Artus – Review

Auteur Michael Kiesling, Wolfgang Kramer
Uitgever Alea
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur 60 minuten
Jaar van uitgave 2011
Prijs 23.95€
Recensie door Vandenbogaerde Claude
Score 7.0/10
Links Alea
Wolfgang Kramer

SPELMATERIAAL

doosspelmateriaal

De speldoos bevat 135 bestemmingskaarten, 45 reiskaarten, 6 vliegtuigjes, 1 dobbelsteen en 1 spelbord.

SPELBESPREKING

Inleiding

De spelers proberen hun ridders naast Koning Arthur te posteren. Natuurlijk zijn er te veel kandidaten voor te weinig plaatsen waardoor een chaotische stoelendans ontstaat.
Het speldoosje bevat:

 • Een spelbord dat opgebouwd wordt uit 3 delen,
 • De bovenkant van de tafel,
 • Een varken,
 • 12 puntenfiches,
 • 28 figuren (6 per speler en telkens 2 in brons en zilver),
 • 10 gouden ringen,
 • 88 kaarten (22 per speler),
 • 1 plastieken steun en de spelregels in het Duits, Engels en Frans. 

 

Voorbereiding

Zet het spelbord in elkaar en plaats het in het midden van de tafel.
Zet de zilver en gouden pionnen op het spelbord op de vakjes met een kroon.
De figuur op het vakje met de grootste kroon krijgt 3 ringen en wordt tot koning gekroond. De andere figuren krijgen 1 ring en zijn prinsen.
Plaats de bovenkant van de tafel (rond bordje) zo dat de maaltijd van de koning voor de koning staat.
Elke speler ontvangt 6 (5 bij vier spelers) ridders en een set van 22 kaarten. De kaarten worden naar achterkant gesorteerd (ridder, koning, punten). De stapels worden geschud en vormen 3 aparte trekstapels. Leg de ‘punten’ stapel terug in de doos tenzij je het spel voor gevorderden speelt.
Elke speler neemt  2 ridder – en 2 koningkaarten op handen.
Nadat de spelers hun handkaarten bekeken hebben, plaatsen ze om beurt een ridder aan de ronde tafel  (tot alle ridders aan tafel zitten).

Spelverloop

In Artus worden 16 ronden gespeeld. In jouw beurt moet je één kaart spelen, uitvoeren en afleggen. Vervolgens neem je een nieuwe kaart op handen. Je kiest zelf de stapel waarvan je een nieuwe kaart trekt. Er zijn 3 mogelijke acties:

 • Aan de hand van ridderkaarten kun je eigen ridders verplaatsen. De plaats waar de ridder stopt, geeft aan hoeveel punten je krijgt of verliest.
  ridderkaarten
 • Koningkaarten zorgen ervoor dat je de koning en/of de prinsen kunt verplaatsen. Als je een prins verplaatst, krijg je of verlies je punten afhankelijk van de plaats waar de ridder stopt. Als je de koning verplaatst, moet je de tafel (spelbord) draaien tot de kroon terug bij de koning staat. Niemand verdiend of verliest punten!
  koningkaarten
 • Als je een kaart met een ring speelt, mag je een extra ring op een prins leggen. Als dit de derde ring is, wordt de prins de nieuwe koning.  De plaats waar de prins staat, geeft aan hoeveel punten je wint of verliest.

Elke stoel biedt plaats aan één figuur. Als een figuur na het verplaatsen op een bezette plaats eindigt, moet de aanwezige figuur verplaatst worden, tegen de klok in naar de eerst volgende vrije plaats.

Het spel voor  gevorderden 

 • De 6 scorekaarten vormen een extra trekstapel.
 • Elke speler trekt 3 konings- en 3 ridderkaarten bij de start van het spel.
 • In jouw beurt moet je 2 kaarten spelen, uitvoeren en afleggen. Na elke kaart wordt de score aangepast.
 • Het spel eindigt na 11 ronden.
 • Als je je hand aanvult mag je ook scorekaarten trekken. Na het spelen van een scorekaart kan je extra punten verdienen of verliezen.
  puntenkaarten

De winnaar

De speler met het meeste punten wint.
spelerskleuren

 

SPELBEOORDELING

Koning Arthur, prinsen en ridders, epische gevechten, de ronde tafel, geheime opdrachten, grootse avonturen, beeldschone jonkvrouwen, verraad, …  Echter niets van dit alles in de doos. Het spelbord is rond en de pionnen worden ridders, prinsen en de koning genoemd, voor de rest heb je een verbeelding nodig die ongelooflijk ver buiten mijn bereik gaat om iets van het thema terug te vinden.
In de doos zit wel een behoorlijk leuk abstract spel,  waarbij je door het bewegen van je pionnen of het spelbord, zoveel mogelijk punten probeert te scoren.
Ik heb tot nu toe enkel de variant voor gevorderden gespeeld waarbij je twee kaarten na elkaar mag spelen, twee extra kaarten in je hand houdt en de scorekaarten meedoen. Deze variant heeft je meer invloed op het spel en ook meer keuzemogelijkheden. De eenvoudige versie zal ik waarschijnlijk nooit spelen.
Nogmaals jammer van het thema, maar dit zal de verkoop niet benadeeld hebben en dit is toch het belangrijkste? Of niet!

Claude

Oktober 2012

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *