Bambuti – Review

Auteur Hartmut Kommerell
Uitgever Adlung Spiele
Aantal spelers 2
Spelduur 30 minuten
Jaar van uitgave 1999
Prijs 7.00€
Recensie door Vandenbogaerde Fabrice
Score 6.6/10
Links Adlung Spiele
Hartmut Kommerell

SPELMATERIAAL

Het kleine doosje van Adlung bevat 50 maskerkaarten, 5 indicators voor punten en 4 scorekaarten. Het speldoosje kan je vergelijken met een doosje van een gewoon kaartspel. Handig om mee te nemen dus.

SPELBESPREKING

Inleiding

Twee stammen die als buren naast elkaar leven, houden elk jaar een speciale competitie. Tijdens die competitie showen ze hun zelf gemaakte en royaal versierde houten maskers. De overwinningsdans wordt enkel uitgevoerd door de stam met de mooiste maskers.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt 2 scorekaarten en krijgt 5 maskerkaarten op handen. De rest van de maskerkaarten wordt als gesloten trekstapel op tafel gelegd.
De spelers leggen hun meest waardevolle kaart gedekt op tafel. Daarnaast leggen ze aan beide zeiden 2 kaarten. De waarde van deze kaarten is gelijk aan of kleiner dan die van de centrale kaart. Hoe verder van de centrale kaart, hoe kleiner de waarde van het masker.
Nu draaien de spelers gelijktijdig hun kaarten om, de volgorde mag niet meer veranderd worden. Op tafel liggen nu 2 rijen maskers. Tegenover elk masker van de ene speler ligt een masker van de andere speler.

Spelverloop

De spelers krijgen 7 kaarten op handen. De speler met de zwakste startopstelling begint het spel. Hij kan kiezen uit twee acties. Hij mag een masker op een eigen masker leggen of een masker bij de tegenstander leggen. Dit masker moet dan wel dezelfde kleur hebben. Tegenovergestelde kaarten mogen nooit dezelfde waarde hebben. De meest waardevolle maskers moeten in het midden liggen. De minst waardevolle aan de buitenkant. Na het spelen van een kaart, moet de speler zijn hand terug aanvullen.
Na het plaatsen van een masker kan een speler een scorekaart spelen om een telling te starten. Er wordt ook geteld als de speler erin slaagt een kleurensymmetrie te maken en als de spelers maar 4 kaarten meer op handen hebben.

De winnaar

Bij een telling worden de tegenoverliggende kaarten bekeken.

  • De speler met de laagste kaart krijgt evenveel waarderingspunten als de waarde van die kaart.
  • De speler met de hoogste kaart krijgt evenveel waarderingspunten als de waarde van zijn kaart verminderd met de kaart van zijn tegenstander.
  • Het laagste aantal waarderingspunten wordt nu van het hoogste aantal waarderingspunten getrokken. Dit getal zijn de actuele punten die verdiend kunnen worden. Deze punten gaan naar de speler met de meeste waarderingspunten. Tenzij de tegenoverliggende kaarten dezelfde kleur hebben, dan gaan de punten naar de speler met de minste waarderingspunten.
  • Zijn de waarden van de tegenoverliggende maskers gelijk, dan worden geen punten verdiend.
  • De indicators voor punten kunnen gebruikt worden om de actuele punten aan te geven.
  • Als speler A een rode 9 heeft en speler B een blauwe 10, dan heeft speler A 9 waarderingspunten en speler B 1 waarderingspunt. Er kunnen dus 8 actuele punten verdiend worden. Deze punten gaan naar speler A.

De punten worden op een blad genoteerd. Het spel eindigt na de laatste telling. Deze telling wordt geactiveerd als de spelers maar 4 kaarten meer op handen hebben. De speler met de meeste punten mag gaan dansen.

 

SPELBEOORDELING

Bambuti is een soort variatie op een meerderheidsspel. Daarbij is de telling zodanig ingewikkeld dat het voor veel spelers niet meer aangenaam zal aanvoelen. De spelregels beschrijven het gebruik van de ‘puntenindicators’ maar daar de situatie telkens veranderd, is dit een omslachtig werkje dat tot nog meer frustraties leidt. Als je een kaart legt die net één lager is dan de tegenovergestelde kaart, scoor je veel punten. Leg je een kaart die net één hoger is, dan moet die dezelfde kleur hebben om te scoren. Voor de rest is het rekenen, rekenen en rekenen. Voor wie er in de wiskundeles zijn gedachten niet bij kan houden een misbaksel. Voor de tandebijtertjes onder ons een leuke variatie op bekende meerderheidsspelletjes.

Oktober 2006

Over Fabrice

Oprichter van Spellenclub13.be en heeft heel wat recensies en reviews op zijn naam staan.

Alle berichten door Fabrice →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *