Aton – Review

Auteur Thorsten Gimmler
Uitgever Queen Games
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 2006
Prijs 15.95€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 7.1/10
Links Queen Games

SPELMATERIAAL

De kleine speldoos van Queen Games bevat 72 kaarten in 2 kleuren, 1 spelbord in zes delen, 58 stenen in 2 kleuren, 2 witte stenen en 2 telstenen. De spelregels zijn voorzien in 4 talen.

SPELBESPREKING

Inleiding

In Thebe staan 4 grote tempels. 2 hogepriesters, Aton en Amun, vechten voor de heerschappij in deze tempels. Hun onderdanen, priesters genaamd, proberen de belangrijkste plaatsen van die tempels in te nemen.

Voorbereiding

Het spelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. De ene speler krijgt de blauwe stenen en kaarten, de andere speler het rode materiaal. Elke speler schudt zijn kaarten en legt ze gedekt naast zich neer.
Beide spelers ontvangen een witte steen en zetten hun telsteen op veld 1 van het scorespoor.

Spelverloop

Het spelbord.

Het spelbord toont 4 tempels die genummerd zijn van 1 tot 4. Elke tempel bevat 12 plaatsen. Naast bonusvelden bevat elke tempel ook gele, groene en blauwe velden. Aan beide spelerskanten zijn 4 aflegplaatsen voor kaarten ‘cartouches’ genaamd. Elke beurt trekken de spelers 4 kaarten die zij daarna gedekt verdelen over de verschillende cartouches. Als dait gebeurt is, draaien de spelers de kaarten om en worden de kaarten gewaardeerd.

Het spelbord.

De 4 cartouches.

 • De eerste cartouche levert zegepunten op. De speler die de hoogste kaart bij deze cartouche geeft gelegd, krijgt twee keer zoveel zegepunten als het verschil met de laagste kaart.
 • De tweede cartouche bepaalt wie als eerste mag handelen in het verdere verloop van de beurt. Dat is de speler met de laagste kaart. De startspeler mag dan als eerste stenen uit de tempels wegnemen. Evenveel als de waarde van de gelegde kaart min 2. Is het resultaat negatief dan moet hij eigen stenen wegnemen.
 • De kaart bij de derde cartouche bepaalt het aantal tempels waarin stenen toegevoegd of waaruit stenen weggehaald mogen worden. Alle tempels met een nummer dat kleiner of gelijk is aan de waarde van de gespeelde kaart zijn bruikbaar.
 • De kaart bij de vierde cartouche geeft aan hoeveel stenen de spelers over de bruikbare tempels mogen verdelen. Evenveel als de waarde van de afgelegde kaart.

Het dodenrijk.

Stenen die worden weggehaald komen in het dodenrijk terecht. Stenen die niet geplaatst kunnen worden, ondergaan hetzelfde lot. Is het dodenrijk volledig bezet, dan vindt een waardering plaats.

Waardering in de 4 tempels.

 • De speler met de meeste stenen in tempel 1 krijgt 1 punt per steen op overschot.
 • De speler met de meeste stenen in tempel 2 krijgt 5 punten.
 • De speler met de meeste stenen in tempel 3 krijgt 1 punt per steen in zijn kleur.
 • De speler met de meeste stenen in tempel 4 krijgt 3 punten per blauw veld dat door hem bezet is. Elke tempel beschikt over 1 blauw veld.
 • De speler die het meeste zwarte velden bezet, krijgt 8 punten.
 • Bonusvelden leveren evenveel punten op als hun waarde aangeeft.
 • Na een waardering nemen de spelers elk 4 stenen weg. Indien mogelijk 1 uit elke tempel.

De winnaar

Het spel eindigt in 4 gevallen. Eén van de spelers bereikt 40 punten, een speler heeft een volledige tempel bezet, een speler heeft alle gele velden bezet of een speler heeft alle groene velden bezet. De speler die erin slaagt één van deze voorwaarden te vervullen, wint het spel.

 

SPELBEOORDELING

Aton is een zoveelste telg uit de ‘kleine’ serie van Queen Games. Deze spellen worden tegenwoordig uitgebracht in 4 talen en hebben, op enkele uitzonderingen na, een leuk en uniek spelsysteem.
Aton kan niet echt een topper genoemd worden. Daarvoor is de geluksfactor te groot. De kaarten die je trekt, bepalen jouw mogelijkheden. Je kan wel eenmalig een ruilsteen inzetten en vier kaarten ruilen, maar deze actie biedt te weinig soelaas.
Strategisch gezien heb je, integenstelling tot wat de spelregels doen vermoeden, maar één optie: zoveel mogelijk punten behalen. De andere overwinningsvoorwaarden vervullen lijkt mij een onmogelijke opdracht, tenzij jouw tegenstander echt niet aandachtig is. Veel punten haal je dus door veel stenen te plaatsen. Hoge kaarten leg ik dan ook meestal aan de laatste cartouche. De beurt beginnen kan handig zijn naarmate de tempels vol komen te liggen. Lage kaarten kun je daar dan kwijt. Soms moet je een hoge kaart opofferen om in tempel 4 acties te kunnen doen.De eerste cartouche levert direct punten op, meestal niet genoeg om het spel te winnen.
Het komt er dus op neer goed te anticiperen op de zetten van jouw tegenstander. Het helpt natuurlijk als je in het heetst van de strijd de juiste kaarten op handen hebt. Tempel 1 is het minst interessant, maar als je daar geen stenen plaatst, kan de tegenstander wel veel punten halen. Heb je minder goede kaarten op handen dan kan het plaatsen van één of meerdere stenen in tempel 1 achteraf toch een goede zet blijken. Dit is een typisch voorbeeld van het spelsysteem dat Aton biedt. Geluk is overvloedig aanwezig, maar toch wekt Aton een zekere spanning op. Leuk als tussendoortje.

Oktober 2006

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *