Asara – Review

Auteur
Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Uitgever Ravensburger
Aantal spelers 2 tot 4
Spelduur
45 – 60 minuten
Jaar van uitgave 2010
Prijs 28.95€
Recensie door
Vandenbogaerde Fabrice
Score 9.3/10
Links Ravensburger
Wolfgang Kramer
Michael Kiesling

SPELMATERIAAL

De speldoos, die in 2 vakken verdeeld is, bevat naast enkele Plastiekzakjes ook:

  • 100 torendelen (20 fundamenten, 20 middenstukken, 25 vensters en 20 spitsen),
  • 4 scorestenen (1 per kleur),
  • 1 rondeteller,
  • 4 schermen (1 per kleur),
  • 45 inkopers (9 per kleur),
  • 15 verlichte vensters,
  • 1 startspelerfiche,
  • 52 munten,
  • de spelregels in het Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Engels.

SPELBESPREKING

Inleiding

Mannen onder elkaar, ze zingen altijd hetzelfde liedje; de langste, het meeste, de grootste, de sterkste,… In Asara is het niet anders. De spelers proberen zoveel mogelijk torens te bouwen. Dat ook de hoogte belangrijk is, hoeft niet gezegd.

Voorbereiding

Leg het spelbord op tafel, spellenclub13 raadt aan om direct alle uitbreidingen te gebruiken.
Sorteer de torendelen naar soort en schud de stapels. Leg ze op de juiste velden van het spelbord.
Geef elke speler een scorepion en een scherm, zet de rondeteller op veld 1 van het rondespoor.
De startspeler ontvangt de startspelerfiche en 20 Asari, de andere spelers ontvangen telkens 1 Asari meer.
De kaarten worden geschud, elke speler ontvangt 9, 8 of 7 kaarten bij 2, 3 of 4 spelers.
Leg de verlichte vensters gedekt op het spelbord.
De spelvoorbereiding.

Spelverloop

In Asara proberen de spelers zoveel mogelijk torens te bouwen. Daarvoor moeten ze bouwelementen aankopen. Dit doen ze door inkopers naar de markt te sturen. Elke markt aanvaardt maar 1 soort inkopers, de concurrentie is bikkelhard.

Start!

Als je aan de beurt bent, moet je één van jouw inkopers op een vrije plaats van de markt leggen. Daarna mag je de bijhorende actie uitvoeren. De markt bestaat uit verschillende delen. Elk deel bestaat uit 1 of meer velden. Elk veld kan slechts door 1 inkoper bezocht worden. Bovendien geldt voor elk deel kleurdwang, dat wil zeggen dat alle inkopers dezelfde kleur moeten hebben. Als je de kleurdwang niet kan volgen, mag je altijd 2 willekeurige inkopers gedekt op één veld van de markt leggen. De plaats waar je inkopers naartoe stuurt, bepaalt welke actie je mag uitvoeren.

  • De markt bestaat uit 4 zones waar je bouwelementen kan kopen. Kies een bouwelement uit de aanbieding en betaal de kosten. Er zijn 5 soorten (= 5 kleuren) bouwelementen die elk hun eigen prijs hebben.
  • Als je een inkoper naar het centrale deel van de markt stuurt, kan je een bouwvergunning kopen. Hoe meer je investeert in die vergunning, hoe meer torendelen je kan bouwen. Als je een toren bouwt, moet die tenminste uit een fundament en een spits bestaan. Een toren bestaat altijd uit 1 kleur. Je mag tijdens het bouwen bestaande torens verhogen.
  • Inkopers die de bank bezoeken brengt geld in het laatje. Het veld naast de bank biedt de mogelijkheid om loesje zaken te doen. Er geldt geen kleurdwang en er mogen verschillende inkopers zaken doen.
  • Het huis van de spion biedt de mogelijkheid om een willekeurige stapel bouwelementen de doorzoeken. Je mag één deel houden als je het betaalt.
  • Als je een inkoper naar de kalief stuurt, wordt je startspeler.
  • Het huis van de verlichte vensters biedt de mogelijkheid om verlichte vensters te kopen. Deze vensters leveren extra punten op.
  • Spelers kunnen ook extra inkopers huren als ze de slavenmarkt bezoeken.

4 jaren.

Een jaar eindigt als alle spelers al hun inkopers afgelegd hebben. Om de motivatie wat aan te scherpen ontvangen de spelers 1 punt per toren, 1 punt per verlicht venster en 1 punt per goudversiering. De startspeler ontvangt als bonus een steekpenning van 1 punt.
Een stevige combinatie van 16 punten.

Bovendien worden alle inkopers uitgenodigd op het feest van de Kalief (neem ze van het spelbord). De spelers ontvangen een eindejaarspremie van 20 Asari. Bij de start van het nieuwe jaar ontvangen de spelers nieuwe inkopers.

De winnaar

Het spel eindigt na het vierde jaar. Er volgt een extra slottelling. Voor elke kleur worden de spelers met de hoogste en op één na hoogste toren beloond. De speler met de hoogste toren en de speler met het meeste torens worden eveneens in de bloemetjes gezet. Juicht als je na de telling het meeste punten bezit.
Een overzicht van de eindtelling op de zichtschermen. Merk op dat de witte torens het meest opleveren, ze zijn dan ook het duurst in aankoop.

 

SPELBEOORDELING

Asara heb ik de eerste keer gespeeld op Spel 2010 te Ranst. Toen voelde ik mij vooral aangetrokken door het prachtige spelmateriaal en de rare vorm van het spelbord. Je zou het bijna imposant kunnen noemen. Intussen kon Asara ook al een paar keer in al zijn glorie thuis en op de spellenclub bewonderd worden. Wat mij betreft, is dit één van de beste familiespellen van 2010. De spelregels zijn echt gemakkelijk waardoor je binnen de kortste keren aan het spelen bent. Een spelbeurt is zo kort dat er van wachttijd geen sprake is. Het spel blijft door de eindtelling spannend tot het afgelopen is en in minder dan één uur kan je de spelelementen terug in de doos stoppen of aan een volgend partijtje beginnen. Bovendien zorgen de verschillende acties en de kleurdwang ervoor dat je echt wel keuzes moet maken en prioriteiten moet stellen. Steeds weer heb je het gevoel dat je de voorop gestelde plannen niet allemaal kunt verwezenlijken, een aspect dat ik best weet te appreciëren. Er is ook heel wat interactie omdat je op verschillende fronten het gevecht met je medespelers moet aangaan. Als je zelf de kleur in een gebied kunt bepalen, kan dat een streep door de rekening van jouw tegenspelers zijn. Dit werkt natuurlijk ook omgekeerd, vandaar dat het stellen van prioriteiten heel belangrijk is. Wat wil je koste wat kost zeker doen? Daarnaast loopt de strijd om de hoogste en het meeste torens. Een torenspits wegkapen voor de neus van een tegenspeler geldt als een gewonnen veldslag op voorwaarde dat je er zelf iets mee aanvangt natuurlijk. Pesten om te pesten wordt niet beloond en ook dat ik een aspect waarvoor ik te vinden ben.
Asara is een familiespel, maar ik ben er zeker van dat ook veelspelers hier plezier kunnen aan beleven. Het lijkt me logisch dat je dan de ‘moeilijkere’ variant speelt. Deze variant durf ik trouwens ook familiespelers aan te raden. De extra acties zorgen voor meer evenwicht en diepgang en echt moeilijker wordt Asara er niet door. Asara is ideaal voor gemengde groepen van ervaren en onervaren spelers. Dit vind ik een topper.

December 2010

About Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

View all posts by Fabrice →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *