken.
 • Een speler mag in het begin slechts 3 bassins hebben.
 • Dieren die niet in de aqua-zoo gelegd kunnen worden, worden op de opslagplaats gelegd.
 • Geldtegels worden bij de eigen geldvoorraad gelegd.

Het Aqua-zoo bord met het opslagbord.

Geld investeren.

Met geld kan een speler één van de volgende acties uitvoeren.

 • Voor één geldstuk mag een speler het bovenste dier uit zijn opslagplaats in zijn aqua-zoo leggen of een medewerker verplaatsen.
 • Voor twee geldstukken mag een speler het bovenste dier uit zijn opslagplaats verwijderen of het bovenste dier uit de opslagplaats van een tegenspeler aankopen.
 • Voor twee munten kan een groot uitbreidingsbord gekocht worden, voor 1 geldstuk een klein. Het grote bord laat ook toe dat de eigenaar ervan één extra diersoort in zijn aqua-zoo houdt.
  De uitbreidingsborden.

Geld verdienen, medewerkers en kweken?

 • Voegt een speler een derde, zesde of negende tegel aan zijn bassin toe, dan ontvangt hij onmiddellijk 1 muntstuk uit de bank.
 • Sommige dieren zijn vruchtbaar, dit wordt aangegeven met een symbool op de tegels. Als je een vruchtbaar mannetje en een vruchtbaar vrouwtje samen in een bassin stopt, moet je onmiddellijk een nageslachttegel van die diersoort aan het bassin (of eventueel jouw opslagplaats bij plaatsgebrek) toevoegen.
 • Plaats je een 5de of 10de tegel bij een bassin, dan krijg je onmiddellijk één medewerker die je als kassier, opzichter, trainer of manager kan inzetten.

De winnaar

Het spel eindigt na de ronde waarin de stapel van de houten schijf gebruikt werd.

 • Elke tegel in de aqua-zoo levert 1 punt op.
 • Elke speler ontvangt extra punten voor kassiers, opzichters en trainers.
 • Elke diersoort in de opslagplaats vermindert jouw totaal met 2 punten (1 punt als je een manager hebt).

De speler met de meeste punten mag gaan solliciteren in de Londen Zoo.

 

SPELBEOORDELING

Aquaretto is de kleine broer van het veelvuldig geprezen bordspel Zooloretto. Zoals dat dikwijls bij familieleden het geval is, zijn de overeenkomsten dan ook meer dan duidelijk. Aan het spelmechanisme is nauwelijks iets veranderd. De landdieren zijn veranderd in zeedieren, de medewerkers vervangen de kraampjes en je kan nu zelf de grootte van je kooien (bassins) kiezen. Ikzelf vind Aquaretto dan ook geen verrijking voor mijn spellenkast omdat zooloretto daar reeds insteekt.
Zooloretto en Aquaretto zijn naar mijn mening even leuk, maar ze beiden in huis halen zou ik niet aanraden. Het feit dat je Zooloretto en Aquaretto ook samen als één spel kan spelen lijkt mij in die zin eerder een verkooptruc.
Bezit je Zooloretto niet, dan kan Aquaretto leuk bezighoud zijn. (Ikzelf vind het kaartspel nog altijd het leukst).

September 2008

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *