Artifact – Review

speldoos Auteur Jeffrey D. Allers, Bernd Eisenstein
Uitgever White Goblin Games
Aantal spelers 3 tot 5
Spelduur 60-90 minuten
Jaar van uitgave 2013
Prijs 34.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.7/10
Links White Goblin Games
   

SPELVERLOOP

In Artifact moeten je voorwerpen uit de oudheid, artifacten dus, verzamelen. Daarmee kan je tentoonstellingen organiseren. Dit levert tijdens het spel extra inkomen en op het eind van het spel punten op.
Voorwerpen moeten opgegraven worden. Daarvoor heb je arbeiders en huisjes nodig. De opgegraven voorwerpen tentoonstellen, kan alleen als je ze per schip naar de juiste locatie vaart. Je kan voorwerpen ook kopen en verkopen.
Bij de start van een ronde ontvangt elke archeoloog (de spelers)  inkomen en zes gekozen actiestukken. Wie een goede reputatie heeft, wordt beter betaald. Geld wordt gebruikt om actiestukken op het spelbord te plaatsen en de bijhorende actie uit te voeren. Er zijn 3 soorten actiestukken:

  • Tempels worden gebruikt om opgravingen te openen. Je plaatst dan één eigen huisje op één van de vier mogelijke opgravingssites.
    Je kan een tempel ook gebruiken om een tentoonstelling te organiseren. Je neemt dan een tentoonstellingstegel en legt de gevraagde combinatie artifacten af. Één van die artifacten mag je terug op handen nemen.
  • Als je al een huisje op een site bezit, kan je een arbeider gebruiken om opgravingen te doen. Voor elke arbeider die je bij een site te werk stelt, plaats je ook een extra huisje. Leg bij het plaatsen van een huis (tenzij dit het eerste huisje is) één van de bijhorende artifactkaarten open onder het spelbord.
  • Schepen worden gebruikt om artifacten op  handen te nemen. Neem er evenveel op handen als het aantal huisjes dat je op de site bezit. Breek daarna je huisjes af.
    Schepen geven je ook de mogelijkheid om te handelen op de zwarte markt.

spelmateriaal
foto boardgamegeek Jeroen Hollander
Spelers met ervaring nemen er best de extra opties bij. Die voorzien punten voor vooruitgang op de opgravingssporen en wat extra voordelen die je na een tentoonstelling kunt activeren.
Het spel eindigt na 9 ronden of als bepaalde voorraden zijn uitgeput. Je ontvangt punten voor goud, tentoonstellingstegels en vooruitgang op de opgravingssporen.            

MIJN GEDACHT

Artifact heb ik vrij impulsief aangekocht tijdens een bezoek aan de stand van White Goblin Games in Essen. Pas daarna zag ik op het net hoe mijn aankoop scoort. Daardoor had ik niet echt hoge verwachtingen wat betreft speelplezier.
De speleregels van Artifact zijn niet moeilijk maar missen wat duidelijkheid. Een spelershulp ontbreekt en dat is jammer.
Het spelmateriaal is van goede kwaliteit maar weinig functioneel. Zo moet je arbeiders rechtop zetten in veel te kleine vakjes die heel dicht bij elkaar liggen. Bovendien verliezen deze arbeiders wel heel vaak hun evenwicht. Naast de arbeiders komen dan enorme houten schijven te liggen, eveneens te dicht op elkaar en te dicht bij de arbeiders. De artifacten worden onder de opgravingssites onder het spelbord gelegd, ook daar mis ik voldoende ruimte.
Het spelmechanisme bevat wel enkele leuke zaken. Acties worden duurder als er minder actiestukken aanwezig zijn, je kan dus actiestukken kiezen om de prijs voor de andere spelers op te drijven. De startspeler heeft als voordeel dat hij als eerste actiestukken mag kiezen maar zal voor zijn acties ook dieper in de buidel moeten tasten. Geld is in elk geval schaars. Naar mijn mening te schaars. Een iets hoger startkapitaal zou de mogelijkheden bij de start van het spel zeker verhogen.
Spelers die slecht starten, kunnen hun achterstand moeilijk inhalen.
Ik vind Artifact ook iets te repetitief.
Artifact biedt de speler een basisspel en 2 uitbreidingen. De basis samen met de uitbreidingen vormen het complete spel.
Een eerste uitbreiding voegt extra artifacten toe en beloont spelers die op verschillende sites opgravingen doen. De extra artifacten zijn een slag in het water omdat ze alleen de geluksfactor vergroten. Het extra puntensysteem verhoogt de mogelijkheden.
De tweede uitbreiding voegt 5 steden en 5 personen toe die elk hun eigen voordeel bieden. Na het openen van een tentoonstelling, mag je een eigen fiche in een stad of bij een persoon plaatsen/verplaatsen. De ene locatie is al interessanter dan de andere en dit systeem bevoordeelt de eerste persoon die een tentoonstelling opent.
De uitbreidingen verhogen de mogelijkheden maar tegelijk ook de geluksfactor.
Artifact is niet slecht, maar ik mis wat uitdaging, evenwicht en spelplezier. Ik vind het wel beter dan wat de score op BGG doet vermoeden.

Januari 2014

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *